Ufomammut, foto Oscar Anjewierden

Ufomammut op Into The Void 2015. Deze zaterdag te zien op Le Guess Who? in De Helling, foto Oscar Anjewierden

DONDERdag en dus heavy muziek in je oorschelpen van NMTH via de wekelijkse radioshow op Pinguin on the Rocks en we hebben weer 17 verse tracks voor je die van heavy naar alternative naar deviant to the bone gaan. We hebben weer bergen met internationale, Belgische en Nederlandsche waer, draaien ook een track van held Frank Iero om je op het recente video-item te wijzen, gooien er nog een Popronde-troef in en… Dan moeten we je toch echt nadrukkelijk op Le Guess Who? wijzen.

LUISTER HIER naar de uitzending

Ulrika Spacek, foto Paul Verhagen

Ulrika Spacek op Ehv Psych Lab. Vrijdag te zien op LGW16 in EKKO, foto Paul Verhagen

Uiteraard zijn we erbij voor het jublirende vierdaagse festijn in de Domstad en gaven we je al een stel tips. Deze radio-uitzending draaien we extra veel Le Guess Who? Muziek: verwacht nummers van Ufomammut, Ulrika Spacek, Wand en It It Anita, stuk voor stuk acts die we ook tipten. Zeg je: ‘Wacht eens even, ik heb helemaal geen geld/tijd voor Le Guess Who?!’… dan hebben we toch wat voor je. Op zaterdag en (een beetje) zondag is er namelijk Le Mini Who en dat is helemaal gratis toegankelijk. Supertof, en je kunt er fijne bands als Drive Like Maria, Cocaine Piss, Charlie & The Lesbians, The Fire Harvest, Mountain States, Blue Crime, Bonne Aparte en The Mighty Breaks en nog veel meer verwachten. Die draaien we ditmaal niet… en The Sweet Release of Death en De Kat wel.

In totaal kreeg je al méér dan 28 uur (ruim een etmaal!) speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier


1. Wand – Self Hypnosis in 3 Days
Heerlijke psychgarage uit LA: Wand is dankzij Wilco vanavond te zien op Le Guess Who? (om 00.00 in TivoliVredenburg, Pandora) en door ons warm aanbevolen. We kennen de groep al langer, zagen ze heerlijk tekeergaan op Lowlands en ITGWO. Wand is zeer productief, na een eerste plaat op Ty Segalls label, verschenen de laatste twee op Drag City. Deze track stamt van ons favoriete album Golem (2015) en geeft goed aan waarom je vanavond in de Pandora wil staan.

Meer #LGW16 tips in dit artikel.

2. Iguana Death Cult – Can of Worms
Er is een nieuwe Iguana Death Cult! Onlangs kwam al een nummer naar buiten via een sampler, maar Can Of Worms is officieel. De Zuid-Hollandse (via Breda) garageband heeft een album aangekondigd: The First Stirrings of Hideous Insect Life verschijnt 16/02/2017 op Amphibian Records en afgaande op deze eerste, smerige lekkernij wordt dat er eentje om naar uit te zien. Op de releasedag presenteren ze de plaat in Rotown, Rotterdam en lanceren daarmee meteen ook de clubtour.

3. Certain Animals – Midnight Shaker
Maak kennis met Certain Animals! (Ex-)leden van PAUW en The Fabulous WannaBeatles, hebben de krachten gebundeld in dit Rotterdamse trio dat vuige rock met een vleugje psychedelica serveert. In een eigen gebouwde studio hebben ze de EP “Wood, Steel & Stone” opgenomen, waarvan ze de single Midnight Shaker op vrijdag 2 december presenteren op een bijzondere locatie in Rotterdam: De Fruitvis. Ondertussen hoor je Midnight Shaker vast op o.a. Spotify en in deze uitzending natuurlijk!

4. Frank Iero and the Patience – I’m A Mess
Held Frank Iero overleefde met zijn mannen van The Patience ternauwernood een zwaar ongeluk in Sydney, Australië. Vrij kort daarvoor waren ze nog in Amsterdam voor promotie van de nieuwe plaat Parachutes, die eind oktober verscheen. Daarvan draaien we hier de lekker punky single I’m A Mess voor je. De voormalige gitarist van My Chemical Romance gaf NMTH ook een interview en speelde twee nummers akoestisch:

5. Money & The Man – The World Is Burning
Money & The Man brengt deze track uit als voorproefje van die hele fijne gelijknamige EP, die 4 november uit kwam op BERT. Die had je natuurlijk al op de Popronde gehoord, waar Henk Wesselink en Ymte Koekkoek luid garagebluesend overheen daveren. En naam maken. Wij zagen ze in een winkel in Haarlem bijvoorbeeld en jij deze week weer in Alkmaar (vrijdag) en Hilversum (zondag).

6. Bullet For My Valentine – Dont Need You
Tijd om er ‘een grote naam’ in te gooien, want Bullet For My Valentine heeft net de nieuwe single ‘Don’t Need You’ uit en de clip is in vier dagen meteen ruim 1 miljoen keer bekeken. Meer goed nieuws: Bullet For My Valentine komt binnenkort naar de Benelux, en neemt als supports Killswitch Engage en Cane Hill mee. 19 november gaat het aan in 013, Tilburg en 20 november in de AB te Brussel.

7. The HAZZAH – New Fuzz
Stellen we weer een nieuwe Nederlandse groep aan je voor? Yup, wen er maar aan. New Fuzz is sowieso een goede zaak, we noteren ook psych en garage en The Hazzah heeft er ook een geinige video bij (gemaakt met Thomas Foster van The Mighy Breaks). Op 3 december zie je ze live in Patronaat, Haarlem samen met Severin Bells (waarin leden van Bartek en Twin Shades spelen).

8. It It Anita – 25 (from floor to ceiling)
Ook deze openingstrack van It It Anita’s debuutalbum AGAAIIN komt tot je in het kader van Le Guess Who? En in het kader van dit interview van gisteren natuurlijk. Vrijdag 4 november brachten de Belgen deze na twee EP’s en een split met Hypochristmutreefuzz uit via Luik Records/N.E.W.S.. En nadat ze ons op Eurosonic en Stone Rock omverbliezen suggereren we een gang naar de V11 (20-10), Patronaat (22-10) op Altstadt (10-12) voor deze doldrieste Belgische noisers.

9. Rhea – Something Good
Een van de mooie, constantes in het werkzame leven voor NMTH is dat we telkens toffe muziek uit België krijgen opgestuurd. Rhea is een van de finalisten van “De Nieuwe Lichting” op Studio Brussel en Humo’s RockRally 2016. Wij horen smerige, vettige rock met slimme toegankelijke refreienen van deze nieuwe veelbelovende, groep uit Gent en snel meer. Dat kan: de EP Intoxicating staat op Spotify.

10. The Black Veins – Pull It Together
Fijne rock ’n roll-groep uit Den Haag met net een nieuwe video uit. Pull It Together komt van het zelfgetitelde album, waarmee The Black Veins vorig jaar debuteerde. Bluesy rock met een goede strot uit de Hofstad en na Fluffy Dog hebben ze er weer een sterke clip bij.

11. The Sweet Release Of Death – Post-Everything
NMTH is deze zaterdag ook op Le Mini who te vinden, want daar spelen dus superveel goede bands, helemaal voor niks in allerlei toffe tentjes op en rond de Voorstraat. We zien je dus daar, voor je perfecte Le Guess Who? dagervaring. Bijvoorbeeld voor The Sweet Release Of Death! Man wat een fijn noisy geluid hebben die Rotterdammers. Heb je eigenlijk die titelloze tweede plaat op Subroutine al gecheckt? Post-Everything is eerder door ons gedraaid en getypeerd als heerlijke shoegaze noise slow-burner.

12. Ulrika Spacek – Beta Male
Fascinerende naam dat Ulrika Spacek, eentje die je bij blijft en zeker na shows op Best Kept en Eindje Psych Lab. Bijzonder geslaagde krauty psychedelische post-punk uit Londen. Meer dan terecht dus dat je dat op Le Guess Who? kan zien en dat we deze band tippen. Vrijdag om 21.45 uur in EKKO!

13. Future Old People Are Wizards – Man With Bricks
België kom er maar weer in. Future Old People Are Wizards heeft een nogal mannelijke plaat gemaakt op het fijne Zeal Records. M staat vol met nummers die allemaal met Man With… beginnen. Man With Fuzz heeft overigens verrassend weinig van dat goedje. Met Dillinger Escape Plan in gedachten kiezen wij voor Man With Bricks. Wat FOPAW zo interessant maakt, is dat de Gentse groep flirt met elektronica en die ‘adult oriented rock’ zeer knap opbouwt en geregeld ontaardt in ongrijpbare of sludgy stukken. <3

14. Cold Summer – Car Crash (In Progress)
We krijgen ook spul uit Engeland opgestuurd, jazeker. Post-hardcore spul in dit geval en daar lusten we wel pap van. Cold Summer heeft er ook melodieuze zang en refreinen bij en het is niet lastig te voorspellen dat daar heel wat meer mensen van kunnen gaan smullen. Dit ongeluk stamt van de nieuwe EP ‘Fight To Survive’.

15. Sailing To Suez – Better Forever
Relatief nieuwe Utrechts rockduo dat deze week met deze single met surfrock ’n roll-invloeden kwam. Sailing To Suez heeft er meteen een tourvideo bij. Better Forever stamt van de aanstaande Live EP, die 2 december uitkomt via The Lullabye Factory. In het hoofdkwartier van dat label doen ze die dag een releaseparty en het tweetal plant ook een bezoek aan de pre-party van Eurosonic Noorderslag.

16. Ufomammut – Plouton
Als dat onze favoriete Italiaanse band niet is! Jazeker wel en met deze sludge- en doombazen komen we weer uit bij Le Guess Who? Ufomammut gaat zaterdagnacht vanaf 1.20 uur De Helling egaliseren, zoals we ze eerder op onder meer Roadburn en Incubate (dat Natuurtheater zag er na afloop nogal midden Italiaans uit…) al zagen doen. Wees daar voor een van de betere trips van deze editie. Plouton stamt van Ecate uit 2015, de zoveelste geweldige plaat van de Italianen, en is voor hun doen verrassend kort van duur.

17. De Kat – Rolls Royce
En dan zullen jullie zeker weer afsluiten met een lange track? Inderdaad. Tradities zijn er om…Afijn, iets meer dan 6 minuten valt alleszins mee. Belangrijker: het Groningse De Kat levert bijzonder lekkere psychblues in lang uitgesponnen, schijnbaar op jams gestoelde nummers. Rolls Royce is een van onze favorieten en een van de redenen waarom we zaterdag op Le Mini Who om 16.00 uur klaarstaan in Back & Fourth. Reken begin 2017 op een langspeler van De Kat en check zeker ook deze sessie uit De Spieghel:


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel