Mugstar, London, 2016 // foto: Dave Pettit

Mugstar, London, 2016 // foto: Dave Pettit

Week 13 brengt ons muziek. Héél veel muziek. Maar liefst 21 bands, om precies te zijn. Binnen- en buitenland, metal en boogie, instrumentaal en zangschreeuw: in deze agenda kan het allemaal door dezelfde deur. Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen deze bijzondere levende muziek kan gaan horen.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

★ Amsterdam Metalfest // 02.04, Melkweg
Metal en Amsterdam: twee woorden die wij maar al te graag in dezelfde zin zien. Na drie over- en succesvolle edities in Sugarfactory is Amsterdam Metalfest de straat overgestoken naar de vermaarde Melkweg, waar het zaterdag 2 april voor de tweede keer wordt georganiseerd in de Oude Zaal. Dit meerjaarlijkse metalfestival is inmiddels uit de kinderschoenen van een feestje voor én door lokale liefhebbers van het genre gegroeid, en de lezer hoeft geen deskundoloog te zijn om bandnamen uit de line-up te herkennen. Van (technische) deathmetal uit Polen (Decapitated, tevens énige show in ’t land) tot zware stoner-blues-sludge uit Breda (Mourn op de afterparty, The Cave, na middernacht). Dat en alles daar tussenin maakt dit metalfestijn verrassend uniek voor onze hoofdstad waar de zwaardere muziekshows de laatste jaren stiekem steeds zeldzamer zijn geworden. Verwacht behalve bovengenoemde bands: Carach Angren, God Dethroned, Heart Of A Coward, Herder (aanstaande Roadburn: NMTH presents in Cul de Sac), Veil Of Delusions en Nuclear Devastation. Kortom: laat dit de wederkeer zijn van allerlei-soorten-metal in Amsterdam en het begin van een traditie die nog heel lang mag blijven bestaan.

Decapitated:

Karma to BurnCandybar Planet, Sons of Morpheus // 30.03, Effenaar
Na een hiatus van circa zeven jaar kwam Karma to Burn in 2010 terug in dezelfde bezetting als daarvoor. Stoner-desertrock met een typerend eind jaren 90 geluid. Denk aan Kyuss, Fu Manchu … fuzzy riffs met een sludgey ondertoon. Het stonertrio staat bekend om continuïteit in- en tussen hun platen, en de nieuwste Mountain Czar (februari, 2016) is geen uitzondering. Hoewel deze niet volledig instrumentaal is als de vorige Arch Stanton (2014), hebben de instrumentale tracks op de plaat net als voorheen ‘nummers’ in plaats van ‘namen’. ‘Uccidendo Un Sogno’ geeft gehoor aan een vrouwelijke Italiaanse stem die zingt in moerstaal om de knipoog naar het Western geluid, bovenop het dialoog in de laatste ‘Sixty-Three’ uit de klassieker The Good, the Bad and the Ugly, dik te onderstrepen. De (in 2012 herrezen) Eindhovense stonerpioniers Candybar Planet en de psych-bluesrockgroep Sons of Morpheus zullen de avond van 30 maart in de Effenaar openen.

‘Sixty-Two’:

MUGSTAR, Radar Men from the Moon, Tamarin Desert // 02.03, W2
De psychedelishe krautrock van MUGSTAR ontmoet op zaterdag 2 april in Den Bosch de post-punk-noise-boogie van onze eigen Radar Men from the Moon, met Tamarin Desert (Noorderslag tip) als psych-rock opener. Laat ogen en oren deze avond in het bijzonder op MUGSTAR gericht zijn, omdat dit de eerste Magnetic Seasons show is op het Europese vasteland. Dit is alweer de zevende plaat van de Liverpudlians, uitgebracht op het label van Mogwai: Rock Action Records. Radar Men from the Moon, ook instrumentaal, heeft gespeeld op festivals als Roadburn, Freak Valley, Desertfest en het geheimzinnige Duna Jam. Ook gaan ze dit jaar weer een thuiswedstrijd op Eindhoven Psych Lab op geheel eigen wijze invullen. In 2015 hebben de Eindhovenaren het eerste deel van een drieluik uitgebracht: Subversive I. Verwacht deze avond met gesloten ogen mee te gaan op epische muziekreis, het gebrek aan vocalen is absoluut geen gemis.

MUGSTAR, tweede track van Magnetic Seasons:

Nashville PussyCheap Thrills // 03.04, P60
Ze komen niet uit Nashville, maar uit Atlanta. Met een bandnaam als deze, geïnspireerd door een intro op een plaat van de omstreden Ted Nugent, is de toon meteen gezet: vrouwen met ballen. Southern, cowpunk, sleaze rock avant-la-Sleazefest-lettre. Let Them Eat Pussy, waarvan onderstaande track een hitsingle was, is inmiddels achttien jaar oud en wanneer wij naar het voorprogramma Cheap Thrills luisteren is meteen duidelijk dat dit rebelse powergeluid tijd- en grensloos is. Deze twee acts passen zó goed bij elkaar op het podium dat het haast voelt als het doorgeven van een fakkel. Zaterdag 2 april speelt Nashville Pussy ook in Willemeen, Arnhem met het Zwitserse Worry Blast en Black-Bone uit Eindhoven.

Nashville Pussy, in nostalgische VHC kwaliteit:

★Five Years a Village // 01.04, De Helling
Koffie en muziek! Dat is hetzelfde als bier en muziek, alleen dan voor overdag. Kortom: lekker. The Village (Locatie Voorstraat) bestaat vijf jaar en dit wordt geheel in stijl gevierd met koffie, BIER en muziek in De Helling. De line-up begint steeds voller te geraken, nog niet compleet, maar met namen als Aestrid, The Black Cult en COPPERSKY is het nú al interessant. Leuk weetje: COPPERSKY gitarist Marty werkt hier ook, dus voor hem is het extra feest. Drummer Ray werkt overigens op The Village locatie Uithof (check hier ons interview). Deze avond is niet alleen bijzonder vanwege de muziek. Het gemoedelijke huiskamergevoel van de broederschap rondom The Village is er één om te koesteren en bij deze te vieren.

COPPERSKY:

 Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel