PleuropsonicDe beste feestjes tijdens Eurosonic Noorderslag zijn vaak de onofficiële side-events, showcases en party’s, zo wordt beweerd. De ‘VerzineenleukenaamSonics’ zeg maar, die jaarlijks in aantal explosief doorgroeien. Laten die feestjes nu ook nog eens (grotendeels) gratis zijn, dus alle reden om de hardste ESNS16 feestjes bijeen te sprokkelen. Dat is overigens nog niet zo eenvoudig, dus disclaimer time: deze, alfabetisch gerangschikte lijst is niet compleet, er is nog veel meer te doen en dit is simpelweg onze keuze. Behold: the free and heavy Eurosonic party guide.

Uiteraard is het raadzaam om (kan nog t/m 13 maart) David Bowie Is = ‘Rock ’n roll in het Groninger Museum’ te bezoeken.

Meer te doen?
– Zeker; check de Heavy Eurosonic route eens
Opgelet: De Buma Rocks! showcase met John Coffey, Mandrake’s Monster en The Charm The Fury is opgenomen in het reguliere programma en dus in Heavy Eurosonic te vinden
– Of anders de (ook gratis te bezoeken) Heavy Grunnsonic route


Altersonic, woensdag 13 t/m zaterdag 16 in De Drie Gezusters
Zo onoverzichtelijk als De Drie Gezusters als kroeg(en) is, zo kent het door Pinguin Radio gepresenteerde Altersonic programma er ook diverse in- en uitgangen en is het aantal FB-events helemaal een doolhof. Gelukkig is het bijna allemaal wel tof, dus veel builen zul je er niet aan vallen. Het is bovendien de 10e Altersonic en het programma groter dan ooit. Onder meer Pinguin, Grote Prijs van Nederland, Rockacademie, Codarts en Popsport presenteren er showcases. Onder meer Tales, View For A Day, Half Way Station, The Pendulum’s Motion, GP-finalist 45ACIDBABIES, Nu Of Nooit-winnaars Storksky en Jick Munro, Double Veterans, Drunken Dolly treden op en Pinguins 2 minutenshow heeft op donderdag ook nog een podium samengesteld. Dan is er ook nog een Heavy Bitterballen netwerk borrel op zaterdag vanaf 13.30 met o.a. Facelifter en Sisters Of Suffocation.

AUC Bookings showcase, donderdag in het Concerthuis
Een iets behapbaarder en zeker ook charmant initiatief is deze showcase van AUC Bookings, thuis voor sympathieke en harde bands, die veelal ook in Groningen voor niks te zien zijn. Donderdag zie je deze 5:
21.30-21.55 The Shady Greys
22.05-22.30 Einfach Kurt
22.45-23.10 Orange Maplewood
23.25-23.55 Cheap Thrills
00.10-00.45 Rectum Raiders

Freesonic, woensdag 13 t/m zaterdag 16 in Brouwerij Martinus, De Kar, Café Koster, Café De Toeter
Redelijk duidelijke naam. Freesonic (niet te verwarren met het Friesche talentenprogramma Freesonica) heeft niet de grootste namen, maar wel vier dagen en vier locaties: Brouwerij Martinus, De Kar, Café Koster en Café De Toeter. Onder meer Abdomen, Franky Age, Standup 69, De Dood, De Kat, Creepy Karpis, Solitary Zebra, And The Gods Made Coffee, Reverse Cowgirls en Sunday Kids treden op. Klik hier voor de poster met de hele line-up.

De Garage / Kroeg van Klaas

De Garage / Kroeg van Klaas, foto Aheroy

Garage van Klaas, vrijdag 15 in de Kroeg van Klaas
Sowieso een heel fijn dranklokaal en dé plek om zaterdagnacht zo de achterkant van de Oosterpoort uit en de Kroeg van Klaas in te rollen. Dikke bonus dit jaar op vrijdag als de betere NL gitaarbands na 23.00 uur het podium bestijgen en dan krijg je ook het Deense Yung er nog bij. De eerste vier bands hebben we al getipt voor je.
Wat te denken van?
23.00 Iguana Death Cult (TIP HIER)
23.45 Yung (TIP HIER)
00.30 The Black Cult (TIP HIER)
01.15 Canshaker Pi (TIP HIER)
02.00 St. Tropez
02.45 The Homesick

Hooghoudt Music Sessions, woensdag 13 t/m vrijdag 15 in The Dog’s Bollocks
Niet het eerste drankmerk dat zich aan een Eurosonic-showcase verbindt en evenmin de eerste die daarmee een goede line-up waarborgt. Kun je op woensdag al naar o.a. De Kat en The Naked Sweat Drips, donderdag gaat het van Counter Jib, The Blind Roofers naar Rectum Raiders en (03:15!) Maask. Vrijdag verwachten we veel van Rotterdamse combo The Afterveins en Stöma, Friese sleazy garagecrew Icky Pack (tip & clip hier), Zwolse rockers The Tiger Lovemachine en Doetinchemse wavers I Am Blazing Lights.

JagersonicJagersonic, vrijdag 15 in Vera kelderbar
We doen even een schaamteloze copypaste in het wezenloze besef dat dit niet beter/fouter te verwoorden valt:
DE ROOIE NEGER/JAGER PRESENTS;JAGERSONIC! De VRIJDAGBORREL van Eurosonic,ramvol ambiance en entertainment en BIER,vooral BIER! LANGSKOMEN IS KAPOT GAAN !

De tering, de line-up is er inderdaad naar zeg, met de laatste Vera-show van Peter Pan Speedrock, met het Haagse psychbeat-orkest The Deaf, de garagesurfende dudes van Iguana Death Cult weer, de harde rockende Overijsselse Paceshifters, Luikse knetterHARDcore van Cocaine Piss en Frank en Miralla. Dafuq. Gratis, vanaf 11.30 (…) en met de Rooie Jager dus.

– Platosonic, donderdag 14 t/m zaterdag 16 in Plato en Coffee Company
De platenzaak aan de Oude Ebbingestraat 41-43 heeft inmiddels een aardige naam hoog te houden qua programmering en beschaamt die wederom niet. De line-up is wel wat rustiger, maar met akoestische sets van de volgende acts willen wij wel wakker worden.

Donderdag:
O.a. NL bluestroef My Baby, de Noord-Ierse dreampoppers Pleasure Beach, Diff, Orange Skyline en Hans Hannemann.

Vrijdag:
O.a. De Staat, Be Forest, Amber Arcades, Barns Courtney en Colm Mac Con Iomaire (The Frames).

Zaterdag:
O.a. Indian Askin, Bewilder, Max Meser, Vikings In Tibet en Tiny Legs Tim.

Pleuropsonic, dinsdag 12 t/m zondag 17 in De Zolder, Lola, Knarie, ORKZ, Crowbar, Pino
Kijk dat is nog eens een HARD feestje of: een stel harde feestjes en met programma op dinsdag en zondag staat Pleuropsonic ook voor Groningers die niet na ESNS opgepleurd zijn. Op het menu onder meer De Fuckups, Black Veins, Kid Harlequin, And The Gods Made Coffee, The Monroes, Icky Pack (Check de clipprimeur/tip), De Dood, The Afterveins en Recipees. En ook curiosa als twee gigs van de Taiwanese rapper Dwagie (…).

The Lumes op Popronde Emmen, foto Jan Westerhof

The Lumes op Popronde Emmen, foto Jan Westerhof

The Sound of Young Holland IV, donderdag 14 t/m vrijdag 15 in O’Ceallaigh Irish Pub en Café Kult
Ook goed (indie) gebruik is het rijkelijk bedeelde, sfeervolle festival dat Grunn partners in crime Subroutine Records en Lepel Concert in O’Ceallaigh (de kleinste pub van Groningen) en Cafe-Bistro Kult organiseren. Twee dagen met op het menu: Wolvon, Santa Fé, Apneu, Bonne Aparte, The Lumes, Silver Ferns, The Sweet Release of Death, The Homesick, Vox Von Braun, Amber Arcades en de Groningse instrumentale surfveteranen van Firebirds. Meer informatie op deze pagina.

Subbacultcha X Wham!Wham! Day Party, zaterdag 16 in Galerie Sign
Traditioneel hebben Subbacultcha en Wham!Wham! in de charmante pijpenla die Galerie Sign is een uitstekende selectie aan binnen- en buitenlandse acts staan en dat is anno 2016 niet anders. De buiten-Europese gasten op doorreis (waaronder Dilly Dally!) zijn helaas afgeschoten, maar met de door NMTH getipte Deense (Yung) en IJslandse (Pink Street Boys) ES-sensaties en de Nederlandse groepen Bonne Aparte, Yuko Yuko en Bird On The Wire hebben ze nog hele sterke trekkers in huis. De eerste paar flesjes bier zijn vaak heel betaalbaar bovendien…

ZadelpijnTiny Shark Art Attack, woensdag 13 en donderdag 14 in Vera
Setje fijne alternative en deviant middagshows in Vera. De naam is een samenraapsel van organisatoren Tiny Room Records, Sharksomeness Bookings en de onvolprezen VERA ArtDivision. Met op woensdag The World of Dust (Utrecht lo-fi prog), Joost Dijkema (van Reverse Cowgirls) en dotlights (Hengelo post-rock). Donderdag begint met Lost Bear (dwarse indieberenrock), songwriters Homemade Empire en This Leo Sunrise zijn van het type rootsy en door ziel en alles snijdend en The Daydream Fit sluit af met post-punk en indie noise.

White Russian Records showcase, donderdag 14 in Crowbar
Nog een relatief kleine showcase van een label en een stal die helemaal NMTH zijn. Uiteraard hebben de fijne mensen van White Russian plek voor de Zweedse punkrock-aanwinst The Kendolls en verder zie je ook Striking Justice (Hengelo hardcore), March (Breda punkrock) en Ravenna, een Zwolse poppunk-groep met (ex-)leden van Manu Armata, Nom De Plume en Midnight Menace, die in februari met een EP debuteert.

Zadelpijn, donderdag 14 in De Gym
traumahelikopter presents Zadelpijn

Toffe nieuwe club in Groningen dat De Gym. Daar gebeuren ook op de andere dagen mooie dingen, maar de donderdag is aan lokale garagetrots traumahelikoper, die rond middernacht het podium betreedt met songs van het aanstaande album Competition Stripe. En – net zoals vorig jaar tijdens Back In The Saddle – daar nodigen de Groningers de nodige vrienden voor uit: The Black Cult, The Homesick, Bonne Aparte, Teen Creeps, Bert Scholten en Recipees.

Nogmaals: er is dus nog veel meer. Zijn we je vergeten? Reageer hieronder of op de Facebook-post, en kijk bij de collega’s van 3voor12 Groningen voor nog meer tips.Deel dit artikel