RRRags, foto Maaike Ronhaar

Ze zijn de meest ervaren band op onze Heavy Showcase in Groningen en ze leverden in 2023 met ‘Mundi’ een uitstekende derde plaat af, gevat in een dubbelaar van liefst 80 minuten: RRRags. De driedubbele R staat voor de initialen van drie door de staalwol geverfde muzikanten: bassist Rob Zim, gitarist Ron van Herpen en drummer-zanger Rob Martin. Ze vormen nu al bijna zeven jaar een hecht powertrio en aangezien dat album bij elke luisterbeurt maar blijft doorgroeien, moesten we ze wel vragen om te komen spelen.

We zijn zeer opgetogen dat de Nederlands-Belgische groovemachine op onze Pinguin x ESNS stage in De Drie Gezusters het jaar komt aftrappen en zijn daarnaast ook razend benieuwd naar de achtergronden van ‘Mundi’ en het verhaal van RRRags anno 2024. Onverbeterlijk nieuwsgierig van aard als we zijn, bestookten we de band via het WereldWijdeWeb met een set vragen en de antwoorden zijn net binnen.

Door Ingmar Griffioen

– Toen we elkaar in 2018 voorafgaand aan Roadburn spraken was RRRags nieuw en deden alle leden ook nog bands ernaast. Hoe is dat bevallen en is RRRags nu het voornaamste vehikel?
Alle leden hebben er nog bands naast, maar RRRags is voor ons allemaal nog steeds een erg belangrijk vehikel. Het is ook goed om andere dingen te doen, zodat niet alles van RRRags afhangt. Dat maakt het wat relaxter.

– Marcel Van De Vondervoort gold als mentor, producer en vierde bandlid. Wat is zijn rol nu?
Zowel Marcel als wij vonden het een goed idee om een nieuwe wind te laten waaien wat betreft sound en opnames. Marcel is een goede vriend van ons en zal altijd wel een connectie met de band blijven houden.

– Tijdens corona verkochten jullie een verduveld lekkere ‘power tripel’, die ‘rich, robust & rock solid’ was. Was dat om het gemis van live-inkomsten wat te verlichten? En… is er nog een voorraadje?  
Nee. Het was gewoon een leuk idee om een eigen biertje te kunnen verkopen tijdens de weinige shows. Wij vonden het ook een erg lekker biertje, het was ook vrij snel uitverkocht! Helaas is er voor zover wij weten niets op voorraad. 

– Inmiddels is de derde RRRags-plaat uit. Hoe is die ontvangen?
Tot nu toe erg goed! Eigenlijk alleen maar goede reacties gehad.

– Onze recensent schreef: “RRRags klinkt als een eenheid. Drie mannen die zo’n allesomvattende sound weten te creëren.” Voelt dat voor jullie ook zo?
Zeker. Ondertussen zijn we toch al bijna jaar bij elkaar. Je wordt als band automatisch hechter. Leuk om te lezen dat mensen dat ook in onze muziek terug horen. 

– Een plaat van elf nummers lijkt nog vrij standaard, maar 80 minuten is wel exceptioneel. Moesten jullie wat kwijt? 🙂
De vorige platen waren qua duur vrij kort. We hadden zoiets van: dat gaan we nu eens anders doen. We vonden het wel een statement om dan maar gelijk met een dubbelaar te komen. We hebben de songs ook bewust in twee platen ingedeeld: de eerste bevat zeven behoorlijk diverse songs, de tweede benadrukt onze instrumentale, trippy kant toch wat meer.

– Is die ook op vierdubbelvinyl beschikbaar?
Ja, met fotobehang voor boven je bed ha ha. Uiteraard is het album op vinyl te verkrijgen!

– De vorige platen duurden een half uur, maar de laatste dateert ook van 2020. Is dit de uitkomst van drie jaar noeste arbeid?
We hadden natuurlijk ook de coronaperiode nog, waarin het moeilijk was om te repeteren. En we zijn niet de meest gedisciplineerde band die er is, en dan duurt het daarna ook nog even voordat hij geperst en gedistribueerd is. Dus zeg maar een jaar werk.

– Er staan veel geweldige tracks op, elf eigenlijk. We lichten er toch een paar uit. ‘Slavic Heat’ is een spacey stonertrack, waarin de gitaar ook hard fuzzt en het lijkt alsof King Gizzard in een hele lange trip blijft hangen. Wat zijn de achtergronden? Hoe ontstond deze?
We zijn allemaal Celtic Frost-fans. We wilden een soort psychedelische sludge Celtic Frost-track maken. Vandaar ook de titel ‘Slavic Heat’ ha ha. 

– ‘Heart Of The Hive’ is een heerlijke gejaagde track, die steeds heavier wordt en ons nog het meest aan early RRRags deed denken. Kan wel eens een livefavoriet worden. Kun je iets vertellen over hoe RRRags zich heeft ontwikkeld vanaf het debuut via ‘High Protein’ tot ‘Mundi’?
Het debuut was meer liedjeswerk, en ‘High Protein’ werd wat meer seventies en veel gesoleer. De volgende plaat moest minder braaf zijn en dat is ‘Mundi’ geworden.

– Als er een track is die uitnodigt tot luchtgitaar spelen is het wel ‘Wiped’. Volgens het begeleidend schrijven komt hier een ‘fuzzed up Hendrix’ voorbij. Is Hendrix (en/of Band Of Gypsys) sowieso een inspiratiebron voor RRRags?
Eigenlijk is dat nummer geïnspireerd door Blue Cheer, maar het vindt zelf van niet. Hendrix is geen verkeerde referentie.

– Waar luisteren Rob, Ron en Rob sowieso naar? En wat nemen ze mee?

  • Ron: Net hoe de wind waait. Laatste tijd veel black metal. Funeral Mist, Ravencult,  Kriegsmachine, maar de laatste Asagraum is ook een mooie plaat. Kan ook zomaar omslaan naar country of iets experimenteels. Dit naast de altijd aanwezige classics zoals bijvoorbeeld bepaalde Rainbow-, Black Sabbath-, Kiss-, Maiden- en Hendrix-platen.
  • Rob Z: Altijd Black Sabbath. En (sixties) garage psych proto punkrock. MC5, Blue Cheer, Stooges, Fuzz, Natural Child, etcetera
  • Rob M: Ook hier best veel black-gerelateerd spul zoals Sleepwalkers, Reverorum Ib Malacht, Ad Nauseam, bepaalde platen van Krallice en Blut Aus Nord; verder doen The Heliocentrics het hier heel goed. In gezelschap en op feestjes neig ik ook vaak naar seventies rock en funk, van Deep Purple tot Betty Davis.

RRRags op Desertfest 2019, foto Roy Wolters

– ‘Sparrows’ begint met een soort spoken word en ontvouwt zich tot een alsmaar dreigender donderstorm die nooit tot ontlading komt. Dat maakt benieuwd naar de achtergronden.

Dat geldt ook voor de tekst:
Here inside my little mind,
I fear the hand of doom
Mad dogs dressed in uniforms

Wat zijn de “sparrows in the room”?

Rob M: Die kunnen wat mij betreft metaforisch staan voor een storend of ongewoon element binnen een bepaalde context, die door de luisteraar vrij te interpreteren is. Wat die context voor mezelf is of was, ga ik niet toelichten. Dat zou enkel de dreigende lading van het nummer tenietdoen.

– Ook deze plaat eindigt met een pak heerlijk uitgesponnen spacejams. Slotnummer ‘Feeds’ is wederom een lange, spacey track, ditmaal met meeslepende, haast poppy zang. Beetje melancholisch ook. Ook hier maakt de tekst benieuwd naar de achtergrond. Kun je die toelichten?
Rob M: Net zoals bij ‘Sparrows’ ga ik hier geen toelichting geven. Als het de bedoeling was dat de ware toedracht duidelijk werd, zou ik wel verklarende elementen aan de tekst toegevoegd hebben. Misschien zijn die er ook wel! 

RRRags op Desertfest 2019, foto Roy Wolters

– “Er is altijd ruimte voor improvisatie (in de kern blijven we een jamband) en we zijn niet vies van een covertje hier of daar”, zei je voorafgaand aan Roadburn 2018. Hoe is dat nu?
We spelen wel eens een cover maar dat is een bijzaak. Goede eigen nummers, afgewisseld met goede jams zijn onze hoofdzaak

– Hoe ziet de setlist er tegenwoordig uit? Kunnen we op ESNS een mix van de drie platen verwachten?
We spelen nummers van alle drie de platen, met de nadruk op de nieuwste.

– We gooien er gewoon weer de klassieke afsluiter in: Wat zijn de plannen voor 2024?
We gaan dit jaar in het teken van ‘Mundi’ zetten. Het doel is om nog wat gave festivals mee te maken, shows in Duitsland en wie weet, een tourtje zou leuk zijn. 

– We zijn vast nog iets vergeten te vragen. Wat wil RRRags de lezer en luisteraar verder nog meegeven?
Scheid je afval, wees aardig en respectvol tegen dieren en kom een lekker biertje pakken bij een van onze shows!! En… vergeet onze plaat niet te kopen!! 😉

Juistem! Dat laatste kun je bijvoorbeeld doen via de Bandcamp-pagina. Een nog beter plan is om woensdag 17 januari naar de NMTH x Pinguin HEAVY Showcase (tijdens ESNS) in De Drie Gezusters te komen. Geen geld, letterlijk! Dan kun je er meteen ook een biertje bij pakken, de merchtafel raiden en nog drie toffe bands zien: Ioan Iorgu, Bowl en Daniel Brooke. Meer informatie in dit artikel en het FB-event.



Deel dit artikel