Faith No More

Faith No More

Het begon allemaal acht weken geleden met Black Sabbath, en zal deze week eindigen met Strapping Young Lad op nummer 21. Tussen deze twee kwamen wij van alles tegen: MotörheadMelvinsDredg en Dropkick Murphy’s. Nostalgisch luistergenot. Check de tracks hieronder en luister voor de échte radio experience op donderdag en zondag weer naar Pinguin Radio.

Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur
Teksten: Lodewijk Hoebens, Thomas Spiekerman en Nieke Frantzen

Ready? Go!

30. Rammstein – Du Hast
Ondanks dat het laatste album van Rammstein stamt uit 2009, blijft de band met haar Tanzmetal gigantisch populair. De Duitsers zijn voor bijna elk zomerfestival geboekt, waaronder Pinkpop en Werchter. Doorbraakhit Du Hast stijgt bovendien in de Top 2000 met ruim 900 plaatsen. ‘’Du! Du Hast!’’ Een prima nummer om Duits te leren. Sinds Du Hast voor het eerst live werd gespeeld in Amsterdam blijft het dankzij de vuurwerkshow en industriële groove een ware knaller. Check de dvd Live aus Berlin en je ziet hoe groot de band eind jaren ‘90 inmiddels is bij onze oosterburen. De mainstream bereiken ze na de eeuwwisseling met Mutter. (LH)

29. Meshuggah – Future Breed Machine
Komt het door het verliezen van een vingertopje bij lead gitarist Fredrik Thordendal, dat tweede album Destroy Erase Improve zo’n geniale en genre overschrijdende (death, thrash, prog) plaat is geworden? Twintig jaar oud maar nog altijd even fris klinkend. Thordendal gebruikt op albumopener Future Breed Machine voor het eerst zijn breath controller, waarmee hij net wat andere effecten kan bereiken met zijn acht snaren tellende gitaar. De toegepaste ‘djent’ techniek inspireert een hele rits aan gitaristen. Net als Meshuggah de inspiratie is voor veel metalbands. Denk maar aan onze eigen Textures. (LH)

28. Red Hot Chili Peppers – Power Of Equality
Dankzij de samenwerking met producer Rick Rubin (Slayer, Beastie Boys, Run DMC) betekend vijfde plaat Blood Sugar Sex Magik 25 jaar geleden eindelijk het grote keerpunt bij de Californische funksters. Naast de sallads Under the Bridge en Breaking the Girl en het gerap in Give it Away staat er vooral veel funk op de plaat zoals Suck My Kiss en Power of Equality. Lekkere afwisseling naast de grungeklassiekers Ten en Nevermind van dat jaar. Helaas kan John Frusciante de roem niet aan en vertrekt tijdens de aansluitende tour. Dave Navarro neemt de rol over tot Frusciante in ’98 terugkeert en ook het succes terugkeert met Californication. (LH)

27. Sepultura – Arise
Braziliaanse thrashmetal. Het is nu misschien lastig voor te stellen, maar Sepultura kreeg het voor elkaar om in Nederland twee gouden platen op rij te scoren. Chaos A.D. en Roots stonden allebei lange tijd in de Album Top 100 en verkochten in het pre-download tijdperk als een tierelier. Arise is echter uit de fase dat Sepultura vooral van de deathmetal was. Veel fans zien juist deze periode als de toptijd van de metalband. Eén ding staat vast: headbangen gegarandeerd. (TS)

26. A Perfect Circle – Judith
Supergroep met Tool-zanger Maynard James Keenan in de gelederen. Keenan schrijft tevens de teksten en melodieën. Opgericht eind 20e eeuw en in tegenstelling tot veel supergroepen bleef het niet bij één album. Er verschenen drie studioplaten tussen 2000 en 2005. Judith is een song van de eerste plaat Mer de Noms. De formatie is nog steeds actief en er schijnt al een voor 75 procent afgerond album klaar te liggen dat hopelijk binnen niet al te lange tijd wordt afgerond. (TS)

25. Volbeat – Lola Montez
De Deense Metallica, maar dan met ook nog een flinke scheut rockabilly er overheen. Volbeat is de ideale festivalband en zorgt meteen voor vrolijke gezichten, liters bier die de lucht invliegen en gebalde vuisten. Zanger Michael Poulsen stond een paar jaar geleden oververmoeid op het podium van de Tilburgse rockzaal 013 en stortte tijdens die show zelfs in elkaar. Eenmaal aangesterkt kwam de band na een paar maanden het afgebroken optreden goed maken. Poulsen werd met gevoel voor dramatiek het podium opgedragen en ging met nieuwe energie verder waar hij de vorige keer gebleven was. (TS)

24. Opeth – The Drapery Falls
De Zweedse band Opeth heeft in totaal twaalf albums geproduceerd, waarvan de eerste in ‘95 en de laatste in 2014 verscheen. Deze track komt van Blackwater Park (2001). The Drapery Falls is een sfeervol, melancholisch, meeslepend nummer van tien minuten lang; het begint classic rock en eindigt metal, een combinatie die kenmerkend is voor het hele album, dat naar eigen zeggen beïnvloed is door Pink Floyd en The Beatles (+metal). (NF)

23. Temple Of The Dog – Hunger Strike
Iedere generatie heeft haar eigen muziekgenre. Zo wordt de staart van de jaren ’80, begin nineties, getypeerd door Seattle grunge. Hunger Strike is absoluut een klassieker met een tragisch verhaal. Na de dood van zanger Andrew Wood (Mother Love Bone), nam Soundgarden-frontman Chris Cornell het samen met Stone Gossard, Jeff Ament (beide ex-Mother Love Bone), Mike McCready (Pearl Jam), Matt Cameron (Pearl Jam, Soundgarden) en natuurlijk Eddie Vedder (Pearl Jam) op zich om Temple Of The Dog als tribute op te richten, voor alle gevallen kameraden. Hunger Strike komt van het self-titled, en tevens enige, album en is ongetwijfeld een anthem voor grunge-liefhebbers. (NF)

22. Faith No More – Evidence
Jazzy en funky single van het album King For A Day… Fool For A Lifetime. Niet de succesvolste song van de band Faith No More in Amerika, maar het werd wel degelijk een bescheiden hitje in Australië en Engeland. Het blijft natuurlijk een lekker nummertje om bij weg te dromen en de opbouw is dreigend genoeg om je aandacht er constant bij te houden. Evidence is zo’n plaat waar bands als Incubus en Hoobastank waarschijnlijk flink door geïnspireerd zijn geraakt. (TS)

21. Strapping Young Lad – S.Y.L.
Deze bandnaam werd ontzettend veel genoemd toen we een tijdje terug alle volgers van NMTH vroegen om nummers en artiesten die in de Harde Honderd thuis horen. De Canadese metalband Strapping Young Lad van oprichter Devin Townsend maakte dan ook spijkerharde extreme metal waar je trommelvliezen van gingen klapperen. Zet een plaat op van deze band en je biertje op tafel zal uit zichzelf schuim blijven produceren. (TS)

Dank voor het stemmen, o.a. Dennis Ruijs, Ingo Dassen, Kees Liebregts, Martijn Mannak en Roeland van der Velde.

Wil je de gehele playlist (tot nu toe) luisteren? Dat kan hieronder op Spotify! Je kan ook op YouTube de hele lijst in live versies horen en zien – dit kan hier.

 Deel dit artikel