DOOL, foto door Oscar Anjewierden

DOOL op Into The Void, foto door Oscar Anjewierden

DONDERdag en dus heavy muziek in je oorschelpen van NMTH via de wekelijkse radioshow op Pinguin on the Rocks en we hebben weer 14 verse tracks voor je die van heavy naar alternative naar deviant to the bone gaan. Er zijn een paar dingen waar we je wel op moeten wijzen – de actualiteit dwingt ons tot deze gest – en dan beginnen we natuurlijk met DOOMSTAD, de nieuwe clubavond voor muziek van het loodzware, pikdonkere soort die NMTH met EKKO organiseert. Denk aan black metal, doom, sludge, stoner, drone en meer en aan Steak Number Eight, DOOL en OBESE op 17 februari. Een mooi moment om DOOLs Oweynagat nog eens te draaien.

Wrong, foto Sammy Gonzales

Wrong, foto Sammy Gonzales

De Popronde, en dan vooral de verse Beach EP van BARTEK, gebiedt ons een vers nummer van de Amsterdamse garagepunkers erin te zeilen en de opener is voor Nothing. Maar ehm die Tired Of Tomorrow plaat is toch al even uit op Relapse Records? Klopt, maar het fijne label heeft net een eveneens fijne sampler online gezet waar we vandaag ruim uit citeren. Stiekeme spontane Relapse special dit met ook Red Fang, Black Tusk, Wrong en Seven Sisters Of Sleep. Er is een nieuw nummer (over Trump!) van Sputnik 9 (de video zie je vandaag op de Pinguin-site), het all-star project waarvoor Lars Spijkervet ditmaal Rocco Ostermann en De Staats Vedran Mircetic strikte, een Hongaarse primeur, een Eindhovens grungetalent en dikke Zweedse psychdoom. Dan sluiten we af met xl doom met violen en nog schonere zang van Subrosa, en wel omdat de Amerikaanse band voor Roadburn bevestigd is.

In totaal kreeg je al méér dan 27 uur (ruim een etmaal!) speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier


1. Nothing – ACD (Abcessive Compulsive Disorder)
Nothing bracht in mei Tired Of Tomorrow uit, een verslavende tweede plaat vol shoegaze en post-grunge. Sterk album! De band uit Philadelphia stond vervolgens ook op Incubate. We vertelden je al over die zieke Relapse Records-sampler? Juistem. Hier 41 nummers sterk te luisteren en downloaden:

2. Bartek – Snowman
Verdomd lekkere Beach EP van BARTEK, net uit en zo. En al voor je besproken op NMTH, de Amsterdammers zitten immers middenin het Popronde-seizoen en vlammen wekelijks op de NMTH-route. Snowman is de track die ons het meest aan Oasis doet denken. Met lijzige, meeslepende zang en pittige Britrock.

3. DOOL – Oweynagat
DOOL is een van de beste Nederlandse livebands van het moment, zeggen we zonder enig spoor van aarzeling. Heel indrukwekkend wat het door Elle Bandita geleide vijftal neerzet en hoog tijd om die doomy rock in januari op een debuutplaat te vangen. Het Duitse Prophecy Recordings gaat ‘m uitbrengen en 17 februari kun jij op DOOMSTAD in EKKO ervaren, waarom wij er na shows in dB’s, op Roadburn en Into The Void zo lyrisch over zijn.

4. Red Fang – Flies
Valt het u ook zo op dat Red Fang net wat minder die gruwelijke sludge te pakken heeft en net wat meer hardrockt (John Coffeyesque haast)? Geeft niet, nog steeds een hele fijne band en Flies komt dan niet met zo’n awesome video als Shadows, maar wel met dezelfde zieke Ross Robinson-productie. Geef toch dat recente Only Ghosts album nog maar eens een spin.

5. Dinosaur Pile-Up – Friend Of Mine
Het Britse Dinosaur Pile-Up is een geregeld terugkerende gast in deze rubriek, bijvoorbeeld als we om dikke rock verlegen zitten. Niet direct ditmaal, maar deze track van derde album Eleven Eleven is wel een lekker meeslepend gezongen grunger. Sessie-opname erbij voor je:

6. Black Tusk – God’s On Vacation
Terug naar Relapse-territorium met Black Tusk. Smerige sludge metal met punkattitude uit Savannah, Georgia die verdikkeme dinsdag nog in Merleyn (Nijmegen) te zien was. Rauw en dirty, zoals je van een southern band mag verwachten. De trieste boodschap vind je in de recensie.

7. Sputnik 9 – Kiss My Apocalypse
Razend actueel dit nummer (evenals de fraaie clip die net op de Pinguin-site primeurde en hieronder te zien is) waarbij de titel al genoeg zegt over de eventuele toekomst onder Donald Trump, ‘the king of Russian roulette’. Dat is Rocco Ostermann (Donnerwetter, Shaking Godspeed) wel toevertrouwd. De karakteristieke frontman heeft de leadrol in deze (B-kant van de) vierde sessie van Sputnik 9, het project van Automatic Sam-drummer Lars Spijkervet. De band wordt gecompleteed door Vedran Mircetic (de gitarist van De Staat) en Paul Snoeren (Illen Mer, Inlakecht).

8. Ivan & The Parazol – Deserved It
Je kunt ze kennen van Eurosonic begin dit jaar, waar Ivan & The Parazol een potje kwam rocken. De Hongaren hebben wat met Nederland, want ze kwamen in de zomer terug en hebben nieuwe plannen. Sterker: de sixties/seventies rockers hebben net de single Deserved It voor de Nederlandse markt in het Engels heropgenomen. Morgen (vrijdag 4-11) komt de EP ‘Holland, Don’t You Recognize Ivan & The Parazol?’ uit, met naast de opgefriste single ook re-masters van songs van de eerdere drie albums. De EP verschijnt op het Nederlandse TCBYML en ze komen in december optreden hier: 2-12 in Paradiso, Amsterdam, 3-12 in Simplon, Groningen en 7-12 in Gebr. De Nobel te Leiden.

9. Seven Sisters Of Sleep – War Master
Seven Sisters Of Sleep hadden we nog niet voor je gedraaid, terwijl daar toch alle reden toe was. Deze vijfkoppige band uit het zuiden van Californië leverde begin dit jaar met derde album Ezekiel’s Hags een pot sludge af in een explosief mengsel met doom, death metal, grind, vleugen black en een kwak d-beat/hardcore. Zo noteerde onze recensent.

10. Domkraft – Red Lead
Red Lead is de eerste single van The End of Electricity, de plaat van het Zweedse Domkraft die 11 november uitkomt via Magnetic Eye. En die Zweden dienen wel ‘our kind of doom’ op: zwaar en slepend met een toef psychedelica. De groep uit Stockholm houdt van 10-minuten/drie akkoorden songs en muziek in de traditie van Spacemen 3, Monster Magnet, Sleep en Hawkwind, dus dat zit op alle fronten wel snor.

11. Wrong – Entourage
Wrong deed ons eerder dit jaar op prettige wijze terugdenken aan Helmet. De Amerikaanse groep, met leden van Torche en Kylesa, noiserockt in een beste traditie in ieder geval. Eind april kwam het ‘selftitled’ debuutalbum uit op Relapse Records.

12. Endfield – Cold
Gevalletje ‘band uit het zuiden van het land stuurt een video op en dus even kijken/luisteren’. Endfield uit Eindhoven pakt de zaken noodgedwongen DIY aan en verdient ook om die reden steun. Heavy grungerock met een toegankelijk randje en herkenbare invloeden van Alice in Chains tot Tool.

13. Organisms – Ik wrijf, het voelt fijn
Organisms brengt maandelijk een (gratis) track uit en die is eigenlijk altijd wel tof. Dat geldt ook voor ‘Ik wrijf, het voelt fijn’ en dus bieden we je de nieuwste van de dwarse Zuid-Hollandse rockers ook op de rockende Pinguin aan. Alles te luisteren en downen op de Bandcamp.

14. SubRosa – Wound Of The Warden
Je voelde het al aankomen: de uitzending komt wederom niet puntig ten einde… Wound Of The Warden gaat ruim dertien minuten door en dat is goed nieuws. Minstens zo goed is dat de Amerikaanse doomers op Roadburn 2017 geboekt zijn. Lekker! En we hebben er ook nog een recensie bij om uit te leggen wat er zo bijzonder is aan deze band uit Salt Lake City: ‘Doomende, gruizige sludge meets uiterst fraaie en subtiele kamermuziekachtige tot folky melodieën, neergelegd door violen”.


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel