POSTERFINALWEB GruismeelHet was misschien te verwachten als je de optelsom Eindhoven Psych Lab (eerste line-up hier met onder meer GOAT, Föllakzoid, Orchestra Of Spheres, White Hills, The Oscillation / Radar Men From The Moon) + Gruismeel (toffe feestjes als deze) in gedachten hebt… Maar we zijn toch zeer in onze nopjes met de toevoeging van Audacity, Parquet Courts, Useless Eaters, Iguana Death Cult en The Mystery Lights. In het kader van Gruismeel presents @ Eindhoven Psych Lab dus. En daarmee zijn we er niet, want de viering van de betere psych is niet compleet zonder het Britse Temples en kondigt ook Leeds Kraut-trio Traams aan en vier bijzondere collaboraties (audiotests), met artiesten als Black Valleys (project van White Hills), UK spacers GNOD en lokale helden Radar Men From The Moon. Dat alles en meer op de derde editie van het festival op vrijdag 10 en zaterdag 11 juni in de Effenaar te Eindhoven.


Gruismeel presents @ EPL
Allereerst: die classic poster is dus van de hand van Teun Jansen. Ten tweede: deze acts zijn door het festival en Gruismeel geboekt. Verder de line-up natuurlijk! Daarin is Parquet Courts een absolute topact, de Brooklyn ‘punkrockers’ leverden heerlijk schurende albums als Light Up Gold en Sunbathing Animal af om dan in 2014 nog eens als Parkay Quarts de plaat Content Nausea uit te brengen. Op 8 april komen ze met nieuwe plaat. ‘Human Performance’ waarvan we je al onder meer Berlin Got Blurry lieten horen:Ook uit de gezamenlijke koker komt de toch wel prettig gereputeerde band Audacity. Garagepunkers uit Fullerton, California baby! Zal je niet verbazen dat ze ook op Burger Records zitten. Sterker: Audacity is een van de oer-Burger bands en daarmee ook van invloed geweest op het geluid van helden als together PANGEA en Ty Segall. Klassieker.

Useless Eaters heeft net een nieuwe plaat uir! Wtf indeed. Luister de EP Temporary Mutilation hieronder. Memphis/San Fran garage/psych/post-punk/surf dudes die met Jay Reatard en Ty Segall werkten en getypeerd worden als: “Useless Eaters sound kinda like Minutemen had a baby with Wire, and the kid grew up listening to The Spits.” Klinkt goed.

New York garagegroep The Mystery Lights dan. Lekker psychedelisch, lo-fi en rock ’n roll uit de hoek komende ook. Zeer gruizig ook en daarmee een typische Gruismeel band. Ze beginnen de tour straks op SXSW in Texas en alleen al op basis van de gekte op de EP At Home with The Mystery Lights zien we ze erg graag in Eindhoven arriveren.

Als er een groep is die ons het laatste half jaar op alle fronten verbaasd en omvergespeeld heeft, is het Iguana Death Cult wel. De Rotterdams/Haags/Brabantse garagesurf-formatie domineerde zo’n beetje eigenhandig ons Popronde-seizoen en liet daarna zien het ook op grotere podia te kunnen. Jazeker, ook Noorderslag en afgelopen weekend WTWTA gingen voor de bijl. Hamvraag: wanneer komen die Rock ’n Roll Highschool boys met meer spul op Geertruida?

Eindhoven Psych LabVIER AUDIO TESTS:
De laboratoriumfunctie van Eindhoven Psych Lab komt tot uiting in deze muzikale experimenten en samenwerkingen:

1. RMFTM meets GNOD: Temple Ov BBV (Audio Test 005.epl16)
Vorige jaren actief als curator en ook nu zet het Eindhovense Radar Men From The Moon wat speciaals neer. Ditmaal via een samenwerking met het Britse space collectief GNOD.

2. Black Valleys meets OWOW (Audio Test 006.epl16)
De kernleden van White Hills, Dave W. en bassist Ego Sensation, geven ook bijzondere shows onder de naam Black Valleys. Speciaal voor Eindhoven Psych Lab gaan ze een samenwerking aan met het Eindhovense bedrijf OWOW, dat instrumenten van de toekomst maakt.

3. Skid Audio Plant (by Luk Sponselee/Zesde Kolonne) (Audio Test 007.epl16)
Net als vorig jaar zal Luk Sponselee (Zesde Kolonne) een podium in de Main Lab cureren. Verwacht bergen kabels, synths, futuristische elektronische apparaten en artiesten die weten hoe dat alles een mooi, heftig of bijzonder geluid produceert.

4. Cairo Liberation Front meets High Wolf (Audio Test 008.epl16)
De meesters van de electro-cha3bi sounds en het op z’n kop zetten van feesten en festivals. Maar speciaal voor Eindhoven Psych Lab gaat Cairo Liberation Front de diepte in met als bijzondere gast de Fransman High Wolf. Verwacht een exotische live-set met obscure psych, bewerkte wereldmuziek en veel meer.

HELE LINE-UP EINDHOVEN PSYCH LAB 2016:
Goat / Temples / Föllakzoid / Parquet Courts
Hills / TRAAMS / Orchestra Of Spheres / White Hills / No Joy
The Oscillation / Radar Men From The Moon / GNOD / Useless Eaters / Forever Pavot / Audacity / Papir / Ulrika Spacek / Throw Down Bones / 10.000 Russos / Flamingods/ Josefin Öhrn + The Liberation / Svper / PAUW / The Germans / Rats On Rafts / The Future’s Dust / Statue / Blank / The Mystery Lights / Iguana Death Cult

Eindhoven Psych Lab op 10 en 11 juni 2016 in de Effenaar, EindhovenDeel dit artikel