Total Seclusion, foto: Florine Nijntjes

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, houden we goede hoop dat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen. Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag deel 3. In het vorige deel namen we The Desmonds onder de loep, nu is het de beurt aan de Amderdamse punkrockers van Total Seclusion!

System of a Down
Je weet dat deze guys the real deal zijn als ze niet alleen in de NMTH Talentselectie staan, maar ook in de OOR Talentlijst! Total Seclusion maakt punk met een hoop pit en attitude, met invloeden uit de 80’s hardcore, hedendaagse metal en zelfs een vleugje ska. Het is een mengsel dat recentelijk nog erg strak tot uiting kwam in de hilarische videoclip van Surreality TV, waar de heren de draak steken met influencer culture en hersenloze reality-sterren. Voor de band was een concert van nu-metal grootheden System of a Down de aanleiding voor Total Seclusion. Aldus zanger (en voorheen rhythm-gitarist) Tom: ”Leadgitarist Sam en ik hadden al langer het idee om een band te starten. Toen een klasgenoot (Julius, bassist) van Sam wel mee wilde naar SOAD, leerde ik hem ook kennen op die avond. We maakten een WhatsApp gesprek aan. Toen later het idee van een band beginnen opkwam, was toevalligerwijs de vader van Julius actief als bassist. Zodoende was hij bereid om voor ons project de bas eens te proberen.” Vervolgens kwam drummer Jelmer er ook bij via school, terwijl rhythm gitarist Jim in 2019 de gitaar van Tom overnam, waardoor hij zich meer kon focussen op zang. ”Vier jongens tussen de 15 en 17 die eigenlijk totaal geen plan hadden, daardoor is onze muziek ook al snel een brei aan interessante invloeden gaan krijgen.”

Uitverkochte show in SugarFactory
En die invloeden leidde tot debuutplaat Total Seclusion in 2018, een aangenaam agressieve hardcorepunk plaat die van begin tot eind vol gas gaat. Dit culmineerde in een uitverkochte releaseshow in SugarFactory te Amsterdam. ”Het was onze eerste echte release show en het feit dat ie uitverkocht was, is voor ons zeer bijzonder geweest. Echt iets wat we niet meer zullen vergeten.” Sinds die plaat zijn we twee singles verder, namelijk de woeste track Fjotolf Hansen en recentelijk nog Surreality TV, een keiharde uithaal naar oppervlakkige realityshows, inclusief een videoclip:

Zo veel mogelijk shows
”Het kan een simpel en cliché antwoord zijn maar: tijdens Popronde en daarna willen we zoveel mogelijk spelen en plekken ontdekken! Uiteraard door de COVID-situatie hebben we heel weinig echte shows gespeeld en dat gaat natuurlijk knagen.” Er is desondanks achter de schermen gewoon doorgewerkt aan nieuwe muziek, maar de band geeft toe dat de echte kick in live spelen zit.  ”Aangezien al onze energie en zweet in onze snelle shows zit, voelen we ons toch een beetje als een vogel in een kooi. Ook omdat we NMTH en OOR talent zijn, zijn we extra hyped om in september weer los te barsten!” Tevens is Total Seclusion ook hard aan het werk met een vervolg op het debuutalbum, waarvan het eerdergenoemde Surreality TV en Fjotolf Hansen de eerste voorproefjes zijn. ”Het gaat een aanzienlijk nieuw hoofdstuk voor de band zijn waarin onze snelle skate/hardcore punk ook veel gezelschap krijgt van post-rock, garage, rock ’n roll en pop.” Hoe die muzikale evolutie gaat klinken zal ons benieuwen, maar via Spotify maak je alvast even keihard kennis met Total Seclusion. Houd ze in de gaten dus, tijdens Popronde 2021, en bekijk hier ook onze vorige Profiles in Popronde.

Total Seclusion maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check nieuwste single Surreality TV in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:

 

 Deel dit artikel