Celestial Season 2020

De legendarische Nederlandse metalband Celestial Season is terug! Op 23 oktober verschijnt The Secret Teachings via Burning World Records, vergezeld van twee heruitgaves. De zesde plaat ziet bijna twintig jaar na de laatste release het licht. De groep pionierde vanaf begin jaren ’90 met doom / death metal en vanaf 1995 ook met onder meer stonermetal (check Celestial Season’s Sonic Orb, waarop de liefde voor Fu Manchu en Masters of Reality beleden wordt). Na elf jaar en vele hoogtepunten van Lowlands tot internationale tours en supports voor Queens Of The Stone Age stopte Celestial Season er in 2002 mee, om in 2011 weer bijeen te komen om het album Solar Lovers integraal te spelen.

Door Ingmar Griffioen

De invloed van de oorspronkelijk Nijmeegse formatie was ook buiten de landsgrenzen groot. De eerste twee platen, Forever Scarlet Passion (1993) en Solar Lovers (1995), staan te boek als klassiekers van het vroege doom-tijdperk, op vergelijkbare hoogte met de eerste mijlpalen van Paradise Lost, My Dying Bride en Anathema. Celestial Season was ook een belangrijke speler in de prille jaren van Roadburn Festival, present op de eerste drie edities en in 2012 nogmaals op het podium in Tilburg met de reünietour.

The Secret Teachings
Nu grijpt de groep met de nieuwe plaat The Secret Teachings terug op de ‘doom era’ in hun discografie. Ook qua line-up zien we de gezichten uit die jaren terug: het heropgeleefde Celestial Season bestaat uit een mengeling van bandleden die aan de eerste twee albums meewerkten:

– Stefan Ruiters – vocalen
– Lucas van Slegtenhorst – bas
– Olly Smit – gitaar
– Pim van Zanen – gitaar
– Jason Köhnen – drums
– Jiska Ter Bals – viool
– Elianne Anemaat – cello

Samen hebben ze een uur aan nieuw materiaal geschreven, goed voor een ‘muzikale reis die niet alleen de magie en pracht van de beginjaren vangt, maar ook de meesterlijke, uitgebalanceerde samenwerking tussen zeven getalenteerde en ervaren muzikanten’. Aldus het begeleidend schrijven, waarmee we nogmaals mogen constateren dat de lat hoog ligt. Het artwork zie je hiernaast.

De band licht verder toe:
“The seeds of this new album have been growing and cultivated for many years, and there were many reasons to complete the full cycle, initiated so many years ago. It is a personal album but also a big thank you to those dedicated fans that have supported us all these years.”

The Secret Teachings komt dus 23 oktober uit via Burning World Records. Het label grijpt de nieuwe release aan om de twee ‘doom era’ elpees opnieuw uit te geven. Forever Scarlet Passion en Solar Lovers zijn geremasterd van de originele tapes door James Plotkin. En er komt een speciale boxset met ook The Secret Teachings erin. Zowel de nieuwe plaat als de twee heruitgaves en de box zijn te bestellen vanaf vrijdag 4 september, niet toevallig ‘Bandcamp Friday’. Houd de Bandcamp van de band dus in de gaten.

Debuut en doomklassieker Forever Scarlet Passion op Spotify:Deel dit artikel