Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s…

We spreken in aflevering 11 met Daan Lutgerink, gitarist van Utrechtse post-hardcoreformatie Two and a Half Girl. De band, naast Daan bestaande uit zangeres Juliët van de Laak, drummer Anne Heijmeriks, gitarist Pim Cruiming en bassist Chris Walthaus deed 11 shows met de Popronde, stond tijdens Eurosonic Noorderslag op een showcase en had een flinke reeks shows gepland in april, mei en juni. Gewapend met slechts een ep Prove You Wrong en de meest recente single Bring Me Back heeft de band dus aardig wat zoden aan de dijk gelegd in een relatief korte tijd. Na het spreken van diverse ervaren bands en veteranen uit de industrie, een goed moment dus om te kijken hoe een opkomende band als Two and a Half Girl met de coronaperikelen dealt.

Je vindt alle Lockdown-afleveringen via deze link.

Door Merijn Siben

Hoe heeft deze situatie jullie als band beïnvloedt?
”Als ik het eerste Lockdown stuk van DOOL lees, zijn sommige punten herkenbaar. Zo hebben we besloten niet meer samen te repeteren, om besmettingsrisico te voorkomen. Verder hadden we in mei 11 shows staan die we hebben gecanceld. Dat is kut, maar zoals het er nu uitziet kunnen we die verplaatsen. Verder waren we bezig met nieuwe muziek, en dat werken we nu verder uit via Google Drive. Een stuk creatiever dus.”

Bij de andere interviews, van DOOL tot Sniester tot Tartarus Records merken we dat de gevolgen heel groot kunnen zijn, tot de dagelijkse broodwinning aan toe. Zijn die gevolgen bij jullie net zo ingrijpend?
”Ja en nee. We zitten nog niet op het punt dat we ons band als inkomen kunnen zien. Wel hebben een hoop van ons horecabaantjes, waardoor ze nu niet kunnen bijverdienen. Het heeft zeker wel financiële gevolgen, maar het voornaamste is dat we nu niet weten wat we met onze nieuwe songs moeten doen. De release van ons album stond gepland voor september, maar gezien de ernst van de situatie, is het dan wel een goed moment om met iets tofs te komen? Daarnaast kunnen we ook niet ineens zalen gaan opbellen dat we willen komen spelen.”

Hoe breng je zelf als gitarist je dagen door momenteel?
”Ik heb nu een stuk meer tijd over, dus ik probeer mezelf doelen te stellen door bijvoorbeeld een song per dag af te krijgen. Ook probeer ik het een en ander bij te leren, zoals het mixen van mijn muziek. Bezig blijven en creatief zijn dus, om niet gek te worden.”

Hoe gaan je andere bandleden ermee om?
”Hetzelfde eigenlijk. We hebben wekelijks een Skype-sessie waarbij we kijken hoe het ervoor staat. En dat gaat best goed, want we kunnen allemaal opnemen. Dus zo kunnen we alsnog klussen aan onze muziek. Zodra we weer mogen spelen, willen we er dan ook extra van genieten!”

Two and a Half Girl – Popronde Rotterdam, foto Jessie Kamp

Jullie hebben ook een Quarantaine Queue playlist gemaakt, met louter Belgische en Nederlandse artiesten. Wat was hier de insteek van?
”Ik zag die Fleddy Melculy livestream van de releaseshow (review hier), en bedacht me: ‘Die gasten hadden een hele tour staan voor een dikke plaat die nu de aandacht niet krijgt die het verdient.’ Dus wat kan je daarvoor doen zonder dat je als muziekliefhebber meteen een hoop geld kwijt bent? Niet iedere band kan je financieel supporten met merch. Wel kun je Spotify ook zonder abonnement luisteren waardoor een band toch iets binnenkrijgt van de streams, of wellicht een nieuwe fan die de plaat koopt. Natuurlijk ben je soms ook concurrenten in het livecircuit, maar hoe dan ook maken onze collegabands gewoon hele vette muziek die we graag delen en luisteren. We zitten tenslotte in hetzelfde schuitje!”

De Spotify-lijst beluister je hieronder:

Tot slot: wat kunnen muziekfans doen om bij te dragen aan deze situatie?
”Als je een band tof vindt, is merch kopen altijd een goed idee. Het blijft toch wel de grootste inkomstenbron voor bands, helemaal als ze niet kunnen touren. Muziek luisteren kost natuurlijk zelf helemaal niks, dus zelfs via je favoriete streamingdienst kun je een beetje bijdragen. Wat je ook kunt doen als deze shitzooi voorbij is: een extra biertje drinken in je favoriete popzaal, want die hebben het helemaal moeilijk. Zonder die plekken kunnen wij ook niet spelen.”

Blijf op de hoogte via Two and a Half Girl op Facebook en Instagram. Beluister Bring Me Back evenals de Prove You Wrong EP via Spotify:Deel dit artikel