BNP-logoWITSoms valt er zoveel muzikaal lekkers te beleven over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Want internationaal wordt er weliswaar heel wat bruut werk neergezet, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, black metal tot garage: vandaag presenteren we voor de tweede keer Bruut Nationaal Product, onze kersverse maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks van de maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor februari maar liefst 26 brute, nieuwe songs van onder andere Coppersky, Pig Frenzy, Katie Kruel en The Great Hurricane Escape.

Tekst/Spotify-curator: Merijn Siben

Last minutes in januari
Nog even meegesmokkeld vanuit de laatste week van januari zijn Chauffeur, Sheverine, Edwin Danks, Mendel en Autumn. Zo weet de post-punk van Chauffeur er aardig op in te hakken met Thing en verzorgd Sheverine een aardige pot stoner rock-’n-roll met Hawker Typhoon. Die rockvibe wordt voortgezet door Edwin Danks met Who to Think About gevolgd door de atmosferische gothic metal van Autumn met Phantom Limb. Mendel (solo project van voormalig Aborted-gitarist Mendel bij de Leij) maakt het af met Conjurer, een heftige instrumentale metaltrack.

Singlefeestje met GOLD, St. Plaster, Navarone en meer…
Mooie vooruitzichten voor GOLD met een nieuw album op komst, optredens bij Roadburn en Doomstad, en nu eveneens het onheilspellende He Is Not als smakelijk voorproefje. Aan de andere kant van het harde spectrum vinden we Navarone, weliswaar veel onder de aandacht dankzij The Voice of Holland, maar het neemt niet weg dat Perfect Design een vlammende nieuwe rocker is. Inferum’s debuutalbum is helaas vertraagd, gelukkig is er de dikke death metal track Autophagia om ons zoet te houden.  Dan hebben we verder nog een punkfestijn met St. Plaster, Pig Frenzy, Charlie & the Lesbians en Beerbottle Chopsticks evenals een denderende stoner stoomwals in de vorm van Manhattan Project door The Great Hurricane Escape. The Royal bewijst vervolgens met Deathwatch de kunst van een groovy breakdown onder de knie te hebben (break it down with this new sh*t!) en Charades brengt een heerlijke rocker in de vorm van Spin Around.

Black en death metal kwartiertje met Laster, Bloodphemy en Crith Ungor
Van Laster is er een nieuw werkstuk genaamd Het Wassen Oog op komst, met het atmosferische Vacuüm ≠ Behoud als magistraal voorproefje. Bloodphemy volgt met het ronkende Bloodline alvorens Cirith Gorgor hier met het slepende Legio Luporum binnen dendert. AltarEgo completeert dit kwartiertje met het verpletterende The Fallen One.

Versgeperste albums van Diggeth, Katie Kruel, Coral Springs en Savage Beat
Potverdikkie, wat pompt die nieuwe plaat van Diggeth toch lekker voort! Met Spaceship Earth hebben deze stonermetal maestro’s dan ook een lekkere opener te pakken. Even uitwaaien doe je vervolgens met het energieke Taking a Fall van Coral Springs, afkomstig van het nieuwe album Always Lost, Never Found. Een meer rauwe punkvibe vind je terug in Savage Beat met het nummer So Much Hate. De ruwe productie van Katie Kruel’s nieuwe plaat The Rise and Fall of Cannibal Planet is wellicht wat wennen, maar een luisterbeurt van het emotionele Still en je beseft waarom het bijdraagt aan die grimmige, tragische maar ook bloedmooie atmosfeer.

Verder nog:  E.T. Explore Me ft. Trushkadelic met Soulbleed, Grenadeers met Until Snowbreak, Coppersky met Rock Cafe en nog meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, ep of album aan het uitbrengen in maart? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel