DOOL, met in het midden Ryanne van Dorst, foto Nona Limmen

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de gloedjenieuwe serie: Never Mind The Lockdown, Here’s… DOOL dus! We spreken in aflevering 1 met Rotterdammer Ryanne van Dorst, naast haar band ook bekend van onder meer de tv-serie Nachtdieren.

Je vindt alle NMTLockdown-afleveringen via deze link.

Dool op Graspop, foto Rob Sneltjes

De keuze voor DOOL is ingegeven door diverse factoren. Zo volgen we de groep al sinds de oprichting, mochten we ze co-hosten als Roadburn Presents act in 2016 in Cul de Sac, speelden ze op de eerste DOOMSTAD-edite in EKKO en het debuutalbum Here Now, There Then was het NMTH Album van 2017. Bovendien komt DOOL op 10 april met opvolger Summerland en heeft de band net aangekondigd dat de volledige Europese, en Nederlandse, tour afgelast is en valt ook de gedroomde presentatie weg op Roadburn, vanaf de 013 Main Stage nota bene. Drama dus, maar Van Dorst is de eerste om te benadrukken dat zij het zo slecht nog niet heeft. “Het meest pijnlijke is dat onze maatschappij nu draait op onderbetaalde en ondergewaardeerde beroepen, 17-jarige vakkenvullertjes en de zorg waar jarenlang op is bezuinigd.”

Door Ingmar Griffioen

Hoe raakt deze crisis jou persoonlijk?
“Laat ik vooropstellen dat er mensen zijn die het veel zwaarder hebben dan wij. Mensen die met leven en dood bezig zijn, in of naast het ziekenhuisbed. Er gebeurt ontzettend veel nu, waar ik op mijn eilandje in Rotterdam helemaal geen weet van heb. Ik wil niet al te veel klagen. Er zitten heel veel mensen in hetzelfde schip en mijn ellende is niet erger dan die van iemand anders. Dat gezegd hebbende wil ik jou best wel een inkijkje geven in hoe de situatie nu is… En dat is best wel kut, ha ha.”

Voor jou als muzikant bedoel je.
“Ja, wij als band. Die plaat komt 10 april uit, we doen nu vijf promodagen en we zitten midden in die focking shitstorm. Gisteren is de tour al afgeblazen, dat voelden we natuurlijk al aankomen want er vielen al shows en festivals tussenuit. En als mokerslag eroverheen is even later ook Roadburn officieel gecanceld. We hebben nog lang gehoopt dat Nederlandse shows in mei wel door konden gaan, maar ook dat kon natuurlijk niet. Het is een beetje gek. We hebben hier heel lang naartoe geleefd, echt hard voor gewerkt met een groot team, en nu voel je dat hele livedeel onder je voeten vandaan vallen. En we hebben wel die liveshows nodig om een plaat te promoten. Zeker DOOL. We zijn gewoon echt een liveband. Het komt wel hard aan. Het is niet alsof het helemaal geannuleerd is, maar het gaat nu later gebeuren en dat is gewoon kut, want we staan écht te springen om dit voor mensen te gaan spelen.”

Heb je een heel team dat dit allemaal regelt en afbestelt of moet je zelf aan de bak?
“We hebben best een groot team om ons heen met mensen die dit soort zaken regelen, dus ik hoef gelukkig zelf niet de hele tour te doen. We hebben gewoon een hele goede boeker en onze manager natuurlijk die daar bovenop zitten. Ik blijf ondertussen promotie doen voor de plaat, want die komt gewoon uit in april. Dat valt ook niet meer vooruit te schuiven. Als een maand van tevoren opeens de corona-pleuris uitbreekt… ja, alle pers is al lang geleden in gang gezet. We staan op de cover van de Rock Hard. Dat is best een groot magazine, die kregen we in de bus terwijl we hier in isolatie moeten, weet je wel. ‘Wat de fuck gebeurt er?’ Dus de pers gaat gewoon door en het heeft ook helemaal geen zin om die release uit te stellen. Die plaat kun je thuis ook luisteren, die blijft net zo goed met of zonder liveshows en de muziek is toch voor eeuwig.”

Er zijn twee singles uit, hebben jullie nog andere plannen voor de albumrelease?
“We hadden nog wel het idee… maar dat gaat allemaal niet meer lukken, want we kunnen niet eens meer samenkomen. Heel veel dingen kunnen geen doorgang vinden. Repeteren ook niet nee. Dan moet een bandlid uit Groningen komen, eentje uit Utrecht en samen met die drie uit Rotterdam in dat kleine stinkhok gaan zitten. Dat zou focking onverantwoordelijk zijn. Dus we laten het even sudderen en zien wel wanneer we weer mogen. De muziek is er, we hebben dagelijks contact met elkaar en we hebben er superveel zin in. Ik denk ook niet dat dat gaat veranderen door deze corona-bullshit, maar dat het alleen maar sterker gaat worden.”

Hoe ziet je dag er nu uit?
“Dat is wel heel privé ha ha. Ik heb een Indiaas kookboek gekocht en eerlijk gezegd heb ik zo hard gewerkt de afgelopen paar jaar – als ik drie, vier dagen per maand thuis was dan was het veel – dus ik ben nu even thuis en ik kook veel. Dat vind ik heerlijk, echt heel erg leuk. Daar heb ik heel lang geen tijd voor gehad, ik heb mijn huis schoongemaakt en dat is het: Een beetje koken, een beetje seksen, een beetje klussen en af en toe eens een boekje of een film. Ik geniet er wel van eigenlijk.”

Heb je nog een hond aangeschaft zodat je die in ieder geval mag uitlaten als we in totale lockdown gaan?
“Het is leuk om nu even een hond te hebben voor de corona-periode, maar als dit allemaal voorbij is dan moet ik gelijk weer aan de bak en is het zielig voor die hond. Een hond hebben is wel al heel lang een droom, maar ja… Ik heb trouwens een buurvrouw die smetvrees heeft. Normaal spuit ze al heel de portiek vol met van die gore vanille parfum en nu heeft ze zo’n smetvrees dat ze alles met alcohol desinfecteert en dus ruikt het hier naar een tattoozaak of een operatiekamer. Ik denk dat je hier van de grond kan likken als je wil.”

DOOL, foto Nona Limmen

Hoe zorg je dat je thuis niet gillend gek wordt van verveling?
“Ik ben een podcast begonnen en die komt vandaag online bij 3FM, bij BNN/VARA. Ik moet toch iets kwijt of zo, niet het gevoel dat ik nieuwe muziek moet maken, dat vind ik ook wat te geforceerd. Ik raak niet echt geïnspireerd van deze hele situatie, maar ik moet toch wel iets doen. Terwijl ik mijn huis stond te poetsen kwam ik bij mijn platenkast en bedacht dat ik verdomme alleen maar aan het streamen ben. Als de wereld straks vergaat, wil ik nog wel een keer al mijn platen onder het stof vandaan trekken, dus dat is een beetje de insteek van mijn podcast. Die heb ik gewoon thuis opgenomen met een platenspeler en een microfoon, het is totale chaos, met de brainfarts van Ryanne van Dorst. Er zitten ook hele slechte platen tussen, allemaal willekeurig en dat is best leuk. Maar ik betwijfel of mensen het halen tot het einde van de podcast, ha ha ha.

“Ik heb gelukkig ook gezelschap, om mezelf af en toe eens aan te kunnen spiegelen. Ik zit niet alleen opgesloten, ik heb een vleermuis bij me. Dat is fijn. En ik ben eindelijk weer begonnen met yoga. Dat is iets waar ik normaal niet aan toe kom, dan word ik wakker en moet ik eerst dit, dit, dit, dit en dit doen en dan vergeet je het. Nu begin ik mijn dag daarmee en dat is wel lekker. Verder af en toe een rondje lopen met gepaste afstand naar de mensen. Op zich ben ik ook wel gewend om in isolement te leven. Ik heb het jaren volgehouden, dus dan kan ik nu ook wel een paar weekjes.

“Het gekke was dat ik de eerste week drukker was dan voor de maatregelen. Ik had echt het gevoel dat je een beetje moest preppen; alles in orde maken, ik moest veel gereedschap hebben en een kratje bier op het balkon. Voor als de apocalyps toeslaat of zo. Het zijn hele onzekere, rare reacties, maar niemand van ons heeft dit ooit meegemaakt. Op zich ben ik niet heel paranoïde of doemdenkerig, maar je gaat toch in een andere stand waarin je in ieder geval je zaken voor elkaar wilt hebben. Ook even bellen en checken bij iedereen hoe het gaat. Dat is ook goed en misschien zorgt het in het meest positieve geval wel voor een hele andere benadering in het globale gedachtegoed, maar dat zal wel een utopie zijn. Je hoopt dat mensen en de maatschappij hier dan van leren. Maar waarschijnlijk gaat zodra de kust weer veilig is, alles weer twee keer zo hard vooruit.”

Mensen staan tot in de VS te trappelen om de economie weer te herstarten.
“Wat ik het meest pijnlijke vind om te zien is dat onze maatschappij nu ineens draait op onderbetaalde en ondergewaardeerde beroepen, 17-jarige vakkenvullertjes die met alle risico’s van dien de boel in de supermarkt draaiende houden. Die krijgen geen reet betaald. Net als mensen in de zorg, waar door de kabinetten Rutte onwijs op is bezuinigd en daar moeten we het dan nu van hebben. Ik hoop dat dat straks wat doorsijpelt en dat mensen daar wakker van worden: ‘he als het echt misgaat, dan moeten wij die zorg hebben’. Dat dat niet weer vanzelfsprekend wordt. Als dat het minste is wat we hier uit kunnen leren, dan zou dat mooi zijn.”

Wanneer hoop je dat alles weer normaal zal zijn?
“Je hebt hier 17 miljoen bondscoaches en ik houd me daar altijd maar van afzijdig. Ik ben ook geen viroloog en ik heb echt geen flauw idee. Ik zeg het niet graag, maar ik vertrouw maar even gewoon op de overheid en het RIVM in deze dagen.”

Denken jullie de tour in het najaar weer op te kunnen pakken?
“Dat laat ik ook graag over aan anderen, onze boeker zit daar bovenop. Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk weer gaan touren, dus er gaat ontzettend veel verzet worden, de zalen zullen vol zijn, het zal dringen worden en ontzettend lastig voor de hele muziekindustrie om weer op een gezonde manier door te gaan. Maar belangrijke dingen eerst. Voor mij is kunst heel belangrijk, maar praktisch gezien nu niet zo voor de samenleving. We moeten eerst zorgen dat alles weer op orde is. Ik weet niet wanneer de cultuursector weer aan de beurt is.”

Ook qua tv-werk is het even onzeker voor Van Dorst. Er liggen geen series meer op de plank.
“We zouden deze zomer weer een serie gaan opnemen en het is ook afwachten of dat kan gebeuren. Ik ben blij dat de plaat er wel op staat en dat die uit kan komen. Want dat is echt het beste wat we tot nu toe hebben gemaakt, ik kan alleen maar hopen dat mensen die nu thuiszitten intensiever naar ons album kunnen luisteren. Even met je koptelefoon op de bank liggen en luisteren, daar is dit wel de plaat voor.”

Hoe kunnen onze lezers jou en je band het beste supporten?
“Door de plaat te kopen. We hebben pre-orders uitstaan op onze site en bij Prophecy. Het kan digitaal en kan ook per post: cd’s, vinyl, alle formats. Het allermooiste vind ik toch om mensen bij een concert te zien en daar een plaat of shirtje te verkopen, maar dat zit er gewoon even niet in. Maar om te zorgen dat wij straks wel weer gewoon kunnen touren, zou het wel te gek zijn als mensen die kopen.”

De plaat Summerland is al te bestellen via de eigen site, via de website van label Prophecy en via Bandcamp. ‘Wolfmoon’ en ‘Sulphur & Starlight’, de twee singles die al uit zijn beluister je ook op Bandcamp of Spotify:
Deel dit artikel