Fleddy Melculy, door Nathan Dobbelaere Photography

Fleddy Melculy, door Nathan Dobbelaere Photography

We leven momenteel in onzekere tijden met een wereldwijd virus dat nog lang niet met ons klaar lijkt. Iedereen heeft er last van en de maatregelen worden steeds strenger. Heel ons sociale leven lijkt wel op z’n gat te liggen. Geen sportevenementen, geen bioscoopbezoeken en voor de muziekliefhebbers geen live concerten. Gelukkig borrelt er bij de bands zelf een hoop spontane creativiteit naar boven. Zo ook bij Fleddy Melculy, de Vlaamse hardcore helden hebben hun albumreleaseshow volledig in het water zien vallen. Uiteindelijk is het niet onopgemerkt voorbij gegaan. 

Tekst: Lodewijk Hoebens / fotografie: Nathan Dobbelaere Photography

De albumrelease is niet zo maar een concert geworden. Maanden werken ze met ziel en zaligheid aan hun derde langspeler Sabbath Fleddy Sabbath. Juist nu de band helemaal terug is met enkele knallers reeds in de zak als De Hel Niet Gezien, Beest en Stop, overkomt hen dit. Fans kijken al maanden uit naar de nieuwe plaat en de band is er helemaal klaar voor om ons weer eens met humor en hardcore te wijzen op maatschappijkritische zaken. 

De boodschap komt er gelukkig toch, want in een lege Zappa te Antwerpen weten Fleddy en zijn maten een daverende show te geven. Ze spelen dus zonder publiek, maar dankzij drie cameramannen lijken we toch op de voorste rij te zitten. Vooral de geinige interactie tussen band, frontman en thuis geeft een bijzondere verbondenheid, ook al beginnen ze met Stop! (Making Stupid People Famous). Het is een snoeiharde sneer naar al die influencers waar ze zichzelf overigens ook toe rekenen. Ja, zelfkritisch zijn ze altijd al geweest, de hele situatie rondom het coronavirus en ieders gezondheid staat echter bovenaan. 

Fleddy Melculy, door Nathan Dobbelaere Photography

Judas is de volgende nieuweling die van het podium spat. Een soort van prequel op Feestje In Uw Huisje met als extra feestgangers Patrick Bateman, Freddy Krueger en Michael Myers. Rechtstreeks uit Helgië natuurlijk! “Dat corona virus, it’s fucked up, we kunnen er niks aan doen maar dit is het beste wat we konden bedenken om onze plaat op een of andere manier toch in stijl te presenteren”, aldus frontman Fleddy. Het mooie is wel dat ze over de 1300 kijkers zitten. En dat is makkelijk het dubbele aantal bezoekers dan normaal in de zaal aanwezig had kunnen zijn. Dat geeft natuurlijk een extra boost.

Fuck Uw Vrienden gaat over het te afhankelijk zijn van je vrienden en hun mening. Een dikke middelvinger is het antwoord van Fleddy. Het meest toepasselijke nummer van de avond komt dan weer van het debuut: Feestje in Uw Huisje kan gewoon letterlijk genomen worden. Voor de videoclip van Melculië zoekt Fleddy Melculy trouwens nog de leukste fanfoto’s en filmpjes. Tijdens de livestream komen er al honderden voorbij. Bijzonder hoe de interactie tegenwoordig loopt tussen bands en fans. Dat verandert verder niks aan de artistieke beleving. Zoals we gewend zijn klinken de songs kort en krachtig.

Fleddy Melculy, door Nathan Dobbelaere Photography

Beest haalt net de drie minuten grens maar heeft dan al lang zijn punt gemaakt. De broer van zanger Fleddy (Jeroen Camerlynck) neemt opnieuw de brute refreinen voor zijn rekening terwijl de baslijnen in de lege zaal exploderen. En maar raggen op die strings! Dan gaat het licht even uit. “Deze is voor iedereen die we het afgelopen jaar zijn verloren.” Ondanks alle grappen en grollen weet Fleddy regelmatig de gevoelige snaar te raken. Maar niet eerder gebeurde dat op een manier als in De Hel Niet Gezien. De band heeft ongeacht het succes, privé enkele zware klappen gehad. En natuurlijk sluipt dat op een gegeven moment in je muziek. 

Fleddy Melculy, door Nathan Dobbelaere Photography

“Is het een beetje plezant?”, vraagt de zanger zich af. Natuurlijk is hij benieuwd hoe iedereen thuis de show beleeft. Om het nog wat leuker te maken halen ze er een special guest bij. Samen met de zanger van Aborted, waar ze in oktober mee op pad (hopen te) gaan langs Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, brengen ze De Wereld is Wondermooi. Met Sven DC erbij neemt het enthousiasme nog meer toe.  “Allez, allez circulez! Breekt uw living maar eens af!” Tijd voor Kutrockster, andermaal een stukje zelfkritiek, de Fleddy way. Materialisme, wie heeft dat nu nodig? Er zijn belangrijkere zaken in de wereld zoals het aanhoudende dilemma Geen Vlees Wel Vis. Speciaal voor de fans van het eerste album een meezingmomentje. 

Fleddy richt dan ook de microfoon naar de camera zodat we min of meer kunnen meezingen. Melculië aka de Flebançonne kan ook zo uit volle borst meegezongen worden. Een sneer naar het echte België, waar de gasten graag wonen. Ze zijn fier om Belg te zijn maar wat is er allemaal aan de hand bij onze zuiderburen? Misschien is het beter om je eigen land te beginnen denkt de zanger. “Ow, dierbaar Melculië, Fleddy president!” Een volgend hoogtepunt in de set en we zijn pas halverwege. De schwung zit er inmiddels goed in en als er geen publiek is dan vermaken ze toch elkaar.

Natuurlijk vergeet de frontman zijn publiek niet. “Laten we terug gaan naar de Kerk van Melculy.” Het is bijna weekend dus tijd voor het Varken. Rookmachines en spots maken overuren. Alles voor de show. Vanachter je scherm is het een feest voor de ogen. Die backdrop trouwens, deel van de nieuwe albumhoes, roept bij mij telkens Mumm-Ra op van Thundercats. Nog zo’n artistieke creatie. Tijd om het gaspedaal wat harder in te trappen. “Dit is voor iedereen die aan het live streamen is in een veel te dure wagen… zonder richtingaanwijzers.” Tijd voor Pinker, één van de hits van de debuutplaat. “Ja we moeten het tot hier kunnen voelen. Moshpit alert!” De vocale uithalen gaan steeds harder door merg en been. Via internet scheelt het wel een slok op een borrel dat je na de show niet hoeft terug te rijden. Zo kom je die irritante automobilisten ook niet tegen. 

Langs de andere kant kan Fleddy zich enorm druk maken over het internet. “Een smeerboel van hier tot ginder.” World Wide Weg gaat over het afhankelijk zijn van het net inclusief een bijzondere wifi breakdown. Echter zonder het world wide web zouden we niet van deze livestream kunnen genieten. Dit verhaal heeft gewoon twee kanten. Na een uur blijven er ruim 500 kijkers over. Deze die hardfans zouden in feite een zaal goed kunnen vullen. Bovendien krijgen ze nog een pak hits voor de kiezen. 

Fleddy Melculy, door Nathan Dobbelaere Photography

Nogmaals een tripje naar de Kerk van Melculy, terug in de tijd. Terug naar de hardcore scene van vroeger met het anthem Voor Altijd Jong. Lekker old school pogoën, headbangen en wachten op die breakdown. “Strength, Unity and Bifi Roll!” Een van de motto’s van de band en inmiddels een lied van de nieuwe plaat. “Nog drie nummers te gaan. Wie is er al zat? Laat ons dat weten.” Ja frontman Fleddy blijft zich bekommeren om de kijkers thuis. Alhoewel kwaad worden een van de hobby’s blijft. “Vooral nu!”, vult z’n broer terecht aan. Een perfecte track om naar die knallende eindstoot te gaan. “Alles moet kapot!” Voel de nijpende pijn uit de gitaren stromen én ze gaan gewoon door. 

De volgende nieuweling is een belangrijke, eentje voor de fans. Een vervolg op Voor Altijd Jong met de naam Strength Unity and Biffy Roll. Boordevol goeie tips voor alle beginnende rockbandjes. “Like it or not, this is my hardcore!” Laat anderen niet bepalen wat voor muziek je moet maken. Kijk waar het Fleddy heeft gebracht. Van een goeie grap naar naam en faam binnen Nederland en België en wie weet in oktober de rest van Europa.

Fleddy Melculy, door Nathan Dobbelaere Photography

Voor nu bedanken ze op recht heel de crew en de mensen thuis. “Hopelijk worden er geen shows meer afgelast en zien we iedereen in april om dit met jullie te doen, in het echt.” Natuurlijk eindigen ze met de plaat waar het vier jaar geleden allemaal mee begon: T-Shirt van Metallicaaaaa! (Voor de internationale markt bestaat er al een Engelstalige versie) “Zie dat uw buren het kunnen horen!” Die laatste breakdown hakt er nog even fijntjes in en gierende riffs begeleiden ons al richting de uitgang. Ofte wel het uitzetten van je media player. “Tot binnenkort, in het echt!”, horen we nog. De tijd zal het ons leren, inmiddels weten we dat het coronavirus zijn piek nog lang niet heeft bereikt en dat zelfs de zomerfestivals in het gedrang komen. Maar laten we van het positieve uitgaan. Er is een nieuwe Fleddy Melculy plaat uit en dat verzacht, zoals muziek altijd doet, de pijn. Over het album ‘Sabbath Fleddy Sabbath’ binnenkort meer op NMTH.

Fleddy Melculy, door Nathan Dobbelaere Photography


Met dank aan Nathan Dobbelaere voor de fotografie. Meer foto’s van hem vind je bijvoorbeeld op zijn instagram en meer fotografie van de Fleddy Melculy-presentatie in deze post.


 Deel dit artikel