13260091_586345114876833_5835089311483230643_n
Zaterdag 11 juni is een ontzettend gewilde dag in evenementenland. Terwijl Pinkpop en Eindhoven Psych Lab in volle gang zijn, zijn er op deze dag door het hele land (en bij onze Retie Rockende zuiderburen) ontzettend veel alternatieven voorhanden. Volop keuzestress dus. Echter, voor mensen met een overduidelijke voorliefde voor vuige garagerockfeestjes is het niet moeilijk kiezen. Het tofste uit de scene wordt je zo op een presenteerblaadje aangereikt in de vorm van het uiterst betaalbare Surf & Turf Outdoor!

Tekst en fotografie: Christel de Wolff

Het Haveneiland te Breda – voor de deur van het Skatepark PIER 15 – is het epicentrum (episch centrum ook) van dit kleinschalige festival. Geheel in stijl is het hoofdpodium ‘The Perfect Wave’ getiteld. Daar pakt het piepjonge evenement flink uit. Naast culthelden van eigen bodem, Iguana Death Cult, The Homesick én de veelbelovende Areas uit Eindhoven heeft Surf&Turf ook Night Beats (US), The Glücks (BE) en Saint Tangerine Convention (CH) weten te strikken.

Analoog BKS14 (3)

Night Beats lokt security uit. Foto: Christel de Wolff

Night Beats
“Mocht je onder een steen gelegen hebben,…” luidt de intro op de website van het festival. De Night Beats behoeven inderdaad weinig introductie. De psychedelische garagerockers brachten onlangs hun derde plaat Who Sold My Generation, maar het eerdere werk is zeker ook te pruimen. Live is deze driemansformatie gevaarlijk hard en onvoorspelbaar. Evenals hun publiek.

8. Iguana Death Cult_Popronde Den Bosch_Christel de Wolff

Iguana Death Cult. Foto Christel de Wolff

Iguana Death Cult
Waar Night Beats geen introductie nodig hebben, behoeft deze band dat natuurlijk al helemaal niet. De sterren van de afgelopen Popronde zijn kind aan huis bij Pier 15, waar ze onder andere al hun eerste cassette presenteerden. Het viertal speelt op Surf & Turf gegarandeerd materiaal van de debuutplaat die eraan zit te komen.

MW7_3148kopie_Christeldewolff

The Homesick. Foto: Christel de Wolff

The Homesick
Ja hoor, deze act komt helemaal uit Dokkum-Noord gereden met maar één doel: bakken verzetten. Oh, en een wreed optreden neerzetten. Eigenlijk twee doelen dus. Ook The Homesick gooide hoge ogen tijdens de Popronde van 2015. Ze zitten qua muziek iets meer in de 80’s hoek, maar gaan daarom zeker niet minder hard en passen perfect in de line-up.

MW7_5151

The Glücks. Foto: Christel de Wolff

The Glücks
De nieuwste aanwinst in de Cloudhead-stal van Xander van Dijck (the Afterveins, bijna ex-The Afterveins snif). Uit België komt het koppel Tina en Alek. Als The Glücks staan ze garant voor een heftig feestje dat als een sneltrein aan je voorbij raast (hoogtepuntje op Sleazefest!). Zorg dat je op tijd aanpikt.

Saint Tangerine Convention
Uit Zwitserland komt dit vijfkoppige psychedelic shoegaze-monster. Naar eigen zeggen geïnspireerd door de jaren ’60, komen ze op Surf & Turf een nu al legendarische show neerzetten.

AREAS
Een band uit Eindhoven, vooralsnog moeilijk te googlen en eigenlijk vooral vindbaar via Satan Records. Dat platenlabeltje kennen we dan weer dankzij de eveneens uit Eindhoven afkomstige Lookapony en fijne avonden als deze. Komt wel goed dus.


MW3_3346kopie_Christeldewolff

De Iguanarama. Foto: Christel de Wolff

Iguanarama

Venus Tropicaux, foto Christel de Wolff

Venus Tropicaux, foto Christel de Wolff

Deze zes klappers zijn de €17,50 (vvk, €20,- aan de deur) natuurlijk al meer dan waard, maar voor wie net dat extra duwtje in de juiste richting nodig heeft, is er ook nog dit:

Het al eerder genoemde Iguana Death Cult zet hun troef in, in de vorm van een grote vuurrode brandweerbus. Tijdens de Popronde maakten de Iguana’s hiermee al die entree in iedere stad waar veel bands alleen maar van kunnen dromen, maar tijdens Surf & Turf wordt het ding gebruikt waar ‘ie oorspronkelijk voor gemaakt is: als podium. Op, in, bij, onder en naast de ‘Iguanarama’ moet je zijn voor de vieste optredens van het festival verzorgd door: FuckFuckFuck, The Hazzah en nieuwe Popronde-troeven Creepy Karpis en Venus Tropicaux.

Ook kun je terecht bij het veelzeggende ‘Grijsgedraaid’ met onder andere een dj-set van de enige echte Tilburgse Black Marble Selection. En tot slot kan er gebunkerd worden bij de verschillende eetstandjes en bier gehaald bij de ‘Kroeg van Ome Joop’.

Kortom, zeg alles af, verkoop je Pinkpop dagticket, we gaan naar Breda!

Iguana tour_Christeldewolff

Iguana Death Cult on the road. Foto: Christel de WolffDeel dit artikel