Indian Askin op Noorderslag, foto Rick de Visser

Indian Askin op Noorderslag, foto Rick de Visser

In vier dagen Eurosonic Noorderslag zagen we een schat aan vaak talentvolle Europese en Nederlandse acts, plus een stel gevestigde namen die het eens te meer bewezen. Maar wat stak er nu eigenlijk bovenuit? Dat is heel persoonlijk natuurlijk en daarom doen we niet aan rapportcijfers, maar wel aan persoonlijke lijstjes van ons vijfkoppige team in Groningen. Goed om te zien dat er aardig wat overlap in zit. Zeker op Noorderslag, waar de verschroeiende keldershow van Death Alley en de even sexy indie punk en rock van Indian Askin op drie noteringen kunnen bogen. Wat betreft Eurosonic is het aantal Belgische uitschieters zeer opvallend en zijn het vooral The Black Heart Rebellion en It It Anita die onze harten stalen.

De volledige verslagen:
Verslag Noorderslag: harde keldermarathon met St. Tropez, Iguana DC, Terzij De Horde en Death Alley en grote shows Birth of Joy en Pauw
Eurosonic-woensdag: beklemmende Belgen en uptempo Nederlanders vechten om de dagwinst
Eurosonic-donderdag: toch weer die Belgen! Denen, Britten en Kroaten ook op stoom
Eurosonic-vrijdag: circlepittende Nederlanders, psychende Britten, harde IJslanders en nog leipere Belgen


The Black Heart Rebellion, foto Ingmar Griffioen

The Black Heart Rebellion, foto Ingmar Griffioen

INGMAR GRIFFIOEN (HOOFDREDACTEUR/VERSLAGGEVER)
Eurosonic:
1. The Black Heart Rebellion
Vroeg hoogtepunt op woensdag met deze Belgen, die de meest indrukwekkende, complete show hebben. Nergens sloten onheilspellende muziek en intense performance zo goed op elkaar aan.
2. Desert Mountain Tribe
In de vrijdag wel erg volgeramde Spieghel ervaren we de perfecte symbiose van harde Britse psychrock met een toefje Duitse Kraut-groove en Britrock. Dat laatste vooral dankzij de Liam Gallagher-stem van Jonty Balls.
3. Vant
Donderdag betekent het ‘weerzien’ met de vernieuwde Mutua Fides ondanks het ontbreken van de schraal bier lucht meteen een hoogtepunt. De hard post-grungende Brit kids van Vant zijn zeer overtuigd van eigen kunnen en ze hebben er de perfecte 90ies Weezer meets Ash en Nirvana sound voor.
4. It It Anita
Donderdag schieten we alle kanten op, ook langs IJslandse post- en progrock (Kontinuum) en deze totaal verdwazende show van It It Anita. Terwijl ik naar de Vera race eindigen de Belgen met het drumstel in het publiek. Snel eens een hele show van zien.
5. Briqueville
Vrijdag gebeurt er heel veel tegelijk en noteren we topshows van Britten (nr. 2) en IJslanders Muck en Pink Street Boys. De Belgen pakken weer de prijs voor meest leip (The Germans) en verslavend intens. De doomshow van Briqueville zou het zonder die derde trap niet redden, maar wat een daverende klap op Eurosonic was dat.

Noorderslag:
1. Death Alley
Een volle show van Death Alley was alweer even geleden en zeer welkom. By far het beste, meest zweterige, hitsige en hard dat we in lange tijd in de Oosterpoort zagen: kippenvelwekkende vuist-in-de-lucht knetterharde punked out (seventies) hardrock met herinneringen aan Motörhead en The Devil’s Blood.
2. Canshaker Pi
Verrassend, heel verrassend, hoewel ze op basis van die singles vol overtuiging tipten voor NS. Toch opvallend hoe gemakkelijk die jonge Amsterdammers de bovenzaal naar hun hand zetten met snotty, maar o zo catchy en branievolle garagerock.
3. Blue Crime
Ook voor het eerst op het menu: de moonpop van Blue Crime, die wel degelijk rockt, psycht, fuzzt en tript. Erg interessante band bewapend met een sterk arsenaal aan songs, die ook naar shoegaze gaan.
4. Iguana Death Cult
De kroon op dat idioot sterke Popronde seizoen voor de hard garagerock- en surfende jongens uit Zuid-Holland. Ook in de kelder weten ze duidelijk te maken waarom ze live zo’n feest zijn en wat een stel goede nummers dat mogelijk maken.
5. Terzij De Horde
Utrecht dan en meteen de zwaarste Noorderslag-act die we ooit zagen. Terzij De Horde maakt veel indruk in de in een dieprode gloed gehulde kelder. Dat ze met (progressive) black metal, met lappen doom en screamo hc zang de kelder aardig vol hielden is meer dan terecht en bewijst het gelijk van de boekers.


My Baby op Noorderslag, foto Rick de Visser

My Baby op Noorderslag, foto Rick de Visser

MARIJE HEIDA (VERSLAGGEVER)
Eurosonic:
1. It It Anita
Ik heb van begin tot eind gebiologeerd staan kijken en luisteren naar deze mannen. Wat een geweld en creativiteit.
2. John Coffey
Daarom, gewoon weer erg goed
3. Yung
Leuk en verrassend
4. My Baby
Retegoed en fascinerend
5. Abdomen
Ook als ik ze niet zo goed zou kennen zou ik bij hen blijven staan in een kroeg. Lekker ouderwetse rechttoe rechtaan garage grunge shit

Noorderslag:
1. St. Tropez
Briljante zet om die bassist naar voren te schuiven. Daar komt me toch een bak energie uit die man. De kelder kookte na een half uur! Prachtig.
2. Indian Askin
Nooit van gehoord, maar maakte een zeer goede indruk door freaky teksten en sexy sound.
3. Birth of Joy
GEWELDIGE live band. Ik was wat teleurgesteld na de valse start, maar toen ze eenmaal op stoom waren…
4. The Homesick
Lekker rammelend, beetje slordig, maar vooral trots op deze Friese boys als ik ze zo bezig zie in een overvolle kelder.
5. The Great Communicators


Canshaker Pi op Noorderslag, foto Rick de Visser

Canshaker Pi op Noorderslag, foto Rick de Visser

NIEKE FRANTZEN (EINDREDACTEUR)
Eurosonic:
1. C Duncan
Ondanks de ongeduldige energie van een aantal onrustige types die buiten stennis schopten was dit concert een van de meest bijzondere. Meerstemmig, gecontroleerd, gelaagd, kwetsbaar.
2. WHITE
Zangpartij had absoluut iets weg van Brian Ferry & Roxy Music. De drumster was ongelofelijk goed, en haar geconcentreerde blik stal mijn hart.
3. BFake
Deze zagen wij per ongeluk, in de Warhol. DJ DNA van Urban Dance Squad met twee broers (hoorde ik later) die zichzelf PinKi & DA Bruin noemen. Ik kon niet stilstaan, en ook niet stoppen met lachen.
4. Bombay
Eerlijk: ik had Bombay Show Pig nooit gezien, dus keek onbevooroordeeld naar deze show in nieuwe formatie. Goed om te horen.
5. Nikki Louder
Vond het knap hoe die drummer rommelig maar toch strak wist te spelen, maar er had misschien iets meer afwisseling in het (hele) geluid kunnen zitten. Toch goed.

Noorderslag:
1. Death Alley
Deze jongens stellen nooit teleur en worden alleen maar beter. Iedereen ging los en ik was blij op deze avond mijn eerste crowdsurf te zien (niet te doen).
2. Birth Of Joy
Wederom een goede show. Ze zijn niet bang om te freaken en dat is leuk, knap en belangrijk.
3. Iguana Death Cult
Die surftwang ligt er lekker bovenop. Dat wist ik al, maar live was het beter te horen.
4. Canshaker Pi
Helaas maar een paar nummers gehoord, maar wat ik zag was goed.
5. Sneeuwengelen voor de Knarie
7 uur ’s ochtends de Knarie uitgeveegd worden om vervolgens midden op straat sneeuwengelen te maken! Dat was zeker een hoogtepunt.


De Staat, foto Rick de Visser

De Staat, foto Rick de Visser

RICK DE VISSER (FOTOGRAAF)
Eurosonic:
1. De Staat
2. John Coffey
3. Typhoon
4. The Charm The Fury
5. NNENN

Noorderslag:
1. My Baby
2. Fresku
3. Indian Askin
4. PAUW
5. Blue Crime


Terzij De Horde op Noorderslag, foto Rick de Visser

Terzij De Horde op Noorderslag, foto Rick de Visser

WALDO VOLMER (GENERAL MANAGER)
Eurosonic:
1. The Black Heart Rebellion
2. Go March
3. Pink Street Boys
4. FEWS
5. Desert Mountain Tribe

Noorderslag:
1. Sevn Alias
2. Terzij De Horde
3. Death Alley
4. Indian Askin
5. De Likt


Lees ook:
Verslag Noorderslag: harde keldermarathon met St. Tropez, Iguana DC, Terzij De Horde en Death Alley en grote shows Birth of Joy en Pauw
Eurosonic-woensdag: beklemmende Belgen en uptempo Nederlanders vechten om de dagwinst
Eurosonic-donderdag: toch weer die Belgen! Denen, Britten en Kroaten ook op stoom
Eurosonic-vrijdag: circlepittende Nederlanders, psychende Britten, harde IJslanders en nog leipere BelgenDeel dit artikel