The Black Heart Rebellion, Eurosonic 2016 // Foto: Ingmar Griffioen

The Black Heart Rebellion, Eurosonic 2016 // Foto: Ingmar Griffioen

Een week vol van alles. Geluiden uit de Lage Landen, stonerrock uit het Oosten, een roadfestival én moerassige psychblues uit Nashville. Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen deze bijzondere levende muziek kan gaan horen.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

★ Sonic Soirée #42: Kiss The Anus of a Black CatThe Black Heart RebellionContraContra // minimalistisch-industrieel-poëtisch
Het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam geeft maandelijks stem aan bovengemiddeld muziektalent uit de Lage Landschappen. Zo staan 3 maart Kiss The Anus of a Black Cat, The Black Heart Rebellion en ContraContra op het podium. Aan de eerste kleeft een behoorlijk verhaal, dat hier in het erg-kort verteld moet worden. Allereerst, die bandnaam. Muziekaanstichter Stef Heeren zegt hierover het volgende: “… het is een soort Engelse vertaling van een middeleeuws Frans vonnis. De zwarte kat had een duivels karakter en als je die kuste was je een ketter. Het gebruik van die naam was voor mij dus een idee van de tegencultuur… een soort punkbandnaam, eigenlijk.” To Live Vicariously is de zesde plaat van deze groep en hiermee is het drone-folk geluid waar het allemaal mee begon buitenshuis gebleven en heeft plaats gemaakt voor andere donkere, minimalistische, industriële postpunk klanken. The Black Heart Rebellion was voor ons een van de meest gewaardeerde shows tijdens Eurosonic: intens en onheilspellend. De mannen van ContraContra hebben de boosheid die ze voelde in een voorgaand punkleven vervangen door krachtige, poëtische composities in moerstaal en zullen 3 maart het ijs van De Brakke Grond breken. 5 maart is The Black Heart Rebellion nogmaals te zien, samen met Fable Dust in Merleyn (Nijmegen).

KTAOABC:

★ Plaatpresentatie: COPPERSKY // melancholische-donkere-rock-met-vleugje-nostalgie
4 maart presenteert COPPERSKY in De Helling (Utrecht) de tweede plaat, If We’re Losing Everything. Mooi punt: de verhalen die worden gezongen in het typerende lage, krachtige (maar toch kwetsbare) stemgeluid van Erik Zwart zijn semi-autobiografisch. Dit is ook deels waar de melancholie en familiaire nostalgie op dit album vandaan komt. Intieme verhalen over succes en falen. Familieverhalen. COPPERSKY speelt hierna nog twee keer in ’t land voor ze de grens over gaan: de 12e in de Amsterdamse Sugarfactory en de 17e in het Dordrechtse Dolhuis, beide met de Duitse punkrockers van Idle Class. 9 april zijn ze weer terug met een optreden in Vera (Groningen).

Deze clip is een ode aan het in 2014 gesloten Tivoli Oudegracht:

Up In Smoke RoadfestivalStoned JesusMars Red SkyBelzebong // stonerrock-met-psychedelische-edge
You can’t make it to the party? The party will come to you! Nog nooit hebben twee edities van het Duitse Up In Smoke Roadfestival zó dicht op elkaar gezeten: de vorige aflevering kwam 27 februari aan haar eind en de volgende begint 4 dagen later, op 1 maart. Zal het een record zijn? Kortste tijd tussen twee edities van hetzelfde festival… Het is haast niet te geloven, de naam zegt het al, het is een roadfestival. Een bewegend festival dat gaat waar de weg de tourbus naartoe leidt. Het heeft haast iets poëtisch. De feestcommissie heeft drie stonerrockformaties gestrikt, allen uit een ander land met een eigen variatie van het genre. Drie bands ook die we zagen uitblinken op Desertfest in Antwerpen (Belzebong & Mars Red Sky op zaterdag en Stoned Jesus op vrijdag). Twee trio’s en één kwartet: het Oekraïense stoner-doom-rocktrio Stoned Jesus, het Franse psychedelische stonerrock drietal Mars Red Sky en het Poolse weedian stonerrocker kwartet Belzebong. De eerste viert de re-release van de EP Stormy Monday (2011), de middelste presenteert 29 februari de plaat APEX III (Praise For The Burning Soul) en van de laatste is de Greenferno tourpresentatie. De 3e spelen ze in het Brusselse VK, de 5e in de Rotterdamse Baroeg en 18 maart zijn ze even terug, ditmaal in het Eindhovense Tuchthuis.

Stoned Jesus:

★ 013 op locatie: Sex Jams & The Black Cult // brutale-pop-punk-maar-dan-uit-de-garage
Stilstaan is onmogelijk, trek je springschoenen aan en zorg ervoor dat je makkelijke kleren aanhebt. Over zichzelf zegt het Oostenrijkse Sex Jams No Rock te maken, dus dit zwaarwichtige label zullen wij er ook niet aan vastplakken. Brutale kwajongens (en één meisje) die vooral veel herrie met een catchy poppig randje maken. In oktober 2015 kwam het derde album Catch uit, live opgenomen om de rauwe en chaotische energie podium-energie op plaat te vangen. Sex Jams neemt mee … The Black Cult! Dit Gronings garagerock drietal heeft in 2016 al: Eurosonic Groningen bespeeld, The Black Cult uitgebracht met bijhorende release-shows én tegen Iguana Death Cult gebattled tijdens de legendarische Cult vs. Cult gehaktdag. Alle gekheid op een stokje, ze spelen de 3e in Patronaat (Haarlem) en de 4e in Hall of Fame (Tilburg), met het Maastrichtse Bounty Island als vóór-voorprogramma.

Sex Jams:

All Them Witches // swampy-psych-blues-fuzzrock
Deze groep komt uit Nashville, Tennessee, en hoewel ze geen honky tonk country maken, kan je tóch aan de muziek horen dat ze hier vandaan komen. Nashville is een stad omringd door woeste berglandschappen en beschermde natuurgebieden. Bergen, moerassen, bomen. Het geluid van All Them Witches is drassig, swampy, doordrongen van de blues maar dan flink laag gestemd en behoorlijk versterkt. In oktober kwam de derde plaat Dying Surfer Meets His Maker uit, check hier onze recensie. De swampy-bluesrockers spelen 3 maart in het Brusselse AB Club en de 4e in Burgerweeshuis te Deventer.

Dirt Preachers:

Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel