Dat breekt de week weer lekker: middagbangers op de woensdag, om die laatste uurtjes van de werkdag door te komen. Met zoveel releases op de digitale deurmat besloten we ook vandaag weer een handvol releases te verzamelen. Alle van Nederlandse bodem, en allen met een eigen sound. Zo bespreken we in het kort nieuwe platen van Burial Remains en Vortex Surfer, nieuwe singles van Dead Neanderthals en Shagor, verse video’s van El Fatso en Our Oceans en post-metal supergroep Gott. Ga er maar eens even goed voor zitten…

Vortex Surfer – Versailles
Te beginnen met Vortex Surfer, die afgelopen vrijdag hun nieuwe album Versailles heeft uitgebracht. En dat is een uitermate fijne plaat geworden die uit vier nummer bestaat en zo’n 30 minuten in beslag neemt. La Grande Domaine kenden we al en bespraken we hier, en opener Payday ligt als sterke rocker in het verlengde van die track. Maar de epische tracks Say What You Want to Say en Edge of the Mountain tonen het meest de vooruitgang binnen de band. Eerstgenoemde mengt alle elementen van de band samen tot een geheel, met invloeden uit de prog, postrock, noise en stonerrock, resulterend in een wervelend epos. Edge of the Mountain bevat eenzelfde grandeur, met potige riffs, een atmosferisch middenstuk en een daverende, uptempo climax op het eind. Hopelijk kunnen de heren gauw weer de weg op, want Versailles is zeker niet mis:

Gott – Peyote’s Dance
Wauw, dit kwam voor ons even uit het niets, bekendgemaakt via Roadburn. Maar daarmee is het verrassingselement een meerwaarde: Gott is een gloednieuwe band bestaande uit leden van Ggu:ll, DODECAHEDRON en Radar Men From the Moon. En eerste single Peyote’s Dance zit helemaal in ons straatje. Naast dat de track een prachtige bijdrage van Farida Lemouchi bevat, is Peyote’s Dance een mix tussen doom en post-metal, heerlijk melancholisch met een zekere etherische schoonheid in de riffs en melodieën. Die wil je dus niet missen, check hem daarom hier:

Shagor – Schemerzever
Rechtstreeks uit vruchtbare Nederlandse grond is daar Shagor, een nieuwe black metalband geboren in Zwolle. Enkel bekend als bassist/strot J. gitarist/zanger P. op gitaar, begon het duo in 2018 met het schrijven van materiaal. Na de toevoeging van nog eens twee J.’s op lead gitaar en drums, is die hele zwartmetalen mikmak opgenomen in het welbekende Catacomben Studio’s door Wessel Damiaen (o.a. Verval, Laster). Uitkomend op 30 oktober 2020, lijkt debuut Sotteklugt dan ook een heerlijk atmosferische black metal plaat te worden. Eerste single Schemerzever is daar een goede voorbode van, die zowel hevig blastend uit de hoek komt, maar eveneens een haast emotionele gitaarmelodie bevat. Beluister dat eerste voorproefje via Bandcamp:

El Fatso – Ketama
El Fatso heeft ook weer een coole track te pakken in Ketama. De Rock’n’Rotterdammers maken punky rock met een stonerrandje, wiens vorige video we eveneens bespraken. Ketama is eveneens opgenomen in hun hometown, en daarbij zien we in meerdere first person views een ongelukkige straatmuzikant beroofd en aangereden worden, totdat hij uiteindelijk zijn zoete wraak krijgt in het park. Lekkere track, die je hier kunt horen:

Dead Neanderthals – Blood Rite
Het is Dead Neanderthals die met Blood Rite weer een hevige sonische trip bewerkstelligd. 27 minuten aan zware dronescapes en doomy distortion, die hard binnenkomt maar ook aangenaam hypnotiseert. Het is geen hapklare brok zoals je mag verwachten bij deze Nijmeegse helden, maar verdomd, als je er even voor gaat zitten verlies je jezelf voor je er erg in hebt. Stream dat bakbeest hier:

Our Oceans – Unravel
Een flink cv hebben de heren van Our Oceans op zak. De progressieve rockband bestaande uit zanger/gitarist Tymon Kruidenier (Exivious en Cynic), bassist Robin Zielhorst (Cynic en Onegodless) en drummer Yuma van Eeckelen (Pestilence en Quadvium) brachten vijf jaar terug het zelfgetitelde debuut uit. Vijf jaar later is daar dan eindelijk de opvolger, met het machtige Unravel als eerste single. Een track die regelmatig de gebruikelijke proggyness bevat, maar op verrassende momenten er hard inkomt met een zware riff. De video is hier te zien:

Burial Remains – Spawn of Chaos
Tot slot laat Burial Remains laat er geen gras over groeien: een jaar na het brute Trinity of Deception, zijn de death metal donderstralen uit Drachten alweer terug met het het apocalyptische Spawn of Chaos. Brutale death metal met een heerlijk grove old school sound. Lees je alvast in met deze 3voor12Friesland review van oud-redacteur Jurgen de Raad, en bestel die nieuwe plaat via deze link.

 Deel dit artikel