Etjen van der Vliet in de Melkweg, foto Erik Luyten

Hoezo geen livemuziek? Richting het oosten is een fantastisch initiatief ontstaan: Locked & Live. Hierbij kun je livemuziek zien en horen (via stream of fysiek), waarbij naast de crew ook de artiesten er nog wat centen aan overhouden. Check het uitgebreide programma via de flyer onderaan! Reden genoeg om eens te bellen met mede-initiator en tour- en stagemanager Etjen van der Vliet. Eerste belpoging: geen gehoor. Poging twee: raak! “Ja sorry, we zijn hier wat gevaarlijke dingen aan het doen met een drumriser”, vertelt Etjen lachend vanuit Het Podium te Hoogeveen. “Vanavond hebben we hier een Popronde-show die we als een soort try-out gebruiken om wat zaken te testen voor Locked & Live.”

Door Pieter Sloot

Strand Of Oaks x RUV met rechts Etjen van der Vliet, foto Maaike Ronhaar

Na het afronden van het drumriser-tafereel legt Etjen uit hoe L&L is ontstaan. “Tijdens de eerste lockdown waren mensen in de Hengelose scene al snel bezig met het doen van livestreams. Zelf ben ik tourmanager en daarnaast stagemanager in de Melkweg, en ik wist: nu bij de tweede lockdown moeten we er ook direct op springen, anders liggen we zo weer een half jaar stil. Al vrij snel kwam Het Podium naar voren om daar een programma neer te zetten”, vertelt Etjen. “Het idee is dat we de bands een garantie geven wat ze eraan verdienen en mensen kunnen dan via een ‘pay as you like’ systeem hun favoriete bands extra supporten. Al het ‘pay as you like’ geld gaat direct naar de band. We zagen eerder dat bij de streams artiesten veelal voor niks moesten komen opdraven, dat hebben we met Locked & Live kunnen omdraaien. Er moet geld bij de makers terecht komen, niet alleen bij de crew en de zaal.”

“Etjens persoonlijke favoriet uit de line-up is Jimmy Diamond. “Ik ben tourmanager bij Strand of Oaks, zo zijn de jongens van Jimmy Diamond ook in contact gekomen met Timothy Showalter. Ik ken ze erg goed en ik help ze met veel zaken. Eefje de Visser ken ik ook lang en als ik zie hoe hard zij gewerkt en geworsteld heeft om haar unieke muziek neer te zetten zonder compromis, dat is echte lange-adem-werk.” Locked & Live kent een bijzonder diverse line-up. “Een band als Heidevolk is in hun scene ook echt gigantisch, zeker uniek ook, dus dat moet er gewoon bij. Nieuwere dingen staan er ook tussen, bijvoorbeeld EUT en Someone. Verder is er Mayleaf voor de punk/hardcore-liefhebbers en ook Paceshifters komen spelen. Het is een divers aanbod qua genres en aan hoe bekend de acts zijn.”

Wat je absoluut moet checken is het meesterwerk wat het Zwolse bluesy garageduo Money & The Man heeft gemaakt ter promo voor hun Locked & Live show:

Normaal gesproken is Etjen fulltime tourmanager, en op de dagen dat hij niet in een busje zit is hij stagemanager in de Melkweg. “Bij bijvoorbeeld de Melkweg hebben ze tot maart 2021 geen werk voor freelancers, dan moet je zelf wat verzinnen. Maart was echt ellende. Ik doe dit werk al twintig jaar en voor tourmanager is er geen opleiding, dat is gewoon wat en wie je bent. Ik heb bijvoorbeeld getourd met The War on Drugs, Strand of Oaks en Tyler Bryant & The Shakedown tijdens hun supporttour voor Guns n’ Roses. Op het ene moment ben je onderweg en vervolgens wordt je hele bestaansrecht onderuit geschoffeld door de pandemie. Hoe de creatieve sector behandeld werd in het begin… er was gewoon geen bestaansrecht. Echt bizar om te ervaren.”

Strand of Oaks & tourmanager Etjen op Welcome to the Village, foto Maaike Ronhaar

Daarbij ziet Etjen weinig verandering sinds het begin van de lockdown. “Er zijn natuurlijk wel steunmaatregelen maar dat gaat allemaal in gebouwen zitten, daar hou je instituten mee overeind. Dat is natuurlijk ook nodig maar als er tegelijkertijd een paar duizend ZZP’ers niks krijgen, dat is gewoon heftig. Bij Locked & Live werkt bijvoorbeeld onder andere de monitorguy van Within Temptation, het is een druppel op de hete plaat maar we houden toch maar weer tien mensen aan het werk.”
Etjen is 20 jaar geleden het tourleven ingerold via de Nijmeegse punkbands Antillectual en Bambix. “Destijds had je geen busjesverhuurbedrijven. Ik kocht een busje en ging met die twee bands touren, vervolgens kocht ik nog een busje en nog een en uiteindelijk had ik 35 busjes onderweg. Je groeit er vanzelf in door gewoon je werk te doen.”

Voor de toekomst verwacht Etjen ook niet direct veel verbetering. “Europese of wereldwijde tours komen pas weer na de zomer. Al is er een vaccin: deze industrie kun je niet snel opstarten. Tours die nu geboekt worden staan erin voor najaar 2021 en ik heb zelfs al wat dingen voor 2022 in mijn agenda. De afgelopen 20 jaar werkte ik steeds een half jaar vooruit en momenteel gaat het dus al twee jaar vooruit, dat is absurd. Iedereen is tours aan het verschuiven en op een gegeven moment zijn de zalen op.”

‘Toekomstvisie: minder grote zalen en eilandjescultuur’

Strand Of Oaks x RUV op Cactus Festival, foto Maaike Ronhaar

“Mijn toekomstvisie is dat bands naast de bekendere podia als de Melkweg, Paard, Tivoli en Paradiso ook de minder grote zalen als Het Podium en Iduna weer gaan pakken. Dat soorten zalen kunnen nu echt aan de bak omdat de nadruk meer op kleinere shows ligt. Grotere bands kunnen voor kleinschalige shows gaan. Het lijkt terug te gaan naar de jaren 90 waar je gewoon dertig shows deed in het binnenland, in kleine zaaltjes. Ik weet zeker dat dat terug gaat komen en ik hoop dat de zalen er klaar voor zijn. Kleine zalen komen er eindelijk tussen bij de grote boekers. Er liggen echt kansen die gepakt moeten worden, zeker op het vlak van samenwerking.”

“Het is ook mooi dat de eilandjescultuur van de Nederlandse podia verandert. Mensen zien in dat we het met zijn allen moeten doen en men helpt elkaar dan ook, zo worden er bijvoorbeeld freelancers uitgewisseld. Er is veel moois gaande zoals The Sessions in Eindhoven, Bob (de Wit) doet dat echt fantastisch. Ik ben ook zeker fan van Quarantalks in de Muziekgieterij in Maastricht, waarbij wekelijks een muzikant speelt en wordt geïnterviewd door Leon Verdonschot. Er is wisselwerking en daar moet je gebruik van maken. Als directies en bestuurders ervoor open staan dan kun je zulke mooie dingen voor elkaar krijgen.”

Dit najaar kun je onder andere Mayleaf, Money & The Man, Paceshifters, Ten Times A Million, Heidevolk, Jimmy Diamond en Someone supporten en live zien in Het Podium te Hoogeveen of vanuit je huiskamer via de stream. Supporten kan al vanaf 2 euro.Deel dit artikel