Last Night On Earth keert terug! Na een succesvolle eerste editie in de Amsterdamse Marktkantine en een tweede in het Haagse De Besturing, keert het festival voor een derde editie weer terug naar Amsterdam op 12 oktober. In het SkateCafé staan onder andere Kadavar, Pauper, Splinter en Baskar zal voor deze speciale gelegenheid jammen met het Last Rites Orchestra. Daarnaast is het robbertje boksen van Sexy Violence ook weer van de partij én vinden we Tweede Kamer politici achter de draaitafels. Een mooi gebeuren dus en daarom een goede reden om de telefoon op te pakken en te bellen met organisator Douwe Truijens (Death Alley, Splinter).

Tekst: Steve Gröniger

Douwe Truijens, foto Dani Silvia

Voor wie mogelijk bekend is met mijn Rawkward Steve epistels, weet naar alle waarschijnlijkheid ook dat ik de afgelopen periode flink heb lopen Amsterdam-bashen. De bron van dit venijn is niet blinde haat aan alles binnen de ring van onze hoofdstad, maar is vooral plagerig bedoeld. Desalniettemin wordt de stad steeds meer een karikatuur van zichzelf in oppervlakkige nietszeggendheid, die zichzelf overmatig serieus neemt en daarbovenop vooral steeds meer een vrijhaven voor mensen die status en kapitaal najagen. MAAR! In alle ellende van die voor de buitenwereld tamelijk humoristischer wordende absurditeit, gloort er hoop. Naast het sluiten of ommuren van bijvoorbeeld volkskunst of literatuur treffen we in Amsterdam toch maar een openluchtgitaarbandjesfestival in de vorm van Loose Ends Festival, wordt er steeds meer ouderwets gekraakt, blijkt de zoon van de juf onvervalst gajes en bloeien er her en der steeds meer (protest-)initiatieven op. Eén van deze initiatieven is in de vorm van het festival Last Night On Earth en in het het onlangs uitgekomen persbericht werd het volgende gepropageerd: 

Deze derde editie van Last Night On Earth is een verzet tegen de eenheidsworstmagnaten die het ooit zo diverse Amsterdam genadeloos gladstrijken. De intrinsieke en artistieke waarde van vrijhavens als Pacific Parc en ADM wordt weggelachen omdat rafelranden – hahaha – natuurlijk niet lekker verkopen als rondom overal yuppententen komen te staan (overigens als gevolg van hetzelfde gladstrijkbeleid). Maar met het verdwijnen van deze bakens is er in één klap een enorme hoeveelheid energie vrijgekomen, energie die zich over de stad verspreid. Last Night On Earth en SkateCafé voorzien in die ongeremde behoefte: slechts panden kunnen verkocht worden, niet de energie die erin huist.

Als werktitel heeft deze editie Last Night On Earth haalt Berlijn naar Amsterdam en dat geldt niet alleen in ideologische zin, maar door de presentatie en tevens door de primeur van het nieuwe album van het Berlijnse Kadavar. “Door Kadavar te boeken halen we ook de ziel van Berlijn dichterbij: de podia en feesten, haar nachtleven en subcultuur in bredere zin van het woord staan model voor wat Last Night On Earth beoogt en wat Amsterdam nu zo erg mist”, aldus Douwe in het eerder verschenen persbericht.

Van oudsher heeft Berlijn, met name door de wisselwerking van de krakers- en punkbeweging van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, een diepgewortelde sociaal-maatschappelijk progressieve, creatieve en culturele band met onze hoofdstad. De eerste vraag die ik in gedachten stel is of er vanuit nostalgisch oogpunt die banden worden benadrukt om het oude vuur weer op te laten laaien of is het juist dat het Amsterdamse meer een voorbeeld aan die de Duitse hoofdstad zou moeten nemen?

Douwe Truijens (l) en Sander Bus (r), foto Dani Silvia

Het festival lijkt er in de eerste instantie op ingericht te zijn als ontmoetingspunt voor gelijkgestemden, geestverwanten en mensen die in al het mooie muzikale exorbitante gedoe van een waanzinnig feestje houden, zo maakt Douwe mij duidelijk. Tot zover dan ook mijn poging tot een quasi-journalistiek artikel en alle diepgravende sociologisch verantwoorde pretenties verder te laten voor wat het is. Laten we het verder vooral over muziek en de mooie dingen des levens hebben. Bijvoorbeeld over het nieuwe project Splinter dat na het ‘wel-of-niet-stoppen’ van Death Alley uit de koker van Douwe komt en is ontstaan na de klik en wisselwerkingen tussen Death Alley bassist Sander Bus. “Bijna wekelijks bestoken we elkaar met ideeën qua muziek en van die creatieve flow krijg je een bak energie en enorme zin om dingen een stapje verder te brengen. Het gevoel dat muziek maken juist leuk kan zijn, zeker wanneer het onbevangen en vrijblijvend is, is natuurlijk het aloude adagium waar veel muzikanten aan ten onder gaan wanneer dat gevoel vergeten wordt.”

Enfin, we hebben het dus over leuke muziekdingen! Een prachtig voorbeeld daarvan is in de vorm van fucking Kadavar die een albumprimeur heeft op het festival. “We spraken met die gasten nadat we merkte dat ze nog geen Nederlandse tourdata hadden en ze gaven aan heel graag weer eens in onze hoofdstad te willen spelen. Toen maakten we de rekensom één plus één en dachten we dat het een mooie combinatie zou kunnen zijn met het live-debuut van Splinter. Ook vanuit een breder perspectief gesproken zou het ontzettend mooi allemaal samen kunnen vallen met het Last Night On Earth-concept. Vandaar uit is het balletje eigenlijk gaan rollen.” 

Kadavar in de Melkweg, foto Rob Sneltjes

In het kleine half uur dat ik Douwe aan de lijn heb, merk ik vooral dat ik de ‘oude Douwe’ weer eens spreek. Iemand die niet zorgvuldig zijn woorden kiest vanwege een soort zelfopgelegde prestatiedruk of houding, maar een muzikant die buitengewoon oprecht gepassioneerd en bevlogen vertelt over de verschillende plannen en gedachtegangen die hij heeft met Splinter, deze nieuwe editie van Last Night On Earth, de staat van Amsterdam en de mogelijke hoopvolle toekomst in positieve zin. Kortom: hij zat op de leuke praatstoel. Wat dat betreft waait er langs zijn woorden een soort geruststellende wind weer door de stad, die klaarblijkelijk ergens toch het vermogen heeft om een storm te willen genereren. Vanuit welke mogelijk gedempte krocht dat is, doet er verder niet toe. Zolang het maar waait, want dan waait het goed. 

Tot slot is het goddomme ook wel weer eens tijd om lekker mesjokke te gaan met een potje onvervalst rockfeestgedruis en party machen! Voor hetzelfde geld is het je laatste nacht op aarde, dus wat let je?

Gruẞ, blaffbecken! Tot de 12e oktober…

Rawkward Steve 


Nachtfestival Last Night On Earth, een ode aan de scherpe randjes, strijkt op 12 oktober neer in SkateCafé Amsterdam (Gedempt Hamerkanaal 42). Het programma is een dikke middelvinger naar de vertrutting van de hoofdstad: vanaf middernacht de Berlijnse stonerrockers Kadavar, bokswedstrijden van Sexy Violence, de liveprimeur van de gloednieuwe supergroep Splinter (met leden van Death Alley, Birth Of Joy en Vanderbuyst), Tweede Kamer politici achter de draaitafels i.p.v. in het pluche, de Amsterdamse punkers Pauper en de dansbare afrobeatband Baskar jamt met het Last Rites Orchestra.

De deuren gaan open om 23.00 uur en je wordt rond 05.00 uur het café weer uitgewerkt. Tickets kosten in de voorverkoop 20 euro (+ servicekosten) en aan de deur betaal je 23 euro.



Deel dit artikel