Doomstad posterDe Domstad staat al op de kaart als dé muziekstad van Nederland, maar kan zo nu en dan nog wel wat rauwe energie en hellevuur gebruiken. DOOMSTAD is het nieuwe brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort. Black metal, doom, sludge, stoner, drone…zolang het maar hard, intens, hypnotiserend en ‘in your face’ is. EKKO en Never Mind The Hype delen hetzelfde enthousiasme voor deze niche en zijn vastberaden het evangelie in Utrecht te verkondigen. Vanaf volgend jaar zullen de klokken van de Dom oorverdovend luiden. Om te beginnen op vrijdag 17 februari, met Steak Number Eight, DOOL en OBESE.

Een eigen clubavond middenin het land en in samenwerking met EKKO, daar zijn we natuurlijk heel fier op. En we willen niks liever dan dat met jou delen. Meld je dus aan voor het Facebook-evenement en haal vast een pak kaarten. Om door het hele jaar op de hoogte te blijven is er natuurlijk ook een DOOMSTAD Facebook-pagina. Alles voorzien van artwork door Bob Mollema. Tot 17 februari!

STEAK NUMBER EIGHT
Het Vlaamse Steak Number Eight is een band die we vanaf de eerste show (in die ranzige Vindicat studentenkelder op Eurosonic 2012) in het hart sloten. Het Vlaamse viertal (in 2008 als jongste band ooit al goed voor winst in de Humo Rock Rally) blies de schrale bierlucht, die argeloze studentenmeiskes achter de bar en ons ook weg met een mix van doom, sludge en post-metal en bovenal een daverende show. Vorig jaar klapten ze de vierde plaat in ons gelaat en met het weergaloze Kosmokoma was de liefde helemaal terug. Man, wat is SN8 gegroeid en wat gaat een nummer als Your Soul Deserves To Die Twice vaak over de kop. Pak de albumrecensie erbij. Jazeker, wij geloven in deze Belgische groep en dat vertrouwen beschaamden ze niet onlangs op Into The Void: ‘Stevig beukende, hoekige doomrock. Daar overheen een totaal oversturende dijk van een (scream)stem. De vier gasten vlammen met een brandende passie van het podium, daar gaat vandaag ook niets meer overheen.’

DOOL
Met DOOL is een tamelijk unieke band in Nederland opgestaan. Ryanne van Dorst had als Elle Bandita al een steeds betere band om zich heen verzameld, waarin gitarist Reinier Vermeulen en de van The Devil’s Blood bekende, onverwoestbare ritmetandem Micha Haring en Job van de Zande uitblonken. Tijd om als band en dus DOOL naar buiten te treden en met Nick Polak (o.a. bekend van GOLD) nog een gitarist toe te voegen. Resultaat is een bedwelmende sound die we als doomy rock willen typeren, met soms opvallend cleane zang van Van Dorst, maar vooral onheilspellend en occult. Een band om in te verdrinken en dat deden we dan ook op Roadburn, waar ze veel indruk maakten op de NMTH x Roadburn stage in Cul de Sac en waar ze – zo bleek later – ook een labeldeal verdienden. Je ziet hieronder inderdaad weer die geweldige single Oweynagat, maar er is meer onderweg. DOOL tekende deze zomer bij het Duitse Prophecy Productions, dat in januari 2017 de debuutplaat wil uitbrengen. Mooi op tijd voor DOOMSTAD dus!

Voor meer over DOOL check je de reportage die we voor Roadburn in Rotterdam deden.

OBESE
Met OBESE trekken we niet alleen de Utrechtse kaart. Ook dit is een band waar we zwaar in geloven, en we zagen de stonersludgers vol trots van de NMTH-supported podia op Roadburn en de Popronde vlammen. Sterker: we zagen ze binnen één jaar een debuutalbum opnemen, tekenen bij een Italiaans label en in 2015 al Into The Void en Incubate platspelen. OBESE staat garant voor sludgy riffs, stevige grunts en pompende drum- en baspartijen. We hoeven niet uit te leggen waarom we juist deze band hebben gevraagd om de eerste editie van DOOMSTAD te openen. Kom vroeg en het wordt meteen duidelijk.

Aan de vooravond van Roadburn vertelde OBESE ons uitgebreid hoe ze Nederland en Europa gaan veroveren

EKKO & Never Mind The Hype presenteren:
DOOMSTAD editie 1
Met: Steak Number Eight, DOOL en OBESE
Vrijdag 17 februari 2017
EKKO, Bemuurde Weerd WZ 3, Utrecht
Facebook-evenement
Tickets
Artwork door Bob MollemaDeel dit artikel