Monomyth op Noorderslag 2014, foto Ingmar Griffioen

Monomyth op Noorderslag 2014, foto Ingmar Griffioen

Het programma van Desertfest is dusdanig dat het wederom een crime was om vijf tips per persoon te verzamelen. De reacties liepen uiteen van ‘Echt niet te doen’ tot ‘Hierbij vijf bands waarvan ik ernstig baal dat ik ze moet missen’. Het driedaagse festival in het Antwerpse Muziekcentrum Trix heeft wel zo diep in de ruif met stoner, sludge, doom en psychrock gegraaid, dat we naast headliners Earth, Goatsnake en Orange Goblin het merendeel van de overige 39 acts ook zouden aanraden. Niettemin doen onze redacteuren een aanzet tot Tips voor Desertfest 2015.

Check die hele line-up en de blokkenschema’s hier. Nog een hele voorname tip: Wij mogen twee kaarten weggeven!

Alles wat je moet doen is ons vertellen uit welk land de meeste bands op Desertfest komen. Mail je antwoord naar contact@nmth.nl.

Opvallend is verder dat het Haagse Monomyth door drie van de vijf redacteuren uitverkoren is. Een dubbele tip kregen Bongzilla, Dozer, Monolord, The Machine, Tangled Horns en Fatso Jetson.


INGMAR GRIFFIOEN

Ervan uitgaande dat onze lezers de onvermijdelijkheid van headliners Earth (vernietigend op Eindhoven Psych Lab), Goatsnake (die nieuwe plaat!), Orange Goblin (25-jarige blies zelfs WTTV weg) en bazenbands als Ufomammut (Italo psychsludgers overweldigden ook Incubate), Moon Duo (de betere psych) en de Zweedse stoners van Dozer op waarde weten te schatten… hierbij een paar andere tips.

MONOLORD, vrijdag
Debuutalbum Empress Rising had ik vorig jaar even gemist, maar na de release van Vaenir was Monolord op slag ‘de beste band die ik zo snel mogelijk voor het eerst live moest zien’. Loodzware Zweedse stonerdoom met sludgy explosieven, ergens tussen Sleep en Sabbath, in zes nummers en 52 minuten. Ik vrees dat die 45 minuten op de Desert Stage de honger naar meer alleen maar aan zal wakkeren.

CARLTON MELTON, vrijdag
Een van de meest psychedelische shows tijdens een lange psych-sunday in Extase een paar Incubates geleden. Dat je lange tijd denkt dat die langharige grijsaard met zijn gitaar op die stoel blijft zitten om nog eens en nog weer verder te bouwen aan nog een langere track en dat ie dan achter het drumstel klimt om de show in de volgende versnelling te meppen. Wat een baas. Heavier wordt die psyched out rock niet gauw meer. Iets lichtere psychtip van die Incubate psychtrip: Papir op zondag.

THE MACHINE, vrijdag
Nog een band van de vrijdag? Ja de eerste dag mag er iets minder op het menu staan, de kwaliteit lijdt daar niet onder. Fan van stoner, psychedelica en Hendrix-riffs als ik ben, heb ik deze Zuid-Hollandse band al lang heel hoog zitten. The Machine voerde me tweemaal mee op Roadburn en ook laatste plaat Offblast! is helemaal raak. Lees meer en luister:

MONOMYTH, zaterdag
Iets recenter ontdekt door mij en minstens zo vaak tot beste Nederlandse band uitgeroepen, zijn de Hagenaren van Monomyth. Na een denderende show op Noorderslag waren ze ook nog eens (met Wooden Shjips) verantwoordelijk voor mijn laatste Doornroosje ervaring. To the point: ijzersterke stonerkraut-trip die ook best anderhalf uur had mogen duren.

BONGZILLA, zondag
De begin dit jaar herrezen doom- en stonersludge-legende Bongzilla trekt de comeback-tour gelukkig nog een stuk verder door. De band uit Madison, Wisconsin leverde tussen 1995 en 2009 ‘weedmetal’ klassiekers als Stash en Gateway af en pakt nu de waterpijp weer op, met Weedeaters “Dixie” Dave Collins op bas.


STEFAN KEMP

VANDAL X, zaterdag
Waarschijnlijk één van de meer chaotische bands van Desertfest, soms tegen het “Daughters”-achtige aan. Ik sta bij deze zwaar te popelen!

BELZEBONG, zaterdag
Verdwalen in het paradijs der riffs heeft nog nooit zoveel attitude gehad.

TANGLED HORNS, zondag
De ontdekking van Roadburn 2015! Zo veel energie op een podium. Ik kan niet wachten om ze weer live te zien.

BONGZILLA, zondag
Duuuude! Deze guys hebben meer hits op hun naam staan dan alle pas gedouchte, gluten-vrije, eau de toilette spuitende popsterren bij elkaar…Hits from the bong that is.

MONOLORD, vrijdag
Gitaar-riffs gefrituurd in teer. Pfff wat… een… sound! Fuck yeah!


STEVEN GRÖNIGER

BLACK-BONE, zondag
Chauvinisme alom natuurlijk. Black-Bone leverde onlangs met het nieuwe album Blessing in Disguise een dikke plaat af, met als hoogtepunt de single Nothing But History. Uitkijken wordt het naar rammer Hammer Down.

THE MACHINE, vrijdag
Nog meer chauvinisme. Niets lekkerder dan lekker lang psych-stoneren op de uitgesponnen jams van dit Zuid-Hollandse trio. Over het album Offblast!, dat afgelopen zomer verscheen, mochten we al een recensie neerpennen.

FATSO JETSON, zondag
Wanneer de onbetwiste ‘godfathers of the desert rock scene’ op welk affiche dan ook prijken, heb je te zorgen dat je er bij bent. Punt. Met Mario “Boomer” Lalli’s Yawning Man hebben we namelijk te maken met de initiator van de generator party’s, waaraan we festivals als Desertfest te danken hebben. De band Fatso Jetson bestaat nu een kleine 21 jaar en verwerkt iets meer punk en surf in de muziek. Onlangs in De Hip, Deventer ging het zo.

VALIENT THORR, zondag
Afkomstig van de planeet Venus crashte het vijftal op aarde. Omdat Walt Disney schijnbaar hun tijdmachine had gestolen zaten ze vast en besloten ze om dan maar muziek te gaan maken.

DOZER, vrijdag
De Zweden timmeren alweer sinds 1995 aan de weg en verraste vriend en vijand in 2000 met het album In The Tail Of a Comet, dat voor nog geen €500,- werd opgenomen.

GOATSNAKE, zondag
Zet ik er dan ook nog even bij omdat het onlangs verschenen album Black Age Blues hier onbeperkt op repeat staat. En om wederom even te smokkelen;
Earth, Greenleaf, Monomyth, Moon Duo, Orange Goblin, Planet Of Zeus, Stoned Jesus, Ufomammut, Valient Thorr…


TIM VAN DER STEEN

Hierbij vijf bands waarvan ik ernstig baal, dat ik ze moet missen. Klink ik al bitter?

DOZER, vrijdag
De mannen van Dozer begonnen zo’n twintig jaar geleden met het slopen van trommelvliezen. Getekend bij Man’s Ruin (o.a. Kyuss, Qotsa, High On Fire) kwamen de eerste twee platen uit. Toen het label failliet ging in 2001 namen de heren van Dozer ook een pauze voor andere projecten. Gelukkig kreeg de Zweedse stonertrots in 2005 een doorstart en kunnen we weer van deze stoomwals genieten.

FATSO JETSON, zondag
Afkomstig uit dezelfde Palm Desert scene als Kyuss en onder meer Jesse Hughes en Brant Björk waren ooit bandlid. Heerlijk smerige desertrock met iets meer surfinvloeden dan de jongere woestijngenoten. In mijn optiek is hun belangrijkste wapenfeit Cruel and Delicious uit 2002. Een nieuw album hebben we niet meer gekregen sinds Archaic Volumes in 2010 uitkwam, maar laat toevallig vandaag een nieuwe split-ep met Farflung zijn verschenen. Check ook Magma live in Joshua Tree.

MONOMYTH, zaterdag
Een beetje Nederlandse trots kan in dit lijstje ook niet ontbreken. Verwacht uitgesponnen psychedelische stonerjams, een beetje proggy (inclusief hammond). Monomyth komt uit Den Haag en neemt de tijd om sfeer op te bouwen tijdens de set. Vorig jaar verscheen hun knappe tweede langspeler Further, die met slechts vijf nummers toch 46 minuten klokt. Dat is overigens voorbij voordat je het doorhebt.

ORANGE GOBLIN, zaterdag
Nog zo’n oudgediende. Orange Goblin startte in Londen in 1995 en heeft sindsdien een paar verschillende muzikale jasjes gedragen. Van origine sloeg de klok voornamelijk zwaardere sludge en doom met een psychedelisch randje. Later werd een meer hardrock georienteerde sound geprobeerd á la Monster Magnet en sindsdien werd er wat tussen die stijlen gelaveerd, overigens beiden erg goed. Benieuwd dus wat we op Desertfest voor onze kiezen krijgen.

UFOMAMMUT, zondag
Een heerlijke vreemde eend in de bijt. De spacedoom van het Italiaanse Ufomammut is vervreemdend en overdondert tegelijkertijd. Zware, trage grooves trekken je de diepte in en spacy synths trekken je daar weer uit. Genieten!


WALDO VOLMER

Voldoende reden om deze editie van het Vlaams Deserfest te bezoeken. Naast veteranen als Orange Goblin en Dozer – must sees naar mijn bescheiden mening – hier nog 5 tips:

GREENLEAF, zaterdag
Heerlijk lome stoner uit Zweden. Gezien op Fortarock in the City dit jaar, zeer overtuigend!

MONOMYTH, zaterdag
Onze Neerlandse krautspacepsystoner-trots! Niet te missen natuurlijk wanneer je een festival in het buitenland bezoekt. Gewoon lekker spacen met een bitterbal in je hand.

TANGLED HORNS, zondag
We schrijven Roadburn Festival 2015. Het had niet veel gescheeld of ondergetekende en de NMTH-collega’s hadden de laatste trein naar huis aan de neus voorbij zien gaan. Boosdoener: Tangled Horns. Plaats delict: Cul de Sac. We waren er niet weg te sláán, wat een show!

PLANET OF ZEUS, vrijdag
Een verrassing uit onverwachte hoek: Griekenland. Helemaal lyrisch van video en song ‘Vigilante’. Nu live zien!

MOON DUO, vrijdag
Er moet ook tijd zijn om even te spacen tussen al het zompige beukwerk. En dat ga ik doen bij Moon Duo, met o.a. Ripley Johnson van Wooden Shjips. Nooit live meegemaakt, zeer benieuwd!


Ter verdere inspiratie hierbij en hieronder een Spotify-playlist met 309 nummers en ruim 31 uur muziek:Deel dit artikel