Super Soakers

Dat is al even geleden. Het Brabantse Super Soakers bespraken we jaren terug nog op NMTH, maar in 2017 kwam er een einde aan. Een voorlopige, dat wel, want anno 2022 is de band onverwachts uit het graf herrezen. De verstreken tijd heeft de jeugdige branie en naïeve wanhoop van de viertal omgevormd tot geheelde littekens en onbevredigde vraagtekens. Volwassen geworden dus, maar wel met een energie die nog staat. En laat daaruit nu een gloednieuwe EP uit ontstaan zijn, die in oktober uitkomt en waarvan Heritocracy de eerste single is, nu hier te horen! 

Punk als houding
De heropleving van Super Soakers heeft al geleid tot een aantal shows, waaronder Valkhof Festival. Shows gekenmerkt door een pittige punk energie. En die noemer van punk nemen de heren serieus: ”Geïnspireerd door de nacht, contradicties en boosheid proberen we zowel betekenis als schoonheid te scheppen. We maken muziek in de traditie van rammelende gitaarbands onder de noemer punk. Daarbij willen we verder gaan dan schoppen tegen schenen uit te delen. We zijn ons bewust van de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken en dus willen we niet schoppend maar scheppend te werk gaan. Punk is volgens ons geen afgebakend genre, maar een houding: kritisch, onverschrokken en energiek.”

Heritocracy
Dat gedachtegoed vormt zich dan ook naar Heritocracy, de eerste single van aankomende tweede ep Cut the Flower, Watch it Whither. ”Als schijnbare leden van de Creative Class gaat het nummer over ons kromme onvermogen om de klasse te observeren die achter het ‘creatieve’ zit. Doen waar je van houdt terwijl je voor niks werkt. Het romantiseren van ‘the hustle’ terwijl je je sociale vangnet als hangmat gebruikt. Je zou zeggen dat het vanuit deze positie gemakkelijk zou zijn om rond te kijken in plaats van alleen op een doel te focussen. De nederige leus die dat mooi samenvat is; ‘tell me why, you think that you deserve?’.” Heritocracy resulteert dan ook in een heerlijk nonchalante rocker, puntige garagerock die fraai rolt en rammelt met een fijne wisselwerking tussen recalcitrante basloopjes en onvoorspelbare gitaarlijnen. Heritocracy check je hier:



Deel dit artikel