Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van prog tot punk, doom metal tot garagerock: vandaag presenteren we voor de eenentwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor september een eclectisch aanbod van maar liefst 30 brute nieuwe song van onder andere Apneu, Baardvader, Two and a Half Girl en Bismut.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met o.a. Apneu, ZALM, Bismut 
Man, heb je de ene maand weinig tot geen nieuwe albums, is het in september ineens gekkenhuis. Laten we eerst maar beginnen met ZALM het electrogrindproject uit de koker van Mike Dobber, die met het allesverschroeiende titelnummer van Tegendraads Is Ook Een Leidraad even snoeihard aftrapt. Even wakker worden in 43 seconden. Naaldwijkse stonerrockers Baardvader hebben misschien al eerder dit jaar hun debuut uitgebracht, maar toch, drie dingen: de eerste keer zag ondergetekende ze over het hoofd, inmiddels zijn ze Popronde NMTH-Talent en tot slot is hun album sinds deze maand ook op lp verkrijgbaar! Reden genoeg voor het toevoegen van het fuzzmonster Falling Down. Op naar nieuwer werk en dan komen we al gauw bij Apneu, die al eerder met een reeks vette singles aan kwam zetten. Nu is daar langspeler Silvester dat een sterk, veelzijdig werkstuk is geworden. Noisy afsluiter 20 misstaat dan ook niet in het Bruut Nationaal Product. Verder is er nog de nieuwe Bismut, Retrocausality, die regelmatig rondjes draait in ons team. De review van deze psychparel volgt nog, maar met de track Predvidanie kun je alvast voor de warming-up gaan. Vortex Surfer ontbreekt ook niet, met het epische Edge of the Mountain van nieuwste telg Versailles die we eerder hier bespraken. Helemaal tot rust komen we vervolgens met UFO van Amsterdamse psychgaze/postrockers Blue Crime, die met I’m Afraid We Became One een opzwepend album hebben uitgebracht. Om dat even te compenseren hebben we het heftige Van de Meute Vervreemd, Deel II van Dystopia toegevoegd, afkomstig van Geen Weg Uit, een sensationele black metalplaat die je niet mag missen.

Hardcore op je harses met All Doomed, Two and a Half Girl en Peaks
Zowel Peaks als All Doomed bespraken we eerder deze maand al in onze Middagbangers rubriek, en uiteraard kon een toevoeging aan de Spotify-lijst niet uitblijven. Zo is de furieuze collaboratie van eerstgenoemde met metalcorebazen Trust Us We’re Liars, Blind, een meer dan gepaste track qua bruutheidsgehalte, terug te horen in het BNP. All Doomed pakt het anders aan, met meer een melodieuze kant van de hardcore in The Coming Years. Tot slot Two and a Half Girl, die al voor de derde keer in de lijst staan, maar hoe kan het ook anders met sterke singles als Drowned and Drained? Een opgefokte uptempo track die eveneens inclusief een lyric video online is geslingerd:

Singlefeestje met o.a. Celestial Season, Westone, Headfirst en Rats on Rafts
Yes! Jaren 9o doomgigant Celestial Season is terug! Eerder bespraken we dit nieuws al, maar met vandaag de release van de nieuwe plaat The Secret Teachings, een goed moment om je even kennis te laten maken met de eerste single. For Twisted Loveless is een bondige doombeuker, aangenaam ronkend en slepend, met hallucinant samenspel tussen de gitaren halverwege. Benieuwd naar de volledige plaat, zoveel is zeker! Verder hadden we in Westone een nieuwe ontdekking. De Noord-Hollandse band maakt gruizige, stoere hardrock met een psychedelisch randje. Nieuwe single Better is dan ook zeker je aandacht waard, terug te horen in de afspeellijst. Verder zien we Headfirst weer  in het Bruut Nationaal Product, met het toffe, grungy Amnesia als heerlijke toevoeging. Voor postpunk kijk je niet verder dan Rats on Rafts, terug aan het front met het vlammende Tokyo Music Experience terwijl een portie metal ook niet verkeerd is als het zo goed klinkt als Cryptosis met de adrenaline-injectie genaamd Decypher. Ook zijn we nog steeds onder de indruk van supergroep Gott, met het hakkende Peyote’s Dance (inclusief gastbijdrage van Faride Lemouchi) evenals nieuwe black metal ontdekking Shagor met het vurige Schemerzever. Tot slot is Cashmyra ook weer terug te horen met het noisy Blijf Nog Even, terwijl het Utrechtse Rogue Minor, onder leiding van Ab Al-tamimi (ook bekend van o.a. Combo Qazam), met Excuse Myself een voorproefje van het nieuwe album laat horen.

Progpartijtje met IDEK., Xeno en Our Oceans
Qua progressieve muziek viel er weinig te klagen in september. Vooral ook met IDEK., Xeno en Our Oceans, die het progpalet ieder op hun eigen manier invult. Zo waren we te spreken over het heerlijk weirde Bean Paste van IDEK., die we van de week nog bespraken. Ook pakte Xeno enkele weken terug de Video van de Week met het heerlijk zware, veelzijdige en atmosferische Epiphany en is er tot slot de supergroep Our Oceans (bestaande uit leden van o.a. Cynic, Pestilence en Exivious) die met Unravel een complexe progrock single uitbrachten.

Verder nog: The Apologist met Ease Your Mind, Thammuz met Into the Great Unknown, nebenschau met Lock the Door, Mxrcxl met Colourful Balloons, The Depression Club met Thank God For the Sun, The Scorpion Trail met Gunwork, After Elmer met Look Alive, Global Charming met Office Hell en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in september? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 Deel dit artikel