Magnetic Spacemen, foto Jan Westerhof

Magnetic Spacemen, foto Jan Westerhof

Dat lees je goed: De Never Mind The Hype Selectie voor Popronde 2016 is bekend en we presenteren je hierbij: ‘De 27 acts die de Popronde gaan rocken’. Vorig jaar beleefden we al een bizar hete herfst, dit jaar doen er nog meer steden mee (41 in totaal, waarmee de Popronde nu ook alle zondagen benut en ieder ‘Popronde-weekend’ vier dagen telt). Om overal een NMTH-route te realiseren kiezen we voor een uitbreiding van 25 naar 27 bands. De andere reden is dat de kwaliteit zeer hoog is. Wij zetten onze bitcoins op deze 27 ‘heavy, alternative & deviant’ acts.

Meer informatie op de site en hierrrr:
Vanaf het startschot op donderdag 15 september in thuisstad Nijmegen tot het eindfeest op 26 november in Amsterdam (Q-Factory) zullen er naar schatting op zo’n 750 podia ruim 1300 optredens plaatsvinden. De 41 speelsteden:
Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Harderwijk, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Oss, Roermond, Rotterdam, Sittard, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Weert, Venlo, Venray, Zutphen en Zwolle.

De NMTH-selectie van Popronde 2016 alfabetisch gerangschikt:
1. 45ACIDBABIES

Bekend van Herman Brood Academie en vooral van dat Grote Prijs-concours waar ze ondanks een even boeiende als duizelingwekkende liveshow in de finale strandden. Check die set van de Utrechters hieronder. 45ACIDBABIES it is, electropunk met dikke grooves en liveband ook.

2. Abdomen
Ja! Best wel een no-brainer na de eerdere kennismakingen middels een noisy catacomben-sessie, een wrede driewielerclip (onder) en die Eurosonic-show. Het Friese garagerocktrio schuwt de noise- en fuzz-pedalen geenszins en ondertussen de catchy songs evenmin. Hebben het in zich om de Iguana Death Cult-partygarageband van deze editie te worden. And some more.

3. Bartek
Terug naar de hoofdstad voor Bartek, waar we ook al eens een beste track met liveclip van voorschotelden. Denk aan drie slackende garage- en noise-jongens, die op 22 ook erg prettig naar Wavves hinten. Handige jongens ook, die met een drone het strand op gaan.

4. Creepy Karpis
Afkomstig uit de Groningse hoek van Santa Fé en dat zijn de betere hoekjes, zo hebben we geleerd. En zo bewijzen ze met deze opname van Creepy Karpis live at De Gym. De lome doch catchy psychgarage sluit ook al aan bij Santa Fé, maaar deze band heeft ook donkere en rootsy rock ’n roll-kanten.

5. Droppings
Zuid-Hollands collectief met veel leden uit bekende Rotterdamse en Haagse bands. Denk aan Manfred Gstrein (Future Hearts, ex-Qrio), Martin Ruiten (Harry Merry and the Must, ex-Cheech Wizard, ex-Firetime), Xenia Gottenkieny (Moonflower Warrior, Solo-X, Idiotix) en Stephan Kaffa (Polarized, Soft Posh). Belangrijker nog: denk aan snoeiharde en niet zelden dissonante noiserock.

6. Ego Dreams
Amersfoorts trio, mede-oprichters van platform De Harde Tak, en verantwoordelijk voor pittige garagerock. Sinds 2015 ligt er een EP en in maart kwam de nieuwe single ‘Nosebleeds’ uit, opgenomen met Robbing Banks en vergezeld van de bloederige clip hieronder. Ego Dreams belooft een tweede EP in mei.

7. For Blood And Vengeance
HARDcore! En dat uit Almere. Of nee: ‘For Blood And Vengeance, Almere City hardcore!’ Zo introduceert het vijftal zich op de vorig jaar verschenen, uitstekende EP Revolt. Jonge band en grrrrretig om in jouw etablissement aan het betere sloopwerk te beginnen.

8. GOLD
Rotterdams zestal dat veel indruk maakte met tweede plaat No Image (uit op Ván Records en Profound Lore, review hier). GOLD is de band van gitarist Thomas Sciarone (ex-The Devil’s Blood en -Bullerslug) en zangeres Milena Eva, met ook leden van Madball, Malkovich en Born From Pain. Post-rock, doompop, avant-garde of ‘post-everything’ zoals de band het zelf noemt; de muziek is duister en meeslepend. And I Know Now behoort niet alleen volgens New York Times tot de beste muziekvideo’s van vorig jaar en de groep gaat in juni touren met Converge.

9. Grenadeers
Weer een hagelnieuwe Amsterdamse rockband? Yup. Drie gitaristen sterk en ze hebben net vorige maand de debuutsingle en videoclip Chasing The Stereotype uit. In het vat zit een EP, waarvoor Alain Johannes (QOTSA, Arctic Monkeys, etc.) niet alleen de productie leverde, maar ook een gitaarsolo. Grenadeers tekent voor de toegankelijke en proggy kant van desertrock en komt dit najaar bij je langs.

10. Het Universumpje
Nederlandstalige stonerrock? Echt? Jazeker en vooraleerst berestrak gespeeld, wat niet zo gek is voor een band met leden uit Most Unpleasant Men, Bombay, Woost en de begeleidingsgroep van Eefje de Visser. De Utrechters beschikken over rake teksten, die je ook doen grinniken. Debuutplaat De Grenzen Van Het Toelaatbare verscheen vorig jaar via PIAS/Rough Trade en is D I K.

11. HØUND
Amsterdam dan weer, voor een beste, aanstekelijke mengeling van stoner, dromerige shoegaze, psych en vooral ROCK. HØUND, half mannelijk en half vrouwelijk, heeft niet de makkelijkste naam gekozen, maar wedden dat die net zo hard blijft hangen als de muziek.

12. Karawane
Karawane is de band van Anne Caesar van Wieren, die je kent van de fijne indieband LPG en andere projecten. En nu van Karawane dus, waarmee hij in november op Excelsior Recordings debuteerde. Sterke plaat, goede groep om zich heen verzameld en we hadden ze dan ook getipt voor ESNS. Tevergeefs, maar reken maar dat je ze op de Popronde van de meest betoverende kant zult zien.

13. Magnetic Spacemen
Gruizige garagerock uit Tuk! Klinkt goed, maar waar ligt dat dan? Moesten we ook even opzoeken, maar de geboortegrond van deze razende aanstormende band ligt op een steenworp van Steenwijk in Overijssel. Specialiteit: hard gaan, opgefokt, verpleurd en vooral smerig en opwindend rockend. Sam, Erwin en Max spelen al veel, dus je bent gewaarschuwd.

14. Money & The Man
Twee dagen na de release van The World Is Burning, met party in Hedon, Zwolle, binden we Money & The Man alvast aan de Popronde-zegekar (…). Het garagebluesy duo uit Zwolle heeft dus net die EP uit, die je bijvoorbeeld op de Luisterpaal beluistert. Dat kan dit najaar nog een mooie, rauwe, blues-shuffle worden:

15. Mountain States
Nijmeegse groep die ons vorig jaar met een erg prettige EP al overtuigde. Na Kairos heeft Mountain States die lijn aardig door weten te trekken en zo komt er meer dreampop en post-rock tot je, bijvoorbeeld via deze video:

Obese // foto: Roy Wolters

Obese // foto: Roy Wolters

16. OBESE
Hele dikke stoner en sludge uit de Domstad. OBESE maakte erg veel indruk op het NMTH/Roadburn presents podium in Cul de Sac en we zijn trots ze weer te presenteren tijdens de Popronde. De hardcore roots klinken HARD door in de sound van OBESE en zeker na die Roadburn-show kunnen we niet wachten op die aangekondigde nieuwe plaat op het Italiaanse Argonauta Records.

17. Orange Maplewood
Daar werden we ook heel enthousiast van! We zagen Orange Maplewood een hele fijne show geven op Club 3voor12 Utrecht. In dB’s viel op hoe goed die mix van Wavves-achtige post-grunge, Oasis-style Britrock en Ty & FIDLAR-like garagefun werkte. Wij geloven wel dat de rock ’n roll-sterren goed staan voor deze Amsterdammers. Check ook de EP.

18. Standup ’69
Over naar een andere hoek van de Randstad voor een potje spacerock en shoegazenoise. Het Rotterdamse trio Standup ’69 heeft ook door de combinatie van dromerige vrouwelijke en met man-met-snik-in-de-stem vocalen een apart geluid te pakken. Goede EP ook. In de gaten houden deze jonge groep. Repo met ook Abdomen hierzo.

19. Storksky
Nog een sure bet, want waar kan het nog misgaan voor Storksky? Na het winnen van Nu of Nooit (en daarmee de pole position op Pinkpop), een nieuwe boeker, spots op festivals als De Zwarte Cross in het vooruitzicht en de ene na de andere sterke single lijkt een verdere opmars een zekerheidje. Prachtproject ook van zanger-gitarist Michiel Claessen met de drummers van onder meer De Staat, Automatic Sam en Triggerfinger (!). 27 mei komt de EP uit. Check Saboteur:

20. The Apologist
Rock met een hoofdletter R van deze Amersfoorters die zich ergens tussen rauwe rock, post-grunge (Alice in Chains) en stadionproporties begeven. Goed gebundeld op de door Jurriaan Sielcken geproduceerde EP, die in Fluor (het podium, niet de pasta) werd gedoopt. Het vijftal is er met een nieuwe drummer helemaal klaar voor om al die Poprondes op de hoorns te nemen.

21. The Fire Harvest
Bloedjemooie slowcore, die ergens tussen Nick Drake en de folknoir van een Wovenhand beweegt. Het project van Utrechter Gerben Houwer (ex-We vs. Death) herbergt inmiddels ook broer Gibson op drums, bassist Jacco van Elst (This Leo Sunrise, met die tweede hartverscheurende stem), gitarist Nicolai Adolfs (ex-Kismet en Beep! Beep!) en Bart Looman (Audiotransparent). Langspeler ‘Singing, Dancing Drinking’ is net uit op Subroutine/Snowstar/Sinnbus Records.

22. The Future’s Dust
The Future’s Dust is terug! Zonder zangeres, maar met die vier leden die jaren terug al voor die spannende geluidsmix zorgden en die nu nog wat meer naar duistere-sprookjesachtige-post-rock lijken te neigen. Die belofte van Leeuwarden en die Akademie voor de Popcultuur, die gaat dit najaar definitief vervuld worden.

23. The Grand East
Het voormalige Texas Radio brengt ons weer terug naar Overijssel. Het Twentse Diepenheim om preciezer te zijn. Dit vijfkoppige rock ’n soul-orkest wordt geleid door een prediker pur sang en staat garant voor een smerig en zompig feest. Na die EP is het wachten op de plaat die net voor de Popronde (september) op Goomah Music moet verschijnen.

24. Undawn
Goed voor een van de best bekeken clipprimeurs evah op NMTH, maar die ging dan ook over hebzuchtige bankiers. Sowieso goed bezig dat Undawn, dat ook al uit Overijssel blijkt te komen (Dedemsvaart ftw!) en dat die melodische metalcore al op 3FM kreeg (…). Coming Home stamt van tweede album ‘Justice Is ….’ en harder haarslaan wordt lastig deze Popronde.

25. Venus Tropicaux
Rotterdam (lycra)post-punkers gaan sowieso voor de titel ‘Bestgeklede Popronde-act’. Wham, eat your heart out! Ondertussen hebben ze gelukkig wel de meer duistere kant van de eighties te pakken. In de gedeelde oefenruimte wellicht besmet door Rats On Rafts, en eveneens eigenzinnig en compromisloos opererend, maar met meer crossover-potentieel. Ze hebben zich in Amsterdam al laten zien.

26. WELLS
Toch nog een band die bij die ‘harder haarslaan’ uitspraak in de buurt komt? Dacht het wel, bij het voormalige Ego Riser. Niet zo gek als je bedenkt dat deze Dordts-Utrechtse post-hardcore groep onder meer de zanger van Mary Fields en leden van Death Letters en San Andreas bevat. Maar WELLS heeft ook een zachter en akoestisch gezicht.

27. Yokocola
Afsluiten in een Rotterdamse kelder; treffend. Yokocola is, we geven het grif toe, verantwoordelijk voor een van de grootste, recente NL donderslagen bij heldere hemel op albumgebied. Die Cellarsounds plaat zagen we niet aankomen, maar wat smaakte die ‘post-punk on acid with a weird and psychedelic twist’ vreemd doch lekker. Na twaalf jaar rijpen verrezen uit de krochten van de Maasstad, zoals frontvrouw, manager, boeker en woordvoerder Sidhi Achmat uitlegt. Toffe nieuwe clip hier.

Deze selectie is definitief. Dat betekent dat er geen correspondentie meer mogelijk is om het ontbreken van je bandnaam op de keuzelijst te betwisten. Als je er wel bij zit, dan is bij deze besloten dat je groep voor het eind van het jaar niet uit elkaar mag gaan en is correspondentie juist wel gewenst. Want: wij gaan je lastigvallen om je act voor, tijdens en na de Popronde te volgen en andersom mag je ons ook inschakelen voor clip/track/etc. primeurs, nieuwstips en verzoeken op redactie@nmth.nl.

Right, maak er een mooi seizoen van. We kunnen je verzekeren dat wij dat ook zullen doen.Deel dit artikel