Artwork - Merel van Woudwijk

Artwork – Merel Woudwijk

BARTEK heeft de nieuwe EP af en naar buiten gebracht via Spotify en 3voor12’s Luisterpaal. Goed nieuws uit Amsterdam dus! Zaten we echt op te wachten en daarbij zouden we bijna vergeten dat we de Amsterdamse slacker-garagepunkers pas in maart leerden kennen en nog geen twee weken geleden pas voor het eerst zagen optreden. Maar man wat spat de branie toch van die opener Beach af. Heerlijke garagepunker, die ons dankzij de meeslepende zang helemaal naar opwindende groepen als FIDLAR en Wavves meevoert. Maar die kenden we natuurlijk al even. Nu ja, pas een half jaar in feite, maar we hebben ‘m al zo grijsgedraaid – ook op Pinguin Radio on the Rocks, dat Beach al zeer vertrouwd aanvoelt.

Door Ingmar Griffioen

Hoe zijn die andere drie tracks dan? Dat is inderdaad de vraag. Van Fever, Snowman en Waste hebben we hooguit live geproefd en dus is dit een extra heuglijke dag. Om redelijk kort doch krachtig te zijn. Fever start iets lager in qua tempo om vervolgens goed door te pakken met die punky garage en post-grunge vibe. Wederom lekker meeslepend gezongen, blijft een niet te onderschatten wapen om twee goede stemmen aan boord te hebben. Snowman is de wat meer ‘bedachtzame’ track, waarbij we de band, vanwege de lijzige zang en pittige Britrock, op Popronde Utrecht wat Oasis-trekjes aanwreven. Net als in Kafé België goed op smaak trouwens.

Waste doet zijn naam geen eer aan. Vanaf openingslijn “Got stuck in a wasteland….” ademt de vierde en laatste track garagerock ’n roll en wel van de opgefokte variant, die we luttele seconden verder bij het refrein (“Do you even wanna know how I feel?!”) al tot opruiend omdopen. Dit is waar België helemaal kapot had kunnen gaan (ware het niet dat we samengeperst stonden) en waar het bier door de kroeg had moeten vliegen (ware het niet dat dat speciaalbier in dure glazen komt en veel te lekker smaakte). Pit-garantie voor een feestje normaal gesproken hoor.

BARTEK heeft de EP als voorproefje afgegeven en belooft dat een full-length album in de maak is en in het voorjaar van 2017 verwacht wordt. We zijn wel fan van 22 trouwens, dus smijt die er gerust op. Doet het live ook prima. De Beach EP is opgenomen in Studio Joneski met Sam Jones & Matthijs Kievit (die ook de mix deed) en gemasterd door Eindhovenaar Pieter Kloos. Je kunt de release op cassette aanschaffen bij liveshows. Zaterdag is de eerste kans op de Popronde in Oss en zondag weer op Popronde Hoorn.

We zijn best benieuwd, wat deze EP en alle gigs BARTEK nu gaan brengen. Er is sinds de vorige EP (2013) behoorlijke progressie getoond qua songwriting (hoewel die catchy garagepunkfactor er al onmiskenbaar in zat) en zeker ook qua opnamekwaliteit. Het trio speelt liefst 25 Popronde-shows (waarvan er nog 11 komen), doet ook nog twee supportshows voor St. Tropez en zit bij Radar Agency, een optelsom die vast tot nog meer boekingen en dus aandacht gaat leiden. In een tijd waarin steeds meer acts, waaronder Popronde-collega’s als The Grand East, Avi On Fire en Jeangu Macrooy, voor Noorderslag bevestigd worden, zetten wij onze kaarten op BARTEK. Luister hieronder waarom. Alle live-data vind je daaronder.

LIVE
29 oktober @ Popronde Oss (OOR-podium)
30 oktober @ Popronde Hoorn
4 november @ Popronde Maastricht
4 november @ De Piek, Middelburg (Support St. Tropez)
10 november @ Popronde Middelburg
11 november @ Popronde Alkmaar
12 november @ Popronde Sittard (3voor12-stage)
18 november @ Popronde Enschede
19 november @ Popronde Amersfoort (3voor12-stage)
20 november @ Popronde Venray (3voor12-stage)
26 november @ Popronde Amsterdam – Eindfeest
30 december @ ACU, Utrecht (Support St. Tropez)Deel dit artikel