Ryanne van DOOL, foto Roy Wolters

Ryanne van DOOL in dB’s, foto Roy Wolters

Roadburn en Never Mind The Hype presenteren DOOL! Met trots en nog meer reden. Vanaf de eerste clip Oweynagat hadden Ryanne van Dorst (in een vorig leven bekend als Elle Bandita) en haar band ons bij de ballen. Een optreden in dB’s gaf de finale nekslag: Dit. Is. Een. Band. Om. Te. Ondergaan. En om hard te supporten! Daar bleek Roadburn Festival precies zo over te denken en zo was het meer dan logisch om samen op te trekken en DOOL te presenteren als de band waar we (voor 2016 en verder) in geloven. Dat gebeurt tijdens een speciale showcase op zaterdag 16 april in Cul de Sac. Tijdens het vierdaagse festival dus, maar dan al op de zaterdagmiddag (vanaf 14.00 uur) om te zorgen dat de band de aandacht krijgt die ze verdient.

Lees vooral verder want Never Mind The Hype presenteert het hele programma in Cul de Sac. Jazeker, dat lees je goed: vier dagen lang: van donderdag 14 tot en met zondag 17 april. En verderop stellen we de rest van het programma vast voor met onder meer Death Alley, Herder, Gomer Pyle, Alkerdeel ft. Gnaw Their Tongues, Cocaine Piss, Grimmsons, Partisan en Mantra Machine.

Maar kijk eerst deze:

Roadburn 2016 - DoolWat moet je verder weten van DOOL? Een belangrijk ding is dat de band zo goed en hecht speelt en dat kan doen, omdat ze voor een groot deel al even bij elkaar zijn. Als (de band) Elle Bandita maakten ze bijvoorbeeld een hele goede zelfgetitelde plaat in 2014, die je kunt zien als de opmaat naar het nieuwe materiaal. Van Dorst vindt het niet meer dan terecht om De Band in de schijnwerpers te zetten, in plaats van De Artieste Elle Bandita met band en dus is hier DOOL. Die band is uitgebreid met gitarist Nick Polak (van stadgenoten GOLD) en de toetsenist is verdwenen. De ijzersterke ruggengraat van The Devil’s Blood (drummer Micha Haring en bassist Job van de Zande) vormt nog steeds de ritmetandem en ook gitarist Reinier Vermeulen (vroeger in black metal groep Liar Of Golgotha) doet al even mee.

Tot nu toe is alleen de track Oweynagat naar buiten, maar in dB’s hoorden we nog vijf duistere en soms doomy nieuwe tracks, plus een goede uitvoering van het nummer The Alpha (slotsong laatste plaat). Lees hier de recensie van die show. Van Dorst gelooft niet in EP’s en dus is het al even wachten en smachten op die eerste langspeler van DOOL.

Roadburn over DOOL:
“Not since The Devil’s Blood has there been such an exciting, up and coming talent from The Netherlands. Influenced by the likes of Sisters of Mercy and Sonic Youth, Dool alternates between shreds of dark rock, gothic pop, as well as bits of psychedelic metal in an constantly surprising manner, and thus creating their own identity – van Dorst takes the listener from dark caves, inhabited by ancient ghosts in Oweynagat, to the deep abysses of a broken heart. At times sensual and teasing, at other times imposing and ominous, in a sinister, 10 minute-long epic song.

Carried by infinite, sometimes hypnotizing guitar parts, Dool is both captivating and striking at the same time – the band wanders freely through dim streets, out of the city, while turning their backs on Rotterdam’s mass-identity and urban-individualism, and into the wild. With such a dynamic presence, we at Roadburn can only follow. Don’t miss out; catch Dool on Saturday, April 16th at 2pm.”

Dus dat. En verwacht de komende tijd nog veel meer over DOOL, en Roadburn, op Never Mind The Hype. 


Roadburn vrijdag RB16
12659794_613347395484045_1013756087_nNMTH PRESENTS @ROADBURN IN CUL DE SAC

Vier dagen lang zijn er talloze bands te ontdekken in Cul de Sac (Heuvel 48, om de hoek bij 013). Internationale bands en juist ook veel groepen uit Nederland en België. Zo presenteren we zaterdag in samenwerking met het Belgische Ruff Stuff Music de bands Grimmsons, Partisan, The Progerians, We’rewolves en VVOVNDS. Een van de Nederlandse bands die we vandaag vast extra uitlichten is het Utrechtse OBESE, die op vrijdag in de Cul speelt. Redenen te over weer, te beginnen met de indruk die ze live achterlieten op Incubate en Into The Void en zeker ook op laatste plaat Kali Yuga. De stoner-sludgers plannen een nieuwe release, maar voor het zover is hebben ze nog wat beeldigs in petto van Kali Yuga en wel een video van openingstrack Down The Gauntlet. Fraai in beeld gebracht door Flatland Mediaproductions. Binnenkort meer OBESE op NMTH.

Hele Cul de Sac line-up en posters onderaan. In het kort:
Er is natuurlijk veel meer. Zo begint de donderdag al met onder meer de terugkeer van NL stoners Gomer Pyle (!) en de Duitse psych/spacerockers van Zone Six, de bands van Dave Schmidt aka SULA BASSANA. Ook zien we het Nijmeegse grindcorejazz-duo Dead Neanderthals en de Amsterdamse stoners van Mantra Machine.
Vrijdag is het dus dikke OBESE-tijd, maar kun je ook de Grunn stonerdoomers Herder aan het werk zien, de bijzonder diepduistere NL-Belgische combinatie Alkerdeel ft. Gnaw Their Tongues en het pisharde Cocaine Piss, die ons de urine niet lauw maakten op Incubate.
Zaterdag is het dus eerst aan DOOL (en Hemelbestormer), waarna je de Ruff Stuff package niet mag missen. Vorig jaar leerden we daar King Hiss, Your Highness en Tangled Horns kennen en dit keer zetten we zeker Franken op Grimmsons, Partisan en VVOVNDS.
Zondag burnen we ook after aan de Heuvel en zie je in Cul onder meer Death Alley! De pisgave Amsterdamse sleazeboogiepunk-band krijgt een speciale rol deze editie en we zijn benieuwd welke vrienden ze zondag uitnodigen. Verder staan onder meer de Groningse sludgers Menhir en de Belgische black/thrash-tip Witch Trail op het menu. Scroll down voor de hele line-up in tekst en awesome posters.

We geven je eerst de nieuwe clip van OBESE:

DONDERDAG IN CUL DE SAC:
– Gomer Pyle
– Dead Neanderthals
– Mantra Machine
– Moloken
– New Keepers Of The Water Towers
– Zone Six

VRIJDAG IN CUL DE SAC:
– Herder
– Alkerdeel ft. Gnaw Their Tongues
– Cocaine Piss
– OBESE
– Noctum
– Concatenatus

ZATERDAG IN CUL DE SAC:
Middag
– Dool
– Hemelbestormer

Avond
Roadburn, NMTH en Ruff Stuff Music present:

– Grimmsons
– Partisan
– The Progerians
– We’rewolves
– VVOVNDS

ZONDAG IN CUL DE SAC:
– Death Alley
– Syndrome
– Chaos Echoes
– Witch Trail
– Menhir

Roadburn donderdag RB16
Roadburn vrijdag RB16Roadburn zaterdag RB16Roadburn zondag RB16Deel dit artikel