Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

Met de eerste drie rondes achter de rug komt de top 10 van De Harde Honderd weer een klein beetje dichterbij. Maar eerst komen de nummers 70-61 nog even knalhard voorbij denderen. Check de tracks hieronder en luister op donderdag en zondag weer naar Pinguin Radio!

Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur

Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

De Harde Honderd week 4: nummers 70-61
Teksten Lodewijk Hoebens, Thomas Spiekerman en Nieke Frantzen

70. Melvins – Revolve
“Nirvana klonk als de Melvins, maar dan minder goed.” Althans dat zegt drummer Dale Crover in een recent interview op NMTH. Melvins is vanaf eind jaren ’80 niet alleen belangrijk voor de stoner beweging, maar ook cruciaal voor de grunge opkomst. Eigenzinnige frontman King Buzzo regelt zelfs Dave Grohl voor Nirvana. Na de dood van Kurt Cobain laat Melvins nogmaals horen hoe invloedrijk het drietal wel niet is met het zevende album Stoner Witch. Revolve laat zowel de grunge als stoner kant horen. (LH)

69. Papa Roach – Between Angels and Insects
Begonnen als nu-metalheads en na ups en downs nog altijd still swinging, getuige het album F.E.A.R. Face Everything And Rise blijft het motto van de band en dan met name van frontman Jacoby Shaddix aka Coby Dick. Rappen doet hij al lang niet meer en de band worstelt door de jaren heen met meerdere genres. Wat aardig wat hits oplevert. De doorbraak heet Infest. Between Angels and Insects (met een fantastische videoclip) blijft na Last Resort de publiekslieveling van de band. Scars is ondertussen het lijflied voor de volgende generatie. (LH)

68. Killswitch Engage – My Last Serenade
Killswitch Engage mag gezien worden als een van de vaandeldragers binnen de Amerikaanse metalcore. Het debuut vormt een stevig begin maar opvolger Alive or Just Breathing zorgt voor de doorbraak. Single My Last Serenade blijkt in 2002 voor zanger Jesse Leach, vrij onverwacht, zijn afscheidssingle. Hij verdwijnt en Howard Jones neemt de microfoon over. Het is My Last Serenade dat, tijdens 25 jaar RoadRunner, beide zangers naast elkaar op het podium zet. In 2012 neemt Leach opnieuw de gevarieerde zangpartijen voor zijn rekening. (LH)

67. Within Temptation – Our Solemn Hour
Het Zuid-Hollandse plaatsje Waddinxveen is de bakermat van één van de grootste rockbands van de laatste jaren. Deze symfonische metalband rond zangeres Sharon den Adel maakte een bliksemstart met haar Kate Bush-achtige zang in de ijzersterke rocksingle Ice Queen. De band groeide uit tot een grote naam in de internationale muziekscene en werkt nog altijd keihard door aan een steeds indrukwekkender wordend aantal albums en hits. Our Solemn Hour is een grote fanfavoriet uit het rijke oeuvre van Within Temptation. (TS)

66. In Flames – Clayman
In het intro bespeur je nog bijna een vrolijke power metal-song zoals een ‘kermis-metalband’ als Dragonforce die kan fabriceren, maar dan volgt er in Clayman een duistere serie coupletten en tamelijk stevige groove. Stukjes progrock, mespuntjes heavy metal en een Iron Maiden-achtige gitaarsolo maken de sound van de Zweedse metalband In Flames toch zeer toegankelijk. Reeds 25 jaar actief en inmiddels mogen we deze band beschouwen als één van de uitvinders en grondleggers van de betere melodieuze death metal. (TS)

65. Led Zeppelin – Immigrant Song
Legendarische blues-, folk- en hardrockband wiens magnum opus Stairway To Heaven steevast in elk aller tijden-lijstje staat. De band is echter veel completer en veelzijdiger dan alleen dat beroemde nummer. Het onvergetelijke riffje in Whole Lotta Love, de magistrale drumsolo Moby Dick en het dit jaar weer zeer actuele Immigrant Song met de hysterische schreeuwzang van Robert Plant. En ook de lekker fel uit de startblokken denderende gitaarsolo maakt van deze song een van de beste nummers van Led Zeppelin. (TS)

64. Royal Blood – Figure It Out
Jonkies zijn het, maar broekies zijn het absoluut niet: dit duo uit Brighton bracht vorig jaar hun gelijknamige debuutalbum uit zijn alweer twee jaar on the road om hun strepen te verdienen. Ze zijn bekendheid ingeslingerd toen Arctic Monkeys drummer Matt Helders op Glastonbury ‘13 een Royal Blood t-shirt trotseerde. Figure It Out is de vierde single van eerdergenoemde album, en gaat (zoals de titel suggereert) over jong zijn, erachter komen wie je bent en met wie je bent. Energieke, melodische garagerock. Dat ze slechts met zijn tweeën zijn, hoor je er niet vanaf. (NF)

63. Dillinger Escape Plan – Milk Lizard
Deze is voor iedereen die van ingewikkelde, chaotische, harde muziek houdt: mathcore. Het eerste album Calculating Infinity komt uit 1999 en in vergelijking met het nieuwste plaat One Of Us Is The Killer (2013), is de muzikale ontwikkeling van het Amerikaanse vijftal zonneklaar. Zanger Greg Puciato heeft les gehad van Mike Patton – waardoor hij steeds vaker clean zingt in plaats van schreeuwt, en de muziek complexer en wellicht ietwat rustiger overkomt. Milk Lizard komt van Ire Works, de laatste met drummer Chris Pennie. (NF)

62. Suicidal Tendencies – You Can’t Bring Me Down
Gierende gitaren in dit nummer van een band met in de huidige bezetting nog maar één overgebleven oorspronkelijk bandlid: Mike Muir. Het beroemdste ex-bandlid is ongetwijfeld Robert Trujillo, alweer heel wat jaren de vaste bassist van Metallica. Opgericht in ’81, maar muzikaal gezien is Suicidal Tendencies nog altijd van vele markten thuis: punk, surf, reggae, metal en hardcore. Controversieel door mogelijke betrokkenheid van bandleden in de criminaliteit maar bovenal al jaren een enorm inspirerende band voor de gehele metal scene. (TS)

61. Jimi Hendrix – Voodoo Child
Legendarische gitarist die zeker niet in deze Harde Honderd-lijst mocht ontbreken. De muziek van Hendrix is en was op alle fronten vernieuwend, baanbrekend en psychedelisch verantwoord. Jimi Hendrix leefde maar kort. Om overtuigd te raken van het immense talent dat hij had, hoefde je niet lang naar ‘m te kijken en luisteren. Naast spraakmakende shows en een onnavolgbare techniek schreef en zong hij ook opmerkelijk goed. Een muzikale alleskunner en een invloedrijk fenomeen. Voodoo Child heeft alle Hendrix-ingrediënten in huis. (TS)

Beste NMTH-volgelingen, grote dank voor al jullie stemmen op bovenstaande nummers!
Wil je de gehele playlist (tot nu toe) luisteren? Dat kan hieronder op Spotify:Deel dit artikel