BNP-logoWITSoms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van thrash metal tot hardcore, doom tot garage: vandaag presenteren we voor de vierde keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor april maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere Semistereo, Inferum, Subvert, Bongloard, Lilith en Second Guessing.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Mt. Echo, No Turning Back en Semistereo
Goed beginnen met twee postrockpareltjes. Zo is het nieuwe album van Semistereo, Zabriiski genaamd, een avontuurlijk werkstuk geworden met in de lijst de verpletterende opener Last Part Of The Trail. Hun collega’s van Mt. Echo brengen op hun nieuwe plaat Cirrus dan weer noise invloeden in de mix, die perfect tot uiting komen bij het emotionele Soft Nothing. Brabantse hardcore veteranen No Turning Back doen vervolgens met het vernietigende titelnummer van nieuwe plaat Destroy, hun naam eer aan. Een sonische stomp in het gezicht, kort maar krachtig, zoals het hoort bij hardcore.

EP’s in your face met Kid Harlequin, Tusky, Lilith en meer…
Aan variatie geen gebrek afgelopen maand. Zo is de nieuwe EP Apoca_Politics van Kid Harlequin uit, een handvol fijne alt-metal songs met industrialinvloeden. Het titelnummer is dan ook een van de hoogtepunten, binnenstampend dat het geen aard heeft en eerder al uitgeroepen tot video van de week. Molasses wist flink te overtuigen op Roadburn en nu is het nagenieten met hun nieuwe EP. Zwoele psychedelische rock zoals we die gewend zijn van latere The Devil’s Blood, met Mourning Haze in de lijst. Psychedelische tinten zijn eveneens terug te vinden op de gloednieuwe EP Reality Beyond van Friese progband Interstellar Perception, met het nummer Bad Trip. Verder is er nog de pittige riot grrrl-stijl rocker Off the Rails van grungeband Lilith, het vrolijke Beerbottle Chopsticks met Stupid Dogs, Second Guessing die screamo/noise met hardcore combineert op Villa Dall’Alva en Tusky terug in de lijst met het furieuze Jawbreaker, inclusief hilarische videoclip:

Metal op je muil met Deathisfaction, Inferum en Harbour of Souls
Thrashliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de nieuwe EP Left Undead van Deathisfaction en het album Redemptions van Mass Deception. Eerstgenoemde laat met El Domonio Negro een demonische meezinger van jewelste horen, terwijl met het melodieuze Hell On Earth die duivelse lijn wordt voortgezet. Inferum kwam al eerder in de BNP met Autophagia, maar na een vertraging is hun debuutalbum Human Disposal eindelijk uit. De heren mogen hier trots op zijn, want het is een platwalsende death metalplaat geworden in de lijn van bands als Gojira en Meshuggah. Het titelnummer, terug te vinden in de lijst, is dan ook een uiterst representatieve knaller. Liever wat old school heavy metal met een vleugje Sabbath? Daarvoor kun je terecht bij Harbour of Souls met het vlotte Ministry of Power. Verder is er ook nog de nieuwe doom metal EP Plague van Doomcult, met het tergende Nails evenals de brute metalcore granaat Perceptions van The Evolutionist.

Singlefeestje met Mental Wounds, Subvert en to live among wolves
Bongloard en Shaemless kwamen eerder al langs in onze garagepunkende tips, en zijn uiteraard ook weer terug te vinden in de BNP. Verder zal Black Operator op 25 mei hun nieuwe album uitbrengen, met daarop het eerder uitgebrachte nummer Dancing Around. Verder heeft TAPE TOY met Dive Deeper een pakkende nieuwe single uit, eigenzinnig en geflipt zoals je mag verwachten van een genreomschrijving als ‘bubble grunge’. A.T.G.M.C. heeft hun naam gewijzigd naar Mental Wounds en heeft al een sterke nieuwe noiserock song uit in de vorm van Entrapment, terwijl Subvert en to live among wolves een dikke bak hardcore voorschotelen met Desolate Earth en Poison.

Verder nog in de lijst: Ravenna met het catchy My Hero, The Heck met For Cryin’ Out Loud, Mt. Atlas met The Druid, Make Out Molly met Nightgown en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in maart? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel