St. Tropez op het Popronde 2015 eindfeest in Q-Factory, foto Rick de Visser

Huh, de Popronde was toch verplaatst naar het voorjaar? Klopt, maar de Popronde gaat ook weer ouderwets van start in september in Nijmegen. Van 12 september tot en met 28 november doet Nederlands grootste reizende festival juist de vaderlandse poppodia aan, onder het mom van de ‘Popronde Poppodium Pre-Party’. Hoewel een reguliere poppodia met de charme van al die kleine locaties nu niet mogelijk is, wil de Nijmeegse organisatie zich richten op wat wel kan én de poppodia in deze zware covid-19-tijden steunen.

Paracetamøl sloopte in 2019 Cafe Mukkes in Leeuwarden, foto Denise Janssens

Een Poprondeshow in ieder poppodium in Nederland, ongeacht de stad of regio, dat is het idee van de Popronde Poppodium Pre-Party. Een ‘Pre-Party’ omdat de originele editie van het festival, dat dit najaar zou plaatsvinden is verplaatst naar begin 2021. Vanwege de coronamaatregelen; ‘Popronde vindt plaats in kroegen, kerkjes, kledingwinkels en kapperszaken, locaties waarin het publiek geen anderhalve meter afstand kan waarborgen,’ aldus Chris Moorman, hoofd communicatie van het festival.

‘In de poppodia is deze mogelijkheid er wel, het gros organiseert al kleine concerten voor 30, 40 of misschien zelfs 100 man publiek, dat zit in de zaal en bewaart keurig afstand. Een uitgelezen kans dus om toch nog iets voor die 146 geselecteerde acts te kunnen betekenen, en ze hopelijk allemaal tenminste één keer te kunnen laten spelen dit najaar.’ Right on! Fingers crossed voor die 146 acts en helemaal voor deze 30 harde NMTH-troeven.

Uit de huidige NMTH-selectie: The Desmonds, foto Floris Duijn

Geen vervanging voor de Popronde
De Poppodium Pre-Party is geen vervanging voor de Popronde, maar een aanvulling op het beproefde concept, geboren vanuit de beperkingen die de pandemie oplegt. Een ander concept, met andere voorwaarden, zo wordt niet enkel vastgehouden aan de 42 speeldata en steden die Popronde normaal gesproken telt, maar zijn ook podia als De Groene Engel in Oss, P60 in Amstelveen, het Beest in Goes en Q-Factory in Amsterdam speellocaties. Moorman: ‘Een van de ambities die we hebben uitgesproken in onze gehonoreerde BIS-aanvraag is dat we het gat tussen Popronde en het podiumcircuit willen verkleinen. Met dit concept nemen we alvast een aanloop daar naartoe, door de banden met de podia die we normaal gesproken niet aandoen ook aan te trekken, en Popronde opnieuw bij hen en hun publiek onder de aandacht te brengen.’

Popronde-optredens zijn normaal gesproken gratis toegankelijk, maar gezien de situatie waarin de podia zich bevinden, het mislopen van veel inkomsten, is besloten dat ieder podium maximaal € 5,- entree mag heffen.

De Popronde Poppodium Pre-Party begint op zaterdag 12 september in Doornroosje, in thuisstad Nijmegen waar het festival traditioneel aftrapt. De tour eindigt op 28 november met een eindfeest in de Melkweg in Amsterdam. Alle speelsteden en locaties, en het bijbehorende programma zijn te vinden op www.popronde.nl en hieronder heb je voor je agenda vast de data en de speelsteden. Deze lijst wordt nog aangevuld, meldt de Popronde die meer bevestigingen verwachten.

Speelschema Popronde Poppodium Pre-Party (voor podia en acts zie: www.popronde.nl)
Za 12 september Pre-party Nijmegen
Do 17 september Pre-party Amstelveen
Vr 18 september Pre-party Gouda
Za 19 september Pre-party Apeldoorn
Zo 20 september Pre-party Roermond
Do 24 september Pre-party Amsterdam
Vr 25 september Pre-party Leeuwarden
Za 26 september Pre-party Goes
Za 26 september Pre-party Amersfoort, met oa Pizza Knife in Fluor
Zo 27 september Pre-party Woerden
Za 03 oktober Pre-party Almere
Do 08 oktober Pre-party Groningen
Vr 09 oktober Pre-party Den Bosch
Za 10 oktober Pre-party Haarlem, met oa Severin Bells in Patronaat
Zo 11 oktober Pre-party Dordrecht
Do 15 oktober Pre-party Assen
Do 22 oktober Pre-party Utrecht
Za 24 oktober Pre-party Heerlen
Do 29 oktober Pre-party Tilburg
Vr 30 oktober Pre-party Arnhem
Vr 30 oktober Pre-party Lelystad
Zo 01 november Pre-party Hoorn, met oa Bad Penny & Douwe Doorduin in Manifesto
Vr 06 november Pre-party Breda
Zo 08 november Pre-party Venray
Do 12 november Pre-party Middelburg
Vr 13 november Pre-party Alkmaar
Zo 15 november Pre-party Hilversum
Do 19 november Pre-party Zwolle, met Prestcold Molly in Hedon
Vr 20 november Pre-party Enschede
Za 21 november Pre-party Oss
Za 21 november Pre-party Steenwijk
Zo 22 november Pre-party Meppel

 Deel dit artikel