Pontiak live, foto Lino Brunetti

Pontiak, foto Lino Brunetti

Om de een of andere reden halen we altijd de bands Trans Am en Pontiak door elkaar… Waarschijnlijk iets met een grote collectie modelautootjes en te veel Smokey and the Bandit en andere Burt Reynolds’ films. Om het voor eens en voor altijd (…) duidelijk te maken: Trans Am is de klassieke post-rockband die begin jaren negentig hardcore begon en ook met new wave en classic rock experimenteerde. 22 april komt de nieuwe plaat California Hotel uit. Pontiak zijn drie broers, die sinds 2004 behoorlijk lekker gaan met de neo-psychedelica en vandaag een beste nieuwe video en het zoveelste album presenteren.

Pontiak - Dialectic Of Ignorance

Pontiak – Dialectic Of Ignorance

Beide bands komen uit Amerika, bestaan uit drie leden, zitten op het fameuze Thrill Jockey label en spelen op de komende editie van Roadburn, dat dan weer wel.

PONTIAK – DIALECTIC OF IGNORANCE MAKES ME HIGH
Verder is het helemaal niet zo lastig, want muzikaal verschillen de bands voldoende. We beginnen met Pontiak, die net de video van Ignorance Makes Me High online zette en vandaag ook het album Dialectic Of Ignorance loslaat. Pontiak bestaat uit de broers Jennings Carney (bas, toetsen, vocals), Van Carney (lead vocals, gitaar) en Lain Carney (drums, vocals) Met de typeringen psych- en indie rock doe je de gebroeders onvoldoende recht.

Twaalf releases hebben ze al op hun naam, waarop ze redelijk ongrijpbaar in de weer gaan met (neo-) psychedelica, stoner, Southern, post- en hardrock. Ze begonnen in Baltimore, waar ze al in 2007 opgepikt werden door Thrill Jockey, en verhuisden later terug naar Blue Ridge Mountain, Virginia.

Eerste single Tomorrow Is Forgetting was al een goede introductie: groovende psych- en stonerrock en de ritmische drive in Ignoracne Makes Me High is superb en krijgt ons ook wel op die hoogte. Beide singles zijn een stuk korter dan albumopener Easy Does It (8.02…), maar voelen met ruim 5 minuten als behoorlijke trips aan. Sowieso aanbevelenswaardig is het doorspitten van de catalogus als Roadburn-voorpret.

Hoewel het geen politieke plaat is geworden, wil vocalist Van Carney wel kwijt: “The message we want to get across is the importance of being present in the moment. Maybe everything is fucked. But you can do something about that.”

De groep staat zondag 23 april op Roadburn, vanaf 22.20 uur in de (013) Green Room. Op 27 april kun je ze ook in de VK in Brussel aan het werk zien.


Trans Am Roadburn

VETERANEN TRANS AM UITGENODIGD DOOR JOHN BAIZLEY
De laatste plaat van Trans Am uit Maryland is al wat ouder, maar niet minder goed. Volume X stamt uit 2014 en is inderdaad de tiende plaat. Die verschenen stuk voor stuk op Thrill Jockey, dat ook tekent voor het elfde album. California Hotel is begin deze maand aangekondigd. Op 22 april komt de elfde langspeler uit. Precies op de dag van de Roadburn-show, dus je kunt waarschijnlijk meteen dat vinyl van de merch-tafel graaien. De eerste single heeft alvast een hele mooie Duitse titel meegekregen: Alles Verboten. Luister ‘m via Bandcamp:

Trans Am- California Hotel

Zanger-bassist Nathan Means, gitarist Philip Manley en drummer Sebastian Thomson kwamen al in 1990 bijeen, maar het duurde een paar jaar voor hun DC hardcore de juiste vorm kreeg, waarna ze in 1996 debuteerden met een zelfgetitelde plaat waarop ook new wave en classic rock voorbijkwamen. Ook was de groep 21 jaar geleden al niet vies van experimentelere sounds.

Zet Volume X op en je weet dat ze dat gevoel vastgehouden hebben. De plaat is een gevarieerde trip die met Anthropocene nog heavy stonend opent. Reevaluations is een stuk elektronischer, retro en experimenteler, bijna een Kraftwerk-ode, terwijl Night Shift een space-postrockgroove neerlegt waarop het eindeloos zweven is. Backlash is een stuk beestachtiger, bruter en vermengt de prog- en classic-invloeden met black metal drumwerk. Zo kunnen we nog wel even dooorgaan, maar ook zonder begrijp je hoezeer we uitzien naar die show van 70 minuten op Roadburn.

Trans Am maakt onderdeel uit van het door Roadburn-curator John Dyer Baizley (Baroness) samengestelde programma en speelt zaterdag 22 april vanaf 20.50 uur in Het Patronaat.Deel dit artikel