Bowl @ Popronde Eindfeest 2023, foto Jessie Kamp

NMTH showcase, woensdag 17 januari @ De Drie Gezusters

We rollen alweer januari in, en dat betekent: Eurosonic Noorderslag! Geheel Groningen staat vijf overvolle dagen in het teken van doorbrekend talent en overweldigende ontdekkingen. En ook dit jaar trappen we die muzikale eierballenhemel weer af met een harde, alternatieve NMTH showcase in De Drie Gezusters, mede mogelijk gemaakt door Pinguin Radio. Gratis toegankelijk en met vier Nederlandse sensaties in de TikiBar op woensdag 17 januari! Welke sensaties gaan die tent finaal afbreken? Nou, psychedelische spacerockleverancier Rrrags, Utrechtse post-punksensatie Bowl, aanstormende emo-metalcore maniakken Daniel Brooke en rechtstreeks uit Grunn: de pittige noise/post-punk van Ioana Iorgu! Geheel gratis toegankelijk. 

Rrrags, Bowl, Ioana Iorgu en Daniel Brooke: allemaal bands die op eigen manier hun stempel drukten op 2023! Zo brachten zowel Rrrags als Bowl enkele van onze favoriete NLse albums van eigen bodem uit. Daniel Brooke was de meest geboekte metalband op Popronde EN dropt 12 januari een dikke plaat en tot slot brak Ioana Iorgu menig Popronde podium af in 2023, na tevens al behoorlijk ijverig muziek geproduceerd te hebben. Simpelweg: bands die ons steevast wegbliezen! Timetable en verdere info volgt nog, maar voor nu maak je alvast kennis met deze bands hieronder, en check je tevens hier het Facebook-event.

RRRAGS
Met drie fantastische platen op zak, waarvan het laatstgenoemde Mundi wellicht hun voorlopige magnum opus, is Rrrags al enkele jaren een geduchte, steevast overtuigende liveband. Een powertrio dat wervelende psychrock vol intensiteit en met een messcherpe focus op je afvuurt. Niet zo gek ook met die vlammende fuzz en wervelende ritmische aanval van doorgewinterde muzikanten Ron van Herpen (Astrosoniq, Molasses), Rob Zim (o.a. Lords of Altamont) en Rob Martin (ex-Bliksem). Rrrags blinkt uit in het totaalplaatje: een immens, allesomvattend smorgasbord van fuzz, stonerrock, blues en psych, en het is een eer om ze ook in Groningen aan het werk te zien:

BOWL 
Wie op zowat elke Popronde is geweest, is bekend met de regelrechte post-punksensatie die Bowl is. Of de Utrechters nu in Nijmegen, Rotterdam of Amsterdam stonden: vele muzikale strikes werden er gegooid, met een hoop zweterige lichamen als gevolg. Debuutalbum Sweet Caffeine is het perfecte mission statement: geflipte, dwarse post-punk met een eigen gezicht, en live gebracht met dusdanig speelplezier dat moshen een garantie is. Laat je dus finaal wegblazen door deze rouwdouwers uit hartje Utreg:

DANIEL BROOKE
Het brein achter Daniel Brooke is eigenlijk Daniël Brokke. De Zutphenaar begon jaren terug met YouTube-covers, die dusdanig veel kijkcijfers oprakelden, dat eigen muziek niet uit kon blijven. Anno 2023 heeft de alleskunner een volledige band om zich heen. En het resultaat? Een gepeperde mix van emo, metal en een vleugje deathcore. Op momenten verslavend catchy, op andere momenten diep en bruut op je inhakkend met een schurende groove of breakdown. Met een album op komst op 12 januari, gaan we hier dus een uitermate bruut voorproefje van meepakken:

IOANA IORGU
We maakten in 2020 voor het eerst kennis met de muziek van Ioana Iorgu. En het was toen al duidelijk dat we meer van haar gingen horen. Sterker nog, de geheel autodidactische alleskunner pende vervolgens in korte tijd twee langspelers (Thick Skin en Mean Time), boordevol beklijvende, schurende post-punk en noiserock. Met 18 steevast overtuigende shows op Popronde en twee vlammende singles in 2023, gaan we ongetwijfeld meer horen van Ioana Iorgu. Te beginnen met een overrompelende poëtische post-punk set op onze showcase:

De NMTH x Penguin  showcase vindt plaats op woensdag 17 januari in De Drie Gezusters te Groningen, en wordt mede mogelijk gemaakt door Eurosonic Noorderslag. Voor meer showcases gedurende ESNS kijk je op Penguin Showcases. Zet jezelf tevens op aanwezig via het Facebook-eventDeel dit artikel