It It Anita op Stone Rock, foto Erik Delobel

It It Anita op Stone Rock, foto Erik Delobel

Hoogtijdagen voor Belgische noise en punk met nieuwe releases van Kapitan Korsakov, Cocaine Piss en It It Anita. En laat die laatste act nu net bevestigd zijn voor Le Guess Who?, waar ze donderdagavond spelen in De Helling (lees de #LGW16 tips hier). Na meerdere daverende shows op rij en een bijzonder fijne teasertrack en video van opener 25 ligt er nu een heel album. AGAAIIN is in januari opgenomen in de Verenigde Staten met producer John Agnello en nu, middenin een zeer druk tourschema, net verschenen. Hoog tijd om de Luikse post-noiseband te vragen hoe dat allemaal precies zit.

It It Anita lijkt een geval van ‘zien is geloven’. Wilden jullie die live-furie op plaat vangen?
“Voor ons is er een verschil tussen liveshows en muziek op plaat. Liveshows zullen altijd wilder zijn vanwege het publiek. We zijn veel meer opgeladen als we onze muziek kunnen spelen met een groep mensen tegenover ons. Maar luisteren naar onze platen geeft je de kans om een diepere kijk te krijgen op wat IIAA echt is. We zijn niet alleen maar schreeuwende, springende en zwetende gasten!”

Jullie hebben ervoor gekozen om het album te openen met een ode aan een band, die IIA heeft weggeblazen?
“Yep. 25 is een obscure Franse band uit Marseille, die we live konden zien tijdens het Century Festival in Moeskroen. Het was niet de bedoeling dat ze daar zouden spelen, maar ze waren op tour en hadden een dag vrij. Dus vroegen ze of ze buiten konden spelen, zonder P.A. in de prairie, tijdens de change-overs tussen de shows. OMG was dat gaaf! Een van de beste concerten die ik ooit heb gezien.”

It It Anita op Eurosonic 2016, foto Ingmar Griffioen

It It Anita op Eurosonic 2016, foto Ingmar Griffioen

Er was ook een link tussen het festival, jullie nummers en de ‘8 geboden van feesten’?
“Ons nummer 25 gaat over “everything I do, I do all the way” (positief bedoeld). Er is een ruwe start en een ruw einde. We proberen gewoon mensen acht adviezen te geven om van een feest te genieten, maximaal!”

Mijn eerste keer It It Anita was op Eurosonic in januari. Was dat een goede introductie voor jullie in de Nederlandse livescene?
“Een fantastische herinnering! Het was een beetje speciaal voor ons omdat de gig op Eurosonic het begin was van “48 uur zonder slaap” (maar met drank). Dit omdat we na de show, meteen naar het vliegveld moesten om een vliegtuig naar New York te pakken. Geen slaap in het vliegtuig en een lange opnamedag in New-Jersey… Maar ja, de show in Groningen was awesome.”

Heeft die show voor jullie nog wat opgeleverd?
“Ja, we speelden voor veel boekers en promotors. Dankzij deze show konden we bijvoorbeeld spelen op The Great Escape in Brighton, The Monkey Week in Sevilla en wat buitenlandse boekers vinden.”

Het album is opgenomen door John Agnello. Evenals de eerdere EP, die jullie zelfs naar hem vernoemd hebben. Was hij de droomkandidaat?
“Het is een perfecte match. We kennen zijn naam al geruime tijd vanwege de platen die hij gemaakt heeft. Toen we 2 jaar geleden discussieerden over opnemen, dachten we meteen aan hem. Het is een supergoede gast, en een fantastische geluidstechnicus met een enorme ervaring, maar wat ik het meest aan hem waardeer is zijn motto: “have fun!”. Hij is het soort gast, waarbij je je in 2 seconden thuisvoelt.”

We horen zoveel goede alternatieve muziek uit België, Vlaanderen vooral, en daarbij lof over de scenes in Gent en Antwerpen. Hoe is de scene in Luik?
“We maken al muziek in Luik sinds eind jaren 90’s, met, uiteraard, verschillende projecten in de afgelopen 25 jaar. Damien en een paar vrienden zijn rond 2000 ook begonnen met Jaune Orange. Dat is een collectief van muzikanten, die shows organiseren in de stad en dat leidde een paar jaar later ook tot een label. Wij hebben daar niks meer mee van doen, maar we zijn nog altijd goede vrienden. We besloten vorig jaar om Luik Records op te richten, niet om met ze te concurreren om het te completeren. We hebben nog geen financiële of commerciële druk met Luik Records (nog niet 😉 ), dus hebben we de luxe om te kunnen experimenteren met verschillende soorten bands, muziek of releases.”

It It Anita - AGAAIINIk heb geprobeerd om chocola te maken van de albumtitel AGAAIIN, maar ben er niet in geslaagd…
“Damien is ook een grafisch ontwerper. Dus is spelen met woorden, letters, beelden en verhalen zijn ding. Hij probeert het uit te leggen in vijf simpele stappen:
1. Onze vorige EP is getiteld “Recorded by John Agnello”.
2. Dit album is ook opgenomen door John Agnello. AGAIN.
3. IT IT ANITA acroniem is IIAA
4. Achterstevoren is dat AAII
5. Mix beide ideeën en je krijgt: AG AAII N
Simpel, toch? 🙂

Ik heb geprobeerd om chocola te maken van de albumhoes AGAAIIN, maar ben er niet in geslaagd…
“Dat is ook een beeldgerelateerd iets. Damien maakt al 25 jaar analoge foto’s (op ouderwetse film) met zak- of wegwerpcamera’s. Deze cover toont een foto die hij nam tijdens onze tour in april door het Frans-Zwitserse grensgebied. We houden van de sfeer die er in zit, de fragiele balans tussen de boomstammen en de drie wielen. ‘Drie’ als in derde plaat. De hoes correspondeert ook met de achterkant van de twwede plaat, waar de trailer maar twee wielen had. Laten we eens zien wat er gaat gebeuren met de achterkant van deze, die drie krukken laat zien. ;)”

Alle songtitels op het album hebben een tweede naam tussen haakjes meegekregen. Wat is de bedoeling van bijvoorbeeld een Jean Marc (Jean Marie)?
“Als we nummers schreven, dan gaven we die tijdelijke namen en gebruikten alleen Engelse namen van groentes. Ginger, Parnsip, Turnip (die uiteindelijk Turmp werd), Beet, en we hadden ook Jerusalem Artichoke. Sommige namen hebben het album gehaald en andere niet. We hielden ze, sommige deels, en speelden met ze. Wel, dat beantwoordt je vraag eigenlijk niet…”

Jullie speelden al zoveel en op zoveel podia in Nederland. Wat is er nog te veroveren?
“Voetbalstadions.”

Wat zijn de verder doelen van It It Anita?
“We willen gewoon blijven doen wat we doen. En de middelen hebben om dat te doen. Toeren, spelen, reizen, ondertussen interessante mensen ontmoeten, songs schrijven en die uitbrengen.”

Live-data onder de plaat:

LIVE:
Nov 11 – Le Guess Who? in De Helling, Utrecht (meer tips hier)
Nov 15 – Latest Music Bar, Brighton, UK
Nov 16 – The Old Blue Last, London, UK
Nov 17 – Shed, Leicester, UK
Nov 20 – The Eagle Inn, Manchester, UK
Nov 25 – Alter Schlachthof, Eupen, Belgium
Dec 02 – VK, Molenbeek, Belgium
Dec 03 – Les 4 Ecluses, Dunkirk, France
Dec 10 – Altstadt, Eindhoven, Netherlands
Dec 12 – VK CONCERTS, Sint-Jans-Molenbeek, BelgiumDeel dit artikel