Kelsey op Popronde Eindfeest, foto Jessie Kamp

SØWT op Popronde Eindfeest, foto JessieKamp

Het Popronde Eindfeest gaat door! Op zich al heel goed nieuws natuurlijk en zeker waar we op hoopten. We hadden niet gerekend nu in een volle Melkweg te staan, maar de NMTH-redacteuren kruipen wel met liefde voor de laptop/tv/tablet om dertig acts uit de selectie te zien vlammen, inclusief 4 NMTH-bands. Sjawel! Met oog op je weet wel… is alles anders en dat geldt ook voor de podia. Zo doen de kleinste podia in de Melkweg vanavond niet mee, zo is de enorme Max in tweeën gedeeld om toch zoveel mogelijk acts te kunnen accommoderen en zo doet ook Het Podium (thans erg goed bezig met een vers live/stream-programma) vanuit Hoogeveen mee met vijf acts on stage. Daar doet NMTH-oprichter Waldo Volmer de presentatie en daar gaan straks de regionale, en inmiddels ook nationale, garagehelden van The Heck het festijn afsluiten. Maar zover is het nog niet. We beginnen vroeg, om 19.30 staan in de Melkweg twee groepen aan de aftrap met ook het furieuze post-hardcoregezelschap Kelsey, uiteraard namens NMTH.

Aftrappen met het gitaargeluid van Mayleaf, foto JessieKamp

Het blijft apart om niet nu door massa’s muzikanten, muziekprofs, bobo’s, bekenden en even dolenthousiaste Popronde-medewerkers te benen op weg naar de volgende band. En ook om jezelf niet een weg naar de bar te vechten om zo snel mogelijk een biertje of wat te bemachtigen, terwijl je ondertussen nerveuzig op je tijdschema blikt en bidt dat je de theaterzaal nog binnenkomt voor die ene o zo getipte act. Ook geen stress voor trams en nachttreinen ditmaal. De benen kunnen omhoog, alles straalt zo via Chromecast de huiskamer in en het bier hebben we zelf al koud staan.

Apart, maar voor nu het maximaal haalbare en heel, heel cool dat Popronde, de vele acts en alle medewerkende partijen de hele Pre-Party Tour en dit niet misselijke slotakkoord nog voor elkaar hebben kunnen boksen. Respect! Dat geldt ook voor Popronde-fotograaf Jessie Kamp die weer in de Melkweg present was en ons niet voor het eerst van klasse beelden voorzag.

Door Ingmar Griffioen, Merijn Siben en Pieter Sloot // Fotografie: Jessie Kamp


Kelsey op Popronde Eindfeest, foto JessieKamp

KELSEY

Oef…kort intro en gaan maar! Kelsey beukt even met sneltreinvaart een barst in het beeldscherm. De Nijmeegse band bestaat uit leden van onder andere Bismut, Antillectual en Bandito, en dat is te horen: rauwe hardcore die van vele markten thuis is, inclusief passages die regelmatig doorspekt worden met post-metalinvloeden en elektronische foefjes. Er zijn weinig betere manieren om een Popronde te openen dan met een band als dit, want de heren knallen er head first in door hun volledige Dead Aesthetic EP systematisch te spelen. Opener Paradigm Discourse toont aan dat de heren een pak ervaring op zak hebben, dankzij zware metalriffs, stampende breakdowns en zelfs een verrassend ambientachtig intermezzo halverwege.

”This next song is about the illusion of social progress”, zegt de frontman vooraleer het nummer Radical Deprivation in minder dan twee minuten aan je voorbijraast. Maar naast de instrumentatie zit het qua energieke performance ook volledig snor. Je verwacht bijna een rits crowdsurfers, maar helaas zijn we daar nog niet. Sterke show, die we hopelijk nog een keer in een overvolle, weldra aan gort gemoshte bar of zaal zullen zien. (MS)


SØWT op Popronde Eindfeest, foto JessieKamp

SØWT

Het is even na elven als SØWT aantreedt in de Max Two. De koelkast is nog lang niet leeg hier, maar we pakken inmiddels zwaarder door met een heuse Prior van Tongerlo. Goed getimed al zeggen we het zelf, want SØWT gooit er ook een paar scheppen op met verzengende noiserock. En de Eindhovenaren kruiden dat met een pak grunge. Heel tof. De setlist hebben ze op een mondkapje gekalkt, dus qua duurzaamheid zit het ook al snor. We krijgen melodieuze noise, met schreeuwzang van bassiste/zangeres Danielle Warners. Lekker twisted gezongen, sowieso is haar hele act tamelijk fascinerend, en ergens in de verte denken we aan Jehnny Beth van Savages.

Duidelijk pluspunt voor de Eindhoven noiserockers die gemene frontvouw, maar zeker niet het enige. De vierkoppige band steekt erg goed in elkaar en de set is van de eerste tot de laatste minuut aan. Nothing last forever brult Warners. Dat komt wel binnen. Laten we hopen dat dat ook voor covid geldt. SØWT klinkt live toch wel directer, en beter uitgemixt, dan de – ook zeker niet verkeerde – debuutplaat uit 2018. Zo is het opwindende Fuck You! doorspekt met de grungy wanhoopskreet: “Staaaaay awaaaaaaaay!” ‘Tering goed’ reageert een zekere collega terecht op de stream. Hard, fel en opwindend. Boeiend spul. Voor liefhebbers van Sonic Youth, METZ of recenter It It Anita, of Nederlandser en recenter Black Monsoon. Meer van dit bitte. We hebben vast de Isolation Session aangeslingerd. Aanrader. (IG)


The Desmonds op Popronde Eindfeest, foto JessieKamp

THE DESMONDS

Ja, lekker hoor: The Desmonds posten net voor hun Popronde Eindfeest-show in de Oude Zaal nog even de opname van hun set voor de Popronde Enschede Pre-Party. Damn zeg. In Amsterdam beginnen ze ook vurig met Overtime. De zang van Rob Schoenmakers, die meneer met die grote blonde krullenbol, klinkt soms expres wat verpleurd en dat past ook prima. Deze jongens beheersen het allemaal: catchy liedjes schrijven, die gieten in garagerock met meer indie inslag voor de meisjes (yes, we denken bij Outcast nog altijd nadrukkelijk aan Together PANGEA), en het ruigere werk dat de moshende en biergooiende jongens meer zal aanspreken die van Ty Segall en Oh Sees houden (sorry voor de clichématige duidingen folks). Er zit ook nog een mep opzwepende gekte à la King Gizzard in.

Perfect. Dat loopje in de slotsong is weer zo verdomd catchy, terwijl de band noiset, temporiseert, teaset en er dan weer vol in vliegt. Heerlijk. Trekken we meteen nog een fles tripel op over, dit verdient een passende bekroning. Dan kunnen we wel weer opschrijven dat je van een crimineel opwindende set als deze heel veel zin krijgt om… maar dat had je zelf ook al tig keer bedacht. Een beter plan is om Dripping te luisteren (een van de betere NL EP’s van 2020) en check ook die Popronde Enschede-set uit Metropool even zeg (met daarna The Heck!). Over The Heck gesproken… die staan verdikkeme nu klaar in Hoogeveen! (IG)


The Heck, archieffoto Jan Lenting

THE HECK

Met zo’n avondvullend programma voelt het toch een beetje alsof je als 12-jarige op oudejaarsavond moeite hebt wakker te blijven, wachtende op middernacht en het bijbehorende Bohemian Rhapsody. Maar in plaats van Freddy Mercury en co krijgt de Poprondekijker vanavond eerst presentator en NMTH-oprichter Waldo Volmer te zien die het Drentse garagerocktrio The Heck aankondigt. Deze groep klinkt als een van de vele bands die staan op legendarische platenseries zoals Pebbles, Nuggets of Back from the Grave.

De band weet deze sound volledig te nailen in de vorm van compacte popliedjes. Elk liedje is retecatchy, terwijl het combo zelf ook lekker doorbeukt. De Drenten spelen vanavond dan ook maar liefst tien nummers in twintig minuten, en het past als gegoten. Ook de onlangs uitgebrachte single I Hate It Here en het iets oudere, tevens het vetste nummer van de heren, Move! komen langs. Alles klopt aan het totaalplaatje van de band: de kleding, de gitaarkeuze, de algemene vibe en de toon van de liedjes. Met The Heck keer je terug naar de feesten in de jaren ’60. Niet dat ik die feesten in de verste verte ooit heb meegemaakt, maar in m’n utopische imaginatie stel ik het me voor dat het in ieder geval zo heeft moeten klinken. Voor aanvang van de set vertellen de mannen aan presentator Waldo dat er volgend jaar weer een nieuwe plaat uitkomt, daar kijken we naar uit! (PS)


Kelsey op Popronde Eindfeest, foto JessieKamp

Damn, 2020 had echt weer een heel prettig Popronde-seizoen kunnen worden met deze selectie. Alle lof voor wat Popronde, podia en bands toch hebben kunnen neerzetten. Erg cool en hard nodig ook die pleisters! Vooralsnog vindt Popronde 2020 doorgang vanaf aanstaande februari met de huidige selectie, maar het blijft spannend hoe het er dan voorstaat met de coronabeperkingen uiteraard. Gelukkig weten we bij een aantal bands meer dan zeker dat we ze nog vaak terug zullen kunnen zien. En dat geldt absoluut voor alle vier de NMTH-acts van vandaag.

Inschrijving Popronde najaar 2021 geopend
We hopen op het beste, dan hebben we hopelijk twee moddervette Poprondes in een jaar. Houd daarvoor de website van de Popronde in de gaten! En nog eens wat: bands kunnen zich alweer inschrijven voor de najaarseditie van Popronde 2021. Dat doe je hier.

Meer foto’s van Jessie Kamp vind je in de galerij:

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel