12842632_625348960950555_1378526555_oWe stelden je al eens voor aan OBESE, omdat de Utrechtse band op Incubate en Into The Void speelde en een vette clip dropte. Nu zijn de stonersludgers geboekt voor Roadburn en beter nog: ze staan vrijdag 15 april op het NMTH presents programma in Cul de Sac. Dat wist je al, zoals je een maand geleden ook een nieuwe clip van ze kreeg. Vandaag gooien we er nog een video van OBESE tegenaan voor Begetter Dead Letter, vergezeld van een interview met zanger Koos Weel. Beide clips zijn nog van het ijzersterke album Kali Yuga getrokken, nieuwe muziek volgt waarschijnlijk in de zomer en in ieder geval live op Roadburn. En dat komt ongetwijfeld hard, met trouw aan die hardcore roots: “We hebben jarenlang hardcore shows gespeeld en dat kunnen we niet meer wegdenken.”

Door Ingmar Griffioen

Nieuwe muziek kwam al heel snel na oprichting van de band. In december 2014 begon OBESE en in juni 2015 lag debuutalbum Kali Yuga (luister hierboven) er al. “Dat was ook wel absurd. We hebben in een half jaar met een nieuwe bezetting een plaat geschreven en ook opgenomen”, blikt Koos Weel terug. “Dat had alles te maken met dat we bij het label Argonauta Records terecht konden. Dat wilden wij graag, maar ze wilden ons meteen meenemen in de releases van juni. Dus is het eerste album half geschreven terwijl we opnamen. Dat is de reden dat we nu zo enthousiast zijn over de tweede plaat. We zijn meteen begonnen met schrijven nadat Kali Yuga uitkwam, pakken nu meer de tijd om het uit te werken. Het is wel wennen om er echt uitgebreid mee bezig te zijn, maar ik heb het idee dat het daardoor kwalitatief een stuk beter wordt, ook muzikaal en instrumentaal een stuk interessanter.”

Obese op Into the Void, foto Oscar Anjewierden

Obese op Into the Void, foto Oscar Anjewierden

STONERMETAL MET HARDCORE ROOTS
Even terugspoelen naar de tijd voor december 2014, want die stonerrock/metal komt niet voor niks zo hardcore sludgend uit je speakers. De zanger zat vroeger met OBESE-drummer Lennard Post in hardcoreband Better Left Buried. “Dat hebben we aardig wat jaartjes samen gedaan, maar op een gegeven moment wilden we echte sludge maken, muzikaal een andere kant op. Daardoor is de bezetting ook veranderd en is het een nieuwe band geworden. Ik denk dat je dat wel terughoort bij ons. We zijn wel een stonerband, maar ook geneigd om die roots mee te pakken en de hardcoremetal in te duiken. Dat doen we wel op een OBESE manier: het heeft wel een randje, geen oldschool hardcore dus, maar je hoort wel dat wij binnen de stonerrock/metal vrij hard zijn. We hebben jarenlang hardcore shows gespeeld en dan wil je een bepaalde performance neerzetten. Dat kunnen we niet meer wegdenken. We willen een echt harde show geven. Ik denk dat we daar wel een beetje in getraind zijn.”

OBESE kende een behoorlijk vlotte start, met al snel een label, een debuutplaat, veel shows en media-aandacht. “Dat was ook ons voornemen. We kwamen allemaal uit andere bands en weten stuk voor stuk hoe het werkt. Het gemeenschappelijke idee was: ‘Met deze band gaan we het echt goed doen’. Dus geen EP, maar meteen een album. Meteen een tourtje ook, omdat we het idee hadden dat dat ook nodig is. Wil je wat bereiken dan moet je ook hard werken”, stelt Weel terecht. Voor de frontman voelt OBESE na zestien maanden helemaal niet zo vers meer. “Ik heb het gevoel dat we al jaren bezig zijn. ‘December 2014’ is voor ons echt raar om te horen, daar staan we niet bij stil. Er is een hele hoop gebeurd in korte tijd, maar het kan ons niet genoeg zijn.”

De Utrechters willen de aandacht vasthouden, vandaar dat ze in korte tijd twee clips van de vorige plaat releasen. Na die van openingstrack Down The Gauntlet is hier beeld bij het lange slotstuk van Kali Yuga: Begetter Dead Letter.

12747406_620257621459689_5881507331931772493_oMETERS MAKEN VOOR EN NA ROADBURN
En voor Roadburn kan OBESE nog genoeg meters maken, zo speelt de band komend weekend een show in Zagreb, waarna er nog drie clubshows in Nederland en het Tattoofest in Hedon, Zwolle volgen. De hamvraag is natuurlijk, wanneer we nieuw heavy spul van de Utrechters kunnen horen. Het materiaal ligt volgends Weel al op de plank. Begin september moet de tweede plaat uitkomen en daar plakken de mannen dan meteen een Europese tour aan vast. De Utrechter verwacht voor die tijd wel wat nieuw werk uit te brengen en we vestigen onze hoop op een eerste track in de zomer.

“Na de eerste plaat hebben we een tour in eigen beheer gedaan, maar sinds een maand zitten we bij boekingskantoor Loud Noise in Eindhoven. Dat is veelbelovend. Dankzij hen zijn we ook in contact gekomen met de crew van Roadburn, met Walter eigenlijk. Loud Noise gaat ook onze tour organiseren voor het nieuwe album. Het hangt van hen af wat voor tour dat wordt. Zij doen veel grote tours, dus het kan ook als voorprogramma. Kijk: wij zijn gewend dit in eigen beheer te doen, dus met behulp van een professioneel boekingskantoor kan het alleen maar beter gaan.”

ITALIAANS LABEL EN AANDACHT, ROADBURN OPSTAP NAAR NEDERLAND?
De nieuwe plaat komt weer op het Italiaanse label Argonauta Records uit. “Dat sowieso, het nadeel is dat zij alleen op cd-formaat doen. Dus zijn we nog op zoek naar een kleinschalig label om de plaat ook op vinyl uit te brengen. We hopen natuurlijk door Roadburn en alles er omheen wat aandacht te genereren en zo een labeltje te vinden, haha. Hopelijk gaat het nu iets makkelijker aangezien we al een album hebben. Vorige keer hadden we immers nog niks liggen aan referentiemateriaal.”

Niettemin kwam de band dus aan een Italiaans label en veel aan spelen toe. “Tot nu toe hebben we de meeste aandacht uit het buitenland gekregen: in Italië, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië hebben we ook al gespeeld. En daar gaan we ook weer heen. Dat is te gek, maar het geeft ook wel een dubbel gevoel dat we in Nederland niet die aandacht kregen. Daar moet je blijkbaar wat harder voor vechten, wat harder doorbeuken. Maar daar zijn we niet vies van. En Roadburn is dan de perfecte volgende stap.”

In Tilburg kunnen we al wel wat van dat nieuwe materiaal verwachten te horen. “Waarschijnlijk is het merendeel van de Roadburn-set nieuw, daarnaast doen we nog wel wat nummers van Kali Yuga.”

Ook van Kali Yuga, Down The Gauntlet:Deel dit artikel