GGU:LL op Incubate, foto Paul Verhagen

GGU:LL op Incubate, foto Paul Verhagen

Het lukt maar weinig festivals om echt onderscheidend te zijn in het Nederlandse festivallandschap. Le Guess Who? is er zo één. Vier dagen lang vormen de poppodia van de Domstad het strijdtoneel van de meest uiteenlopende acts. De keus voor curatoren, het aanwijzen van acts die zelf op hun beurt bands mogen uitnodigen en hiermee een deel van het programma samenstellen, drukt een wezenlijk stempel op de uiteindelijke line-up. Dit jaar is het de beurt aan Savages, Wilco, Suuns en Julia Holter. Het resultaat is een smorgasbord aan stijlen, van experimentele indie en elektronica tot jazzy wereldmuziek. Ook dit jaar zit er een aantal keiharde krenten in de pap. Traditiegetrouw tipt de NMTH-redactie voor jou de dikste bands. Dit is Le Guess Heavy, met onder andere Girl Band, Ortega, GGU:LL en Ufomammut.

Vergapen aan het duizelingwekkende programma kan onder meer met de timetable.


Kim Pot – Verslaggever

Het is de tiende verjaardag van Le Guess Who?, het festival dat Utrecht jaarlijks vier dagen lang kennis laat maken met experimentele muziek. Dit jaar vindt het festival plaats van 10-13 november op verschillende locaties in Utrecht. Je kunt helaas niet iedereen zien, daarom tippen wij de bands die je zeker in je route moet meenemen!

Ectopia

Vrijdag 00:15-01:00 | TivoliVredenburg – Hertz

Viki Steiri (cello) heeft het dynamische trio Ectopia, wat verder nog bestaat uit Adam Christensen (zang en accordeon) en Jack Brennan (elektronica), bij elkaar gebracht om een live-project mee te starten. Ze improviseren op het podium een bijna buitenaards geluid bij elkaar. Hun muziek neemt je even mee naar een andere planeet. Dat wordt met open mond staan kijken wat dit trio nu weer aan improvisaties uit de mouw tovert.

Ortega - Sacred StatesOrtega

Vrijdag 00:50-01:35 | dB`s

Live hebben ze inmiddels een prima reputatie opgebouwd met een eigenzinnig, maar vooral heftig gitaargeluid. De band zoekt in ieder optreden nog steeds de allerdonkerste hoeken van het menselijk bestaan op. Het is muziek met een boodschap, maar je moet de boodschap wel willen horen. Het nieuwe album Sacred States is net een maand uit en ontvangt niets dan lovende recensies (lees ‘m hier, waanzinnig artwork hiernaast). Het geluid wat Ortega maakt is niet nieuw, maar deze band slaagt erin om het groter, heftiger en beter te doen.

Julia Holter

Zaterdag 20.00-21.00 | TivoliVredenburg – Grote Zaal

Vorig jaar bracht ze haar vierde album Have You in My Wilderness uit en dit jaar cureert ze haar eigen podium op Le Guess Who met o.a. Jackie Lynn, Laurel Halo en Josephine Foster. Ze heeft een dromerig, experimenteel geluid waardoor ze je even heel dichtbij laat komen. Toch zit er genoeg tempo in haar muziek om het heel spannend te houden.


Tim van der Steen – Verslaggever

In de uitpuilende Nederlandse festivaljungle springt Le Guess Who? er voor mij nog steeds uit als een ongeëvenaard ontdekkingsfestival pur sang. Niet alleen leent Utrecht zich door haar centrale ligging, relatief beperkte stadsoppervlakte en een hoge concentratie toffe podia uitstekend om een weekend door de stad te dwalen en nieuwe bands te ontdekken. Ook de keuze voor de aanstelling van curatoren werpt steevast bijzondere vruchten af. Over publiekstrekkers als Wilco en Dinosaur Jr. zal ik hier dan ook niets zeggen, die weet iedereen wel te vinden.

WAND

WAND

Wand

Donderdag 00.00 – 00.55 | TivoliVredenburg – Pandora

Heel vriendelijk van Wilco om Wand uit te nodigen voor Le Guess Who?. Deze Californiërs speelden zich in 2015 knap in de kijker met Golem. Een flink psychedelische plaat die soms ramnmelt als de garagerock van Ty Segall (eersteling Ganglion Reef verscheen op diens label) en vervolgens vloeiend overgaat in Pink Floydiaanse jams. Nog geen minuut later heb je het idee dat Windhand per ongeluk in de playlist is beland. Dat klinkt vervolgens wel heel prettig en bleek ook nog gewoon Wand te zijn. Alles overgoten met een soort spooky sausje, voornamelijk door fuzzgebruik en ijle zang. Een geluid dat om middernacht ongetwijfeld betoverend werkt in Pandora.

Girl Band

Donderdag 00.00 – 00.50 | De Helling

Zelfde tijd, andere plaats. Misschien een beetje lullig om twee bands te tippen die tegelijk spelen? Soit, dan heb je wat te kiezen. De Dubliners van Girl Band maken een tamelijk associatieve vorm van garage-/noiserock en postpunk. Zwaar leunend op dissonantie, de boel overstuurt regelmatig en klinkt alsnog behoorlijk catchy. Dat op zich is al een flinke prestatie. Het Ierse drietal is actief sinds 2011 en bracht in 2015 hun derde langspeler uit bij Rough Trade. Thom Yorke slingerde Girl Band in september over de ether bij BBC1 en zei nog: “This is me and my son’s favourite music at the moment.” De verwachting is dan ook dat de vlam er in Ekko flink in wordt gejaagd op donderdagavond.

GGU:LL

zaterdag 22.40 – 23.20 | De Helling

Herrie van een heel andere orde in De Helling op zaterdagavond. De Tilburgse band GGU:LL (spreek uit: Ghoul) deed rond Incubate al stof opwaaien bij het verschijnen van hun tweede plaat: Dwaling. Check de recensie hier. De vierkoppige band is in de huidige bezetting actief sinds 2009 en levert een emmer pikzwarte doom waar je in blijft kleven als vers gestort asfalt. Het tempo doorgaans op standje stoomwals: traag, dreigend en loodzwaar. Hier breekt geregeld het dissonante gekras van gitaren doorheen maar de sfeer blijft immer grimmig. De Helling leent zich hier bijzonder goed voor.

Ufomammut, foto Oscar Anjewierden

Ufomammut, foto Oscar Anjewierden

Ufomammut

zaterdag 1.20 – 2.15 | De Helling

Wie op zaterdagnacht nog kan staan wordt in De Helling geheid van zijn sokken geblazen door dit geweld uit Italië. Ufomammut is een band die naar verluidt zijn naam eer aandoet. Dronende doom die over je heen dendert als een horde prehistorische reuzenolifanten, om vervolgens om te schakelen naar epische spacerock die je meevoert naar hogere sferen. Denk aan een kruising tussen Monolord en Monomyth, ik voorspel hier mijn hoogtepunt van Le Guess Who? 2016.

Naast Le Guess Who? Zelf is er dit weekend natuurlijk nog veel meer tofs te zien in Utrecht. Het programma van Le Mini Who liegt er niet om. Mocht je dus met iemand willen afspreken die te belabberd was om een kaartje te kopen, zorg dat je hen bijvoorbeeld treft bij Cocaine Piss, Drive Like Maria, Mich of USA Nails.


Ingmar Griffioen, hoofdredacteur

Dat je als laatste de tips mag aanleveren en dat het ondanks dat verdwenen gras nog steeds onmogelijk kiezen is… De enige redding is dat ik te weinig tijd heb om me er nog dieper in te storten. Maar ik zal niet alleen maar open deuren als Savages (ga die band zien, ze worden elke keer straffer!), Swans, Bo Ningen, Dino(i)saur Jr., Suuns, Black Mountain en Wooden Shjips intrappen en probeer – in de geest van het bijzondere, jubilerende festival – wat verder te kijken voor je.

It It Anita

Donderdag 21:30-22:10 | De Helling

Luikse post-noise en meer venijnigs. It It Anita (ze vallen in voor Repetitor) is toch een wat voor de hand liggende keuze, zeker als je bedenkt dat ze dit jaar al twee keer het snot voor onze ogen speelden…maar je moet de razende Walen niet willen missen. Met twee zingende frontmannen waarvan de ene met de drummer (…) een wedstrijdje doet wie het verst het publiek in komt en vooral: met furieuze, razend opzwepende noiserock met gedreven drumwerk en voldoende dissonantie om je bij de les te houden. Ik krijg trouwens nog een biertje van ze vanwege de soundcheck op Eurosonic… Die betalen ze vast terug met dit interview. Verder is De Helling sowieso goed toeven deze eerste festivaldag, met vervolgens nog Die Nerven, Girl Band en Preoccupations.

Ulrika Spacek op Best Kept Secret, foto Jan Rijk

Ulrika Spacek op Best Kept Secret, foto Jan Rijk

Ulrika Spacek

Vrijdag 21:45-22:30 | EKKO

Geweldige band met een even geweldige naam! De krauty psychedelische post-punk van Ulrika Spacek was een van onze hoogtepunten van Eindhoven Psych Lab en Best Kept Secret en je snapt waarom als je ziet hoe Ulrika ‘m diep melancholisch Spacet. Denk aan drones en psych met een vleugje noise en ronkende stoner, en met behulp van drie gitaren, veel effecten, repetitie en dromerige, lijzige zang uit Londen. Blijf zeker ook even hangen voor Yung, de jonge Deense band die we als de missing link tussen Deense indie punk en US Westcoast post-grunge zien.

Oathbreaker

Zaterdag 23:55-00:40 | De Helling

Weer een Belgische band tippen? Absolutemente! Oathbreaker komt vaak verraderlijk lieflijk uit de startblokken om dan zwaarrrr op stoom te komen in lange composities die hardcore, doom, post- en black metal op adembenemende wijze samensmelten. En dan die hemelse zang van Caro Tanghe om het af te maken… Kil en wonderschoon. Pak het in september verschenen album Rheia, gemixt en gemasterd door Jack Shirley (Deafheaven, Loma Prieta), erbij voor een meer dan louterende ervaring.

Veel plezier! En wat Tim zegt over Le Mini Who; erg sterk geprogrammeerd en – in weerwil van de verder uitstekende Volkskrant-tips – toch echt tweedaags genieten van zo’n zestig talentvolle bands. Het gros vindt zaterdag rond de Voorstraat plaats, zondag kun je op Ooster- en Westerkade terecht. Timetable hier.Deel dit artikel