Dit is alweer de laatste TOP TIEN van onze Harde Honderd lijst. Het begon tien weken geleden met de helden van Black Sabbath, onderweg maakte wij pitstops bij Motörhead, Melvins, The Black Keys, A Perfect Circle en Nirvana. Deze keer begint het bij Metallica… Maar wat is #1? Check de tracks hieronder en luister voor de échte radio experience op donderdag en zondag weer naar Pinguin Radio.
Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur
Teksten: Lodewijk Hoebens, Thomas Spiekerman en Nieke Frantzen
Ready? Go!
10. Metallica – Dyers Eve
Dertig jaar geleden veranderde Metallica voor goed, na de onfortuinlijke dood van bassist Cliff Burton. Na de drie thrashklassiekers Kill ’Em All, Ride the Lightning en Master of Puppets lonkt de mainstream. Single One zorgt voor de eerste videoclip van de band en krijgt de allereerste Grammy in de categorie Best Metal. De plaat komt in de hitlijsten en dankzij de Live Shit: Binge & Purge box maken we mee hoe Metallica steeds grotere arena’s weet te bespelen. …And Justice For All is het laatste virtuoze kunststukje van de band tot Death Magnetic met vooral het drieluik Frayed Ends of Sanity, To Live is To Die (ode aan Cliff) en Dyers Eve als bijzonder sluitstuk. Songs die de laatste jaren gelukkig steeds vaker worden gespeeld. (LH)
9. Soundgarden – Rusty Cage
De dood van een goede vriend zorgt ook bij Soundgarden zanger Cornell voor verandering. In 1990 vormt hij met het toekomstige Pearl Jam de band Temple of the Dog als een eerbetoon. Zowel Pearl Jam als Soundgarden breken vervolgens door. Dankzij de ontstane grunge gekte weet Badmotorfinger hoge ogen te gooien. Opvallend zijn de getormenteerde vocalen van Cornell en het bijzondere gitaarwerk van Kim Thayil. De jagende riffs van albumopener Rusty Cage ontstaan door een gekke DIY-manier. Het laat de ruigere kant van de grunge horen en op het eind klinkt zelfs een portie sludge. De band fungeert rond die tijd als support van, inmiddels, vergane glorie Guns ’n Roses en Skid Row maar blijft zelf van belangrijke waarde voor de toekomstige rockmuziek. (LH)
8. Pantera – Mouth For War
Pantera zal door fans helaas herinnerd worden vanwege de bizarre moord op Dimebag Darrell in 2004, een jaar na het uit elkaar vallen van de band. De broer van drummer Vinnie Paul (Hellyeah) blijft een van de beste gitaristen van zijn generatie, dat bewijzen de solo’s van Cemetery Gates, Floods en Walk. Begin jaren ’90 zijn de Cowboys From Hell met een nieuwe groove verantwoordelijk voor enkele essentiële metal platen. Bovendien zorgen ze tegen wil en dank voor de ontwikkeling van de nu-metal scene. Vulgar Display of Power, met die iconische ‘klap voor je bek’ cover, blijft het creatieve hoogtepunt van de band uit Texas. Openingstrack Mouth for War past perfect bij de albumhoes en de uitlaatklep van zanger Phil Anselmo. Gesteund door de massieve muzikale kracht van zijn ‘bandmakkers’.
7. Mastodon – Blood And Thunder
Na het bekend maken van de eerste selectie bandnamen voor de Harde Honderd kwamen er al snel reacties binnen van Mastodon-fans. We kunnen jullie bij deze eindelijk gerust stellen. Want natuurlijk staan deze heren in de lijst en door jullie enthousiaste stemmen haalde deze ruige rock- en metalband zelfs positie 7 van de lijst. Blood And Thunder begint met een overdonderende riff en beukende drumpartij waar je u tegen zegt. Kleine waarschuwing: mensen die bang zijn voor clowns kunnen de clip beter niet bekijken. (TS)
6. Kyuss – Thumb
De legendarische stonerrockband Kyuss is een formatie waar alle woestijnrockers op aarde schatplichtig aan zijn. Zij maakten als oerstonerrockers immers de blauwdruk of het recept van lekkere onvervalste stonerrock. Op Pinkpop 2012 schalde dit nummer over het festivalterrein en werd er zelfs een mosh pitje gebouwd. Of dat nu nodig is daar verschillen de meningen nogal over. De één vindt dit nummer namelijk eerder perfect om in alle rust een pretsigaret bij te roken, een ander persoon wil liever om zich heen beuken. Zo zit de wereld in elkaar. (TS)
5. Pearl Jam – W.M.A.
Vaak wordt uit de albumklassieker Ten geput als het om ‘aller tijden’-lijstjes gaat. Een plaat vol moois, zoals Jeremy, Alive, Release en Black. Een liedje van Into The Wild of Just Breathe zijn ook nog opties voor de lijstjesmakers. Gek eigenlijk dat de plaat Vs. uit ’93 vaak over het hoofd gezien wordt. Go, Animal, Rearviewmirror en Daughter zijn stuk voor stuk klassiekers tijdens concerten van de band. Een heel fraai nummer is ook White Male American alias W.M.A.. Een aanrader om eens via de koptelefoon te luisteren om optimaal te genieten van de baslijn. (TS)
4. Tool – Lateralus
Dit epische, 9 minuut durende, muziekstuk van het Amerikaanse viertal Tool is niet alleen muzikaal indrukwekkend, maar ook nog eens slim – het bevat namelijk de rij van fibonacci (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 enzovoort). Hoe dan? In tijdschema’s met gitaarpartijen. Het is een potentieel oneindige sequentie, en de tekst die Maynard Keenan op unieke wijze zingt heeft hier ook alles mee te maken. Er zijn niet genoeg woorden om Lateralus, het genot en de luisterervaring, accuraat de omschrijven. Dan maar gewoon luisteren. Spiral out. Keep going… (NF)
3. Queens Of The Stone Age – Better Living Through Chemistry
Queens Of The Stone Age komt rechtstreeks uit de Palm Desert scene die vaker in deze lijst te horen was. Dit nummer is de vijfde track van Rated R (2000), waar Mark Lanegan en Nick Oliveri ook op te horen zijn. QOTSA, de Desert Sessions en alles eromheen heeft de muziekwereld onherroepelijk veranderd. Woestijnrock is geboren. Rated R kan worden gezien als dé mainstream breakthrough van QOTSA, en hoewel dit bij andere bands niet altijd als ‘iets goeds’ word gezien, is dat hier niet het geval. De mannen hebben ook een bijzondere relatie met Nederland. Quick And To The Pointless is zelfs gedeeltelijk in ’t Hollandsch, luister maar eens… (NF)
2. Foo Fighters – My Poor Brain
Stevige en immens populaire stadionrockband met als opperhoofd het charismatische boegbeeld Dave Grohl. Ook drummer Taylor Hawkins (voorheen o.a. Alanis Morissette) heeft een grote fanbase achter zich. Maar het zijn vooral de fantastische liedjes die deze band maakt die het doen. Learn To Fly, The Pretender en Everlong zijn enkele klassiekers maar je kunt eigenlijk eindeloos doorgaan. Jullie kozen voor een gouden ouwe. Toen Foo Fighters nog geen arena’s vulde maar van het kaliber Melkweg of Paradiso was. En zo staat het relatief onbekende My Poor Brain gewoon keihard op nummer 2 in de Harde Honderd. (TS)
1. Slayer – Raining Blood
De onbetwiste nummer 1 van De Harde Honderd is Raining Blood van Slayer. Met veel moeite door een hondstrouwe aanhang is enkele jaren geleden Slayer’s andere klassieker Angel Of Death bij onze collega’s van de Top 2000 terecht gekomen. Wel altijd op een positie die afgespeeld wordt in de zeer vroege ochtend. Vaders (of moeders) en zonen (of dochters) die de wekker zetten om hun favoriete band dan eindelijk eens op nationale radio te kunnen horen. Fantastisch natuurlijk, maar eigenlijk te gek voor woorden dat een wat hardere band als Slayer van de radiozenders ‘geweerd’ wordt of niet tijdens kantoortijd ‘mag’. Behalve als er opeens veel vraag naar blijkt te zijn. Of je nu van techno, dance, metal of house houdt, dat zou niet uit hoeven maken. Muziek zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Voor alle genres zou ruimte op de grotere radiozenders gemaakt horen te worden. Ook de wereld van de harde gitaren. Gelukkig bestaan er mooie alternatieve zenders als Pinguin Radio. Het was een waar genoegen om de Harde Honderd met jullie samen te maken en al deze soorten harde gitaarmuziek weer in de spotlights zetten. En zeg je harde muziek, dan zeg je Slayer. Slayer haalt dan ook zonder twijfel de nummer 1 positie van de Harde Honderd. (TS)
Dank voor het stemmen, o.a. Steven Groniger, Dennis Ruijs, Ruud Brok, Jeroen Koppenol, Hans Vrijmoed, Jonas Creton, Dennis van Hout, Thijs Schamp, Wessel Klooster, Sipke Woudstra, Kees Liebregts, Ingo Dassen, Roeland van der Velde, Cees van Apeldoorn, Victor Langemaire, Siep van Rijswijk, Saskia Hemmen, Tony Goudkamp, Martijn Mannak, Sonja Plomp en alle anderen die hun voorkeuren hebben doorgegeven om deze lijst samen te stellen.
Wil je de gehele playlist (tot nu toe) luisteren? Dat kan hieronder op Spotify! Je kan ook op YouTube de hele lijst in live versies horen en zien – dit kan hier.
Nog geen reacties!
Er zijn nog geen reacties geplaatst.