The Dillinger Escape Plan in Bibelot, foto Iris de Jong

The Dillinger Escape Plan in Bibelot, foto Iris de Jong

Magnetic Spacemen, foto Jan Westerhof

Magnetic Spacemen zie je zaterdag op Popronde Haarlem en zondag bij de albumpresentatie in Hedon, Zwolle, foto Jan Westerhof

Het is donderdag en dat betekent dat we weer een uitzending vol met verse, heavy, alternative en deviant to the bone muziek voor je hebben. Met wederom opvallend veel Nederlandse muziek inclusief een Popronde-sectie en een nog opvallender Belgisch smaldeel. Je moet zelfs tot nummer 9 wachten voor je de eerste mop muziek van buiten de Benelux hoort, maar dat is dan meteen wel de nieuwe Dillinger Escape Plan, die je niet eens zo hard op je bakkes rast. In het vervolg ook nummers van The Freeks (met leden Fu Manchu en Nebula), het inderdaad groots rockende Big Jesus en Rootwork, waar fans van Torche, Baroness en Mastodon wel raad mee weten. Afsluiten doen we met een garagebommetje van de derde Groningse act van deze worp: Fake O’s.

In totaal kreeg je al méér dan 23 uur speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier in onze rubriek.


1. Aestrid – Chinook
Ergens in 2014 leerden we in EKKO een nieuwe band kennen. Gisteren, 12 jaar verder, was Aestrid wederom intrigerend en steengoed en gaf frontman zich meer dan ooit bloot in een dampende set van 9 kwartier. Vijfde album Silver is bijzonder geslaagd en staat nu op Spotify.

2. Every Stranger Looks Like You – ‘Self Portrait 2016’
We zijn in veel kortere tijd fan geworden van deze groep uit het Belgische Brakel. Every Stranger Looks Like You heeft een uitgekiende mix van post-hardcore, -grunge en sludge vergezeld van brute screams in petto. En ze hebben het debuutalbum Bluest Shade Of Black ingeblikt met deze kanjer erop. Lees, luister en weet meer.

3. Magnetic Spacemen – Robots
Iets om fier op te zijn: deze mannen uit het Overijsselse Tuk, die ook een beste debuutplaat voltooid hebben. I Don’t Wanna Grow Up komt 9 oktober al uit op Sounds Haarlem Likes Vinyl en wordt zondag gepresenteerd in Hedon Zwolle, ondersteund door Popronde-maatjes Money & The Man en Creepy Karpis (die je straks hoort). Houd deze site in de gaten voor een interview (morgen) met Magnetic SpaceSam en ga ze zaterdag bij Popronde Haarlem zien.

4. Life’s Electric – King of Second Chances
Potver wat zijn die jongens van Life’s Electric lekker aan het rocken. De Rotterdammers doen aftershows voor Muse, Nickelback en Volbeat in de Ziggo Dome, ze spelen ondertussen veel in de kleinere zalen bij jou om de hoek en hebben hier een fijne video voor waarin frontman Ferry van der Woude achtervolgd wordt door een woeste bosnymf.

5. Fire Down Below – Through Dust and Smoke
Bands die ons mailen met de boodschap dat ze klinken als Kyuss, Red Fang, Truckfighters, Tool en Soundgarden kunnen altijd op een meer dan faire behandeling rekenen. En dus gooien we die fuzzy psychstoner van het West-Vlaamse Fire Down Below er meteen in. Check het album op de Bandcamp.

6. The Road Home – Your Heart Won’t Break
Hadden we even gemist zeker, maar bij Goomah Music zitten ze niet te slapen en dus heb je hier The Road Home. Dit is de eerste single van debuutplaat Rebel Hearts die 14 oktober uitkomt en gepresenteerd wordt in ATAK, Enschede. Het schuurt een beetje tegen de oude Gaslight Anthem aan. Goede roadmuziek en prettige video.

7. KIN – Killed Off My Unicorn So I Can Pay Off The Loan
Het Groningse KIN gooide er vandaag een hele fijne EP uit, op roze cassette, waarvan dit het inventief getitelde openingsnummer is. Meer over die EP vol dromerige en filmische shoegaze en post-rock lees en hoor je hier.

8. Manu Armata – Keep Breathing
Handschoenen uit en vol erop dan. Manu Armata is pure Nederlandse hardcore en wel van het soort dat je gelijk je bier fijnknijpt en de pit in stormt. Keep Breathing staat op de EP All I Have die 15 oktober uitkomt op White Russian Records.

9. The Dillinger Escape Plan – Symptom of Terminal Illness
Neeeee, ze gaan stoppen, een van de beste livebands ooit. Snif. Maar eerst brengen ze nog de ene na de andere track uit en op 14 oktober het album Dissociation. Hier een van de singles. Lees vooral ook onze ode “Bring Me A Brick” – The Dillinger Escape Plan en de kunst van destructie.

10. GOLD – And I Know Now
Dit was misschien wel de Nederlandse clip van 2015, sowieso een geweldige video en een van de prijsnummers van de overweldigend goede tweede plaat No Image, die al even uit is via Profound Lore/Ván Records. Reden om je nog eens op de doomy Rotterdammers van GOLD te wijzen zijn die twee bedwelmende Popronde-shows en de kansen die je nog krijgt: vanavond @ Popronde Groningen (Metalcafé de Witte Wolf) en de Tilburgse Little Devil.

11. Creepy Karpis – Trouble In Paradise
Zie je ook zaterdag @ Popronde Haarlem en wel om 15:30 al bij een Popronde preview in Sounds aan de Grote Houtstraat. En nogmaals om 01:40 uur op het NMTH-podium in het Patronaat Café (Zijlsingel 2). En dus zondag op de presentatie van Magnetic Spacemen. Toffe Zwols-Groningse garageband die terecht veel liefde krijgt.

12. Mantis – Welp
Weer een Belgische track recht in je middenrif? Ja, we hadden je al gewaarschuwd. Mantis uit Maaseik heeft een hele beste EP2 liggen en daar vind je ook Welp op. De deal is ‘pogojazz’, oftewel een weergaloze mix van post-rock, noise, prog, hardcore en freejazz. Instrumentaal, complex en razend energiek.

13. The Sweet Release of Death – Post-Everything
Erg goede en wellicht nog wat onderbelichte Rotterdamse noiseband, die nu een tweede langspeler gaat uitbrengen op Katzwijm/Subroutine. Vanavond doopt The Sweet Release of Death die in OT301, vrijdag in Rotown en zaterdag in De Gym met – daar zijn ze weer – Kin. Meer over de band en die plaat vind je hier.

14. The Freeks – Where Did You Go
Jazeker wel: een band met leden van Fu Manchu en Nebula, of eigenlijk een lid. De Californische rock’n’roll- en psychpunkband The Freeks herbergt namelijk held Ruben Romano, die de drumkit van Nebula in 2006 verruilde voor de zang en gitaar in zijn eigen band. Hij werkte samen met o.a. John McBain (Monster Magnet), Scott Reeder (Kyuss), Isaiah Mitchell (Earthless) en Lorenzo Woodrose (Baby Woodrose) en heeft nu een hele eigen band. Het nieuwe album Shattered komt 11 november uit op Heavy Psych Sounds.

15. Big Jesus – Lock & Key
Big Jesus komt uit Atlanta met een mix van zware fuzz en stonerrock, lichtere shoegaze noiselagen, hardcore-elementen en poppy zang. Dat werkt best goed eigenlijk op Oneiric, het album dat 30 september verscheen bij Mascot Label Group.

16. Rootwork – Trust
Rootwork is voer voor fans van Torche, Baroness en Mastodon inderdaad. De band uit Londen komt 18 november met een EP via A Badge Of Friendship en Trust is alvast een goede voorbode.

17. Fake O’s – Drain Me
Sluiten we wederom in Groningen af. De oplettende lezer noteerde 3 Rotterdamse én 3 Groningse acts van divers pluimage en hoge kwaliteit. Fake O’s brengt rudimentaire hardcore punk en garage en dropt vier van die bommetjes deze zaterdag in de Kelderbar van Vera en op de EP die je hier hoort.


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel