The Desmonds, foto: Jantina Talsma

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer zojuist compleet van de kaart is, houden we goede hoop dat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen. Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een gloednieuwe rubriek! Met onze Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag deel 2. In het vorige deel namen we Andy & the Antichrist onder de loep, nu is het de beurt aan Groningse garagepunkers The Desmonds! 

Terug in de selectie
Net als Andy & the Antichrist is ook The Desmonds een band die dit jaar weer terug is in de selectie! En met recht, want niet alleen hebben de heren ook in coronatijden keihard gewerkt middels een deelname aan het Hit the North-traject en het uitbrengen van een van de tofste Nederlandse EP’s van het jaar (Dripping), maar staan ze ook nog eens aan de vooravond van een debuutplaat die 10 september, een dag voor Popronde Nijmegen, uitkomt. Dus ja, dat voorspelt een hoop goeds! En het vuur is dan ook flink aan het laaien voor de band bestaande uit zanger/gitarist Rob Schoenmakers, gitarist Sjoerd Knol, bassist Marten van der Meer en drummer Lennart Hoeksma. Aldus de band: ”The Desmonds is ontstaan uit een project van Rob tijdens zijn opleiding aan D’Drive in Leeuwarden. Rob schreef een track die vervolgens met band uitgevoerd moest worden, en dat was direct het startschot van The Desmonds. De samenstelling is een paar keer gewijzigd, maar sinds 2017 is er niets meer veranderd.”

Van Ljouwert naar Grunn
De band had zijn basis dus eerst in Leeuwarden, maar uiteindelijk kwam het viertal in Groningen terecht. ”Groningen heeft ons ook echt omarmd en we houden allemaal ontzettend van deze stad.” Net voordat corona losbarstte, bouwde de band al een geduchte livereputatie op in de omgeving. Dit leidde al tot enkele hoogtepunten, waaronder een supportshow voor Mike Krol in Vera. ”Mike Krol heeft overigens ontzettend veel muzikale invloed gehad op ons opkomende debuutalbum. Ook een hoogtepunt was de le-gen-darische show in de al even legendarische (maar helaas nu gesloten) Benzinebar tijdens ESNS 2020. Dat was ook één van onze laatste shows voor publiek.” Met Popronde in het vooruitzicht en een debuutplaat, blijft het daar niet bij, want The Desmonds spelen in september tevens hun allereerste show in het buitenland, op SPOT Festival in Denemarken.

Gemaakt voor het podium
Het is dus duidelijk dat The Desmonds met hun ambities tot ver buiten Groningen willen reiken. Daarin biedt hopelijk Popronde een extra sleutel. ”Wij zijn een band die je live moet zien en we moeten het zeker niet alleen hebben van streams op Spotify. Daarom hebben we geen moment getwijfeld om ons opnieuw in te schrijven voor de Popronde.” Daarmee is een debuutplaat dan ook een perfect visitekaartje volgens het viertal. ”We willen daarmee bewijzen dat we een band zijn die op elk festival een crowd in beweging kan krijgen.” Dat ze menigeen in beweging kunnen krijgen, hoor je dan ook duidelijk terug in gloednieuwe, heerlijk vuige single Suffocation.

The Desmonds maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check nieuwste single Suffocation in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:Deel dit artikel