All Them WitchesVan het uit Nashville afkomstige viertal All Them Witches verscheen eind november de langspeler Dying Surfer Meets His Maker via New West Records. Deze derde plaat alweer namen de heren op bovenop een berg in Tennessee, uitkijkend over de Pigeon Forge. De frisse zuurstofrijke berglucht, plus wat andere uitheemse ingrediënten hebben een duidelijke invloed gehad bij het schrijven van deze plaat.

Door Steven Gröniger

Mijn persoonlijke eerste kennismaking met de band was toen ik geattendeerd werd op de track Elk.Blood.Heart van het album Our Mother Electricity. Ik was door deze op vroege 70’s blues rock geïnspireerde plaat direct verknocht aan de muziek van deze gasten. Op het volgende album Lightning At The Door gingen de Amerikanen meer riff-gebaseerd tekeer en werden de improvisatie contouren verder aangescherpt.

Iets dat op deze nieuwe langspeler volledig tot wasdom wordt geschopt. Man, wat nemen deze gasten de ruimte om hun ideeën vorm te geven; uitgesponnen psych jams die aan iedere denkbare invloed van de afgelopen 50 jaar popmuziek wordt onderheven, maar wel steevast onder een heftige vintage sound gebukt gaat.

De zangpartijen zijn minder aanwezig ook om zodoende meer ruimte en diepte aan de geest van de jams over te laten. Of je het nu hebt over de akoestische finger-picking style opener Call Me Star, die mij in eerste instantie zelfs deed denken aan een Seasick Steve laidback delta-blues track zoals Walking Man, al evolueert dit nummer verder door en worden er steeds meer accenten en lagen opgebouwd tot een zware fuzzed out psych jam. Nogmaals; jams en improvisatie zijn echt de pilaren op deze plaat – tot de (vroege) Tame Impale-achtige track Talisman. De blues is overal sterk vertegenwoordigd, zowel in gitaar als bijvoorbeeld een blues harp en er worden geen rare elektronische of digitale fratsen uitgehaald. Lekker analoog en vol vintage charme en bij vlagen bravoure, over een periode die creatief gezien toch een bodemloze put lijkt anno 2015. Ook het fingerpicking werk in Mellowing is zeer fijn om te horen op deze overwegende psych-bluesrock plaat. We horen er zelfs wat barok-invloeden in, lekker! Het komt allemaal de persoonlijke gemoedstoestand en sfeer volledig ten goede.

Wat vooral een duidelijke conclusie is, is dat de plaat echt een Desert Sessions-vibe uitademt, niet alleen muzikaal gezien. Er is veel ruimte genomen om ideeën rudimentair te ontwikkelen. Hier zijn naar alle waarschijnlijkheid ook diverse geestverruimende middelen bij van pas gekomen, zonder er helemaal op te gaan o.d.’en. Hierdoor is het album in zijn geheel goed beluister- en behapbaar voor een breder publiek en niet alleen voor de fuzzed-out–psych-bluesrock liefhebber. Puntje van kritiek is daarbij wel dat de echt gnarly bijtende gitaren en riffs van de vorige plaat uitblijven, iets dat hopelijk live nog wel goed vertegenwoordigd zal zijn.

All Them Witches – Dying Surfer Meets His Maker is uit via New West Records en onder meer via Spotify (hieronder) te beluisteren. Speciale waardering ook voor de AB Club in Brussel en het Burgerweeshuis in Deventer, die de band hebben weten te strikken voor shows op respectievelijk 3 en 4 maart.Deel dit artikel