The Black Cult, foto Jochem Boom

The Black Cult, foto Jochem Boom

We liepen er al even voor warm en opeens is het zover: The Black Cult presentatie in een goed gevulde OT301 met drie fijne bands. En belangrijker: daar ligt die plak vinyl in een fonkelende roze hoes op de merchtafel. De zelfgetitelde debuutplaat brengt Suburban Records een dag later uit en Amsterdam krijgt vast te horen waarom die het aanschaffen waard is.

Tekst Ingmar Griffioen, foto’s Jochem Boom

Robbing Banks, foto Jochem Boom

Robbing Banks, foto Jochem Boom

De aftrap is voor Robbing Banks, onze favoriete one-man rock ’n roll-band die gewapend met z’n handen de gitaar, met z’n voeten de drum en met z’n strot de microfoon afranselt. Ook deze ontmoeting met de Utrechter, die je kunt kennen uit stonerband Drive Like Maria, valt niks tegen. Ook goed om te zien dat de OT301 langzaam maar zeker voldruppelt. In de afsluiter lijkt Robin van Saaze ‘Let’s all go to the bar’ (een Deer Tick cover) te proclameren.

Apneu, foto Jochem Boom

Apneu, foto Jochem Boom

Het is het soort oproep die niet aan dovemansoren gericht is en er verdampt een hoop bier en tijd. Zoveel dat we een groot deel van de set van Apneu missen. Dat is even onvergefelijk als zonde natuurlijk. Twee jaar geleden hadden de Amsterdammers ons nog zo weten te charmeren met die Hard Feelings plaat en een presentatie in dezelfde OT-zaal. Sindsdien leverden ze bovendien (in november) de wederom prettig rockende Wrote a Letter / Tore It Up EP af (luister die even hier svp). De laatste nummers rammelt de garagerock even aanstekelijk en fijn als we van ze gewend zijn en bewijzen onze gemiste kans.

The Black Cult, foto Jochem Boom

The Black Cult, foto Jochem Boom

Na een ditmaal wat gedisciplineerdere bierpauze staat The Black Cult op het podium. De drie jongens lijken een soort überunderdogs uit Groningen, die heel hard hun best doen om uit te stralen dat ze 1. hier niet op hun plaats zijn, 2. helemaal geen goede muzikanten zijn en 3. in OT301 altijd pech hebben. Maar de Groningers worden op alle punten gelogenstraft, ha! Ok, je hoeft het T-shirt met de drie tieten van de bassist natuurlijk niet te zien om te snappen dat ze maar wat graag bij Together PANGEA in Vera waren geweest. En inderdaad is het begin van de set geplaagd door wat materiaal- en geluidspech en hebben frontman Douwe en verse bassist Jorn wat last van snoeren en pedalen.

The Black Cult, foto Jochem Boom

The Black Cult, foto Jochem Boom

Maar dat en ook de veelbesproken ‘prinsesjes-zenuwen van Douwe’ kunnen allemaal niet verbloemen dat The Black Cult 1. er verdomd veel zin in heeft, 2. een stel verdomd lekkere garageliedjes bijeengeschreven heerft en 3. de ingespeelde band, de set en de show heeft om in een zaal een goed feest aan te richten. Dat was leuk! En verder weten we er eigenlijk niks meer van en dat is allemaal de schuld van de onbezonnen oproep van Robbing Banks.

Zo, dat is maar gezegd en nu over naar de rest van de foto’s van Jochem Boom. Maar niet voordat we je wijzen op de clubtour van The Black Cult.

Deze diashow vereist JavaScript.

 Deel dit artikel