Rats and Daggers

Inmiddels zitten we alweer volop in de eerste festivalzomer sinds drie jaar, maar vanaf september rollen we mooi het najaar in! Want Popronde barst weer keihard los in Nijmegen op zaterdag 10 september, gevolgd door 40 steden gedurende drie maanden. En als het even meezit compleet als vanouds, zonder anderhalve meter of zitshows! Hoewel Popronde 2021 erg geslaagd doch onstuimig was, dankzij continu wijzigende regels, kijken we toch wel het meest uit naar een Popronde zoals het hoort: volle bak gaan in menig poppodium, café of kelder. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met onze Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 17 bands uit onze hard ‘n’ heavy NMTH Talentselectie voorstellen. De vorige keer spraken we met Bumble B. Boy, dit keer zetten we de Utrechtse heavy sludgepunkers van Rats and Daggers in de schijnwerpers. 

Potverdorie, wat zijn we blij deze heavy punkband terug te zien in de selectie! Temidden van de pandemie leerden we de band, bestaande uit Imara Speek op zang en gitaar, Camilo Ulloa op bas en Sander koene op drums, kennen door vlijmscherpe debuutsingle Vampires. Waarna overigens al gauw bleek dat Rats and Daggers zo hongerig is als Nosferatu in het holst van de nacht. Zo wonnen ze de publieksprijs van de Nobel Award Leiden en zijn ze recentelijk getekend bij een van de tofste labels van het land: Lay Bare Recordings. En dat in coronatijd. Aldus Imara: ”Rats and Daggers bestond al 2 jaar voordat onze formatie compleet was. Onze zesde gig als Rats and Daggers was als het voorprogramma van Bleach, een Italiaanse Nirvana cover band in een uitverkochte ACU. Daar stond Camilo Ulloa (destijds nog gitarist van Ovni) in het publiek en na de show raakte we aan de praat.” De opvolgende gig, als support voor Beerbottle Chopsticks tijdens hun EP-releaseshow, is door de lockdown nooit doorgegaan. In de tussentijd verliet bassist Diede ook nog eens Beerbottle Chopsticks voor een unieke werkkans in Amerika. ”Op zoek naar een drummer kwamen we daardoor al gauw bij hun Beerbottle Chopsticks slagwerker Sander Koene uit. Intussen hebben we met zijn drieën flink gerepeteerd en gewerkt aan onze sound in onze oefenbunker tegenover de Kromme Haring.”

Bandcrush met Wasted Youth Club
Het leidde al tot een paar toffe shows, maar de meest memorabele blijkt met mede Popronde Talent Wasted Youth Club in de Onderbroek te Nijmegen: ”Wasted Youth Club hebben we ontmoet op het Booster festival in Enschede en daar hebben we gewoon een beetje een insgelijke bandcrush op elkaar ontwikkeld. Wij waren meteen helemaal hooked bij het zien van hun optreden. Sindsdien hebben we al meerdere keren gestapt, hebben we een super schattige appgroep samen en zijn we echt maten geworden. Er kwam die avond een geweldig publiek op het optreden af en er was een pit sinds het openingsnummer.’‘ Tevens braken Rats and Daggers ook nog eens de Popronde Pre-Party af in Wisseloord Studios en waren ze aanwezig voor een livesessie bij de Poppunt Gelderland podcasts. Hoe een optreden van Rats and Daggers klinkt check je dan ook hier:

Heavy uitlaatklep
De eerste Popronde shows staan al in de planning voor de band, en daarvoor hebben Imara, Sander en Camilo een luid en duidelijk mission statement klaarliggen: ”Wij willen mensen een uitlaatklep geven zoals de muziek voor ons een uitlaatklep is. Of dat nou door lekker springen en beuken op punk is, of door headbangend je longen eruit te schreeuwen. Als we dat zien in het publiek, dan is ons doel bereikt.” Alsof dat nog niet genoeg is gaat het gas er flink op de komende weken: zojuist is Rats and Daggers getekend bij Lay Bare Recordings, staat het trio 14 augustus in dB’s met de Amerikaanse hardcoreband War On Women en komt er tevens zaterdag een gloednieuwe single uit. Imara: ”Die is afkomstig van een dubbelzijdige EP met aan beide kanten drie nummers genaamd RATS and DAGGERS. De kant DAGGERS bevat drie scherpe catchy nummers en de kant RATS bevat drie zware vieze nummers. Erg gaaf om dat ook via Lay Bare Recordings uit te brengen! We hebben labeleigenaar Désirée ook op Booster Festival ontmoet, ze heeft ons zoveel geholpen en ze is super inspirerend en we zijn trots en blij om met haar samen te kunnen werken.” Genoeg te doen dus! Met ook nog eens in 2023 het langverwachte vervolg op hun eigen festival Beware of Banshees: ”Ons eendaags festival om de rauwe, pure en luide energie van vrouwen, trans, non-binary en gender non-conforme personen te vieren met punk, rock en herrie op een hele vette locatie in Utrecht.” Kortom, Rats and Daggers kan en mag je niet missen dit jaar! Blijf dus op de hoogte via Popronde en tot in de moshpit…

Rats and Daggers maakt deel uit van onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2022. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 10 september, blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van meer Rats and Daggers nieuws via Facebook en Instagram en check tevens hier de eerste drie singles:Deel dit artikel