BardSpec, foto Christian Misje

BardSpec, foto Christian Misje

We hebben je met bijvoorbeeld Ulver, The Doomsday Kingdom, Crippled Black Phoenix, Jacob Bannons Wear Your Wounds en Pontiak vs. Trans Am al hele uiteenlopende kanten van de Roadburn line-up laten horen. Hier is er nog eentje: de eerste track van BardSpec, het ambient-project van Ivar Bjørnson (gitarist en componist van Enslaved, Skuggsjá). Bjørnson heeft een debuutalbum met BardSpec materiaal samengesteld, dat Hydrogen gaat heten en 23 juni uitkomt via By Norse.

Het eerste ‘tastbare’ resultaat van Bjørnsons ambient-avonturen is nu online en dus in je favoriete Never Mind The Hype-rubriek ‘New Music’ te vinden. Denk niet aan lichtvoetige, zweverige ambient, nee ‘Fire Tongue’ is een hypnotiserende, verschroeiende track met een zeker repetitief oriëntaals geluid en een pulserende groove en de video van David Hall brengt het allemaal akelig dichtbij. Bjørnson is hoorbaar geïnspireerd door Deutsche meisters Tangerine Dream, Klaus Schultze, Conrad Schnitzler en contemporaine ambient zoals de Noorse one-man-band Biosphere en abstracte moderne elektronica als When en industrial metal als Godflesh.

Roadburn zei je? Ja, BardSpec lanceerde op de 2015 editie van het Tilburgse festival en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een volledige band met Steve Austin op gitaar/effecten, David Hall die ook live het visuele aspect verzorgt en de door Josh Graham (Soundgarden, Neurosis etc.) vervaardigde layout. Op Roadburn 2017 zie je geen optreden van BardSpec, maar is er wel een kans om als een van de eersten, twee maanden voor release, het album integraal te horen. De Hydrogen luisteressie vindt plaats op vrijdag 21 april vanaf 15.30 uur in de V39.

Meer informatie over de luistersessies en andere onderdelen van het Roadburn-randprogramma vind je hier.Deel dit artikel