MOULD, foto Gijs Kamphuis

Maak kennis met MOULD, een zwaargestemd vijftal uit Zeeuws-Vlaanderen dat in sludge en doom handelt. En hoe, ‘Dust and Venom’ komt dreigend en donderend binnenrollen, maar het gemoed wordt al snel verlicht als met een break ook de melodieuze vocalen van frontvrouw en gitarist Jeska Buhmann invallen. ‘Sonic Doom and Epic Sludge’ noemen ze het zelf. Het debuut mag er zijn en dat geldt ook voor de duistere video vol bliksemschichten, sterrenhemels, verlaten gebouwen en… een band in de repetitieruimte. De eerste single is woensdag uitgekomen via Polderrecords en de door Buhmann zelf gemonteerde, zwartgallige clip is vanaf vandaag de Video van de Week op NMTH.

Maak kennis met de eerste single van MOULD kunnen we beter zeggen, want de groep uit het diepe zuiden van Nederland is al zo’n vier jaar actief en is in die tijd onder meer te zien geweest op festivals als Kreekrock en Kashfest en als opener voor Frayle en Psychonaut in podia als De Pit in Terneuzen en Mezz, Breda. Na wat wisselingen is de band nu aan het serieuze werk toe. Zo kunnen wij ons bijna zeven minuten verlekkeren aan sludgy doom, die – zeker ook dankzij de heldere vocalen van Buhmann en de backings van bassist Koen van Soelen – aan de dromerige sound van Windhand doen denken. De band haalt zelf ook referenties aan als YOB, Neurosis en Cult of Luna en ondersteunt dat overtuigend met laaggestemde gitaren, dronende riffs en die overdonderende ritmesectie.

Debuutplaat ‘Pull & Repulsion’ komt volgende week (17 mei) al uit bij Polderrecords. Het artwork zie je hiernaast. De audio is geproduceerd door Stephen van Haestregt (ex-Within Temptation) en de plaat is opgenomen in de ICP Studios Brussels, waarna Matthijs Kievit de mix en Pieter Kloos de mastering verzorgde.

Tekst gaat door onder de video

MOULD presenteert eerste album ‘Pull & Repulsion’ op zaterdag 18 mei met een releaseshow in De Pit in Terneuzen met support van Fire Down Below en Columbarium. De band speelt ook op Vestrock, zaterdag 1 juni in Hulst. Je kunt de debuutplaat vast bestellen via onder meer Bandcamp. Daarnaast kun je MOULD ook volgen via Facebook en Instagram.Deel dit artikel