Greenleaf op de grote Desert Stage

Greenleaf op de grote Desertfest Stage, foto Ingmar Griffioen

Iets later dan je van ons gewend bent, maar in ieder geval op tijd voor het weekend: Deel 12 van ‘Hier is weer een fikse mep nieuwe muziek van…’. De enorme stroom aan releases is na enig filterwerk in dit artikel gebundeld. Die berg heavy alternative muziek vergde ditmaal nog meer spitwerk. We hebben nieuwe tracks van Killswitch Engage, Greenleaf, Bury Tomorrow voor je, terwijl Baroness Morningstar nu ook officieel uit heeft. All Them Witches en Wavves trekken van die sterke platen een fijne clip, en speaking of clips: Het Parijse The Prestige heeft een NSFW opbeurende werkje voor je. Maar die van het Belgische Aborted is bruter en die van Fat White Family weirder.

Veel Nederlands werk ook! We lieten/laten je kennismaken met noise/shoegaze van Wolvon (cassette-EP), Those Foreign Kids (clip), Shuriken (plaatwerk), plus de branievolle garage van Canshaker Pi en hebben hier ook Roadcrew (Urker stoner), One Eyed Wizard (R’dam hardrock) en Alive Again (Veluwse poppunk). Plus dat je die Italo stonerdoom, New Jersey grind (Toothgrinder), Stockholm hardcore, Berlijnse psychrock, Colombiaanse doomgoth en Fakkin heavy stonerrock met dikke psych uit Linz echt wilt horen. En omdat het feest in zicht komt… een kerstsingle met Eskimo Callboy.

En nog veel meer dus… Tune in!

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

KILLSWITCH ENGAGE – STRENGTH OF THE MIND (CLIP)
Bam, lekkere binnenkomer zeg. Nieuwe Killswitch Engage track, clip eigenlijk, en meteen een beste voorbode van dat zevende studio-album. Die verwacht de Boston metal-band voorjaar 2016 uit te brengen bij Roadrunner Records. Pittig nummer ja. Hoewel er ook zat melodieuze passages in zitten.

BARONESS – MORNINGSTAR (TRACK)
Die Baroness track die we live al mochten voorproeven is nu ook officieel de wereld in gestuurd. Morningstar is weer behoorlijk episch en zo kon Purple kon wel eens een heel sterke plaat gaan worden. 18 december komt die al uit.

KERSTINGLE REDFIELD RECORDS MET O.A. ESKIMO CALLBOY
Nou vooruit dan omdat het bijna kerstmis is en we fan zijn van Eskimo Callboy, We Butter The Bread With Butter en omdat het Duitse Redfield Records een sympathiek label is.

THE DIRTY NIL – ZOMBIE EYED (TRACK)
Jezus wat scheurt die punkrock van de Canadezen lekker, hintjes Weezer en grunge gaan er ook lekker in. Zombie Eyed staat op Higher Power, het album dat The Dirty Nil in februari op Dine Alone wil uitbrengen. Eerder liet Stereogum je al tracks No Weaknesses en Fugazi Provisional horen.

GREENLEAF – A MILLION FIREFLIES (CLIP)
Ah die Zweden met onder meer de gitarist van Dozer die we nog serieus zagen riffen op Desertfest. Hele toffe band dat Greenlead en A Million Fireflies onderschrijft dat. Benieuwd naar zesde langspeler Rise Above The Meadow, die 26 februari uit gaat komen op Napalm Records.

ALL THEM WITCHES – DIRT PREACHERS (CLIP)
Veel te doen over All Them Witches recent en terecht want het nieuwe album ‘Dying Surfer Meets His Maker’ is geweldig. Die kwam uit op New West Records en begin volgend jaar ook in Europa via PIAS. Dat komt mooi uit, want de Nashville psychrockers spelen dan twee shows in de Benelux: 3 maart in de Brusselse AB Club en 4 maart staan wij voor het podium in het Burgerweeshuis in Deventer.

CANSHAKER PI – BRUISES (CLIP)
Net getipt door NMTH voor Noorderslag zijn deze opgeschoten garage-jonkies uit Amsterdam. Canshaker Pi bracht na een 7” op het Tender Records-label van Tim Knol net Bruises uit, tevens vindbaar op een binnenkort te verschijnen EP. De band, waarin je een aantal jongens uit Palio Superspeed Donkey kunt herkennen, speelt de komende maanden veel live met o.a. Bombay en Mozes and the Firstborn.

FAT WHITE FAMILY – WHITEST BOY ON THE BEACH (CLIP)
Goed voor een stel van de meest sleazy rock ’n roll-shows die we zagen, is de Fat White Family. De Britten zaten op London Calling destijds behoorlijk goed in de olie. Nieuwe track Whitest Boy On The Beach broeit vooral onderhuids, ergens tussen post-punk, smerige garagepop en Happy Mondays. Geinige clip ook, naar verluidt waren de toetsenist en gitarist op het strand van Barcelona echt de bleekneuzen. Album Songs For Our Mothers volgt 22 januari op Without Consent Records/PIAS.

THE PRESTIGE – ENFANTS TERRIBLES (CLIP)
Ah fijne traktatie uit Parijs. The Prestige is een (alternatieve) hardcoreband die ons keer op keer verrast en ook Enfants Terribles stelt weer niet teleur. Hard. En vergezeld van een NSFW in Cuba geschoten video bovendien.

FRANKY FLOWERS – SNEAKERS (SNEAKY THING) (CLIP)
De dreampunk van The Homesick uit Dokkum al eens meegekregen? You should! Net als zusterband Yuko Yuko erg getalenteerd en jong en geleid door Elias Elgersma en Jaap van der Velde. In Los Angeles hebben ze ook zo’n jonge knaap: Franky Flowers is pas 17, maar hij is al door Stereogum opgepikt, die terecht zijn lo-fi indierock met fuzzy surfgitaar roemt.

WOLVON – NOTICE/CYMBALS (CASSETTE-EP)
WOLVON speelt deze week drie shows met het Duitse Die Nerven in Vera, Extase en Metropool en laat meteen wat nieuw geluid horen: Notice en Cymbals komen gebundeld op een cassette-EP en zijn weer typisch: hard, noisy en meeslepend, met veel tempowisselingen en verdacht pakkende zangstukken. Net wat minder genadeloos wellicht en een goede voorproef van het voor volgend jaar geplande album. Meer info in de tip.

FEWS – THE ZOO (CLIP)
We stuiten op een Zweedse band uit Londen. Fews is net getekend op PIAS en brouwt een mengeling van post-punk en shoegaze in catchy songs. The Zoo komt 18 december uit op een 7″, die verder alleen een remix bevat. De band is 13 januari in de Paradiso bovenzaal te zien en speelt daarna op Eurosonic.

SHURIKEN – MOVE ON/EVERYTHING WILL CHANGE (ALBUM/CLIP)
Shuriken staat niet alleen voor ninja werpmessen, maar ook voor het Utrechtse viertal, dat noisy indierock in de geest van Shellac, Fugazi maakt. En het heeft een tijd mogen broeien, maar Shuriken is terug! Met een tweede langspeler bovendien en Move On wordt 8 januari al gepresenteerd in ACU, Utrecht. Hele dwarse plaat hier, clip van Everything Will Change daaronder:


ABORTED – TERMINATION REDUX (CLIP)
Termination Redux komt van het gelijknamige album dat Century Media Records volgend jaar uitbrengt. De Belgische death metal en grindcore bazen geven je een bruut voorproefje met deze clip, maar daar hoeft het niet bij te blijven: 19-12 staan ze op Pandafest in Edegem en 21 februari 2016 met Kataklysm in 013.

ODD COUPLE/SUNS OF THYME – SPLIT 7″
Trippy split 7″ op h42 Records en nu ook op vinyl verkrijgbaar. Twee Berlijnse bands: Suns Of Thyme is into psychrock, grungy garage, kraut en shoegazende stonerrock. De twee stadgenoten van Odd Couple koesteren invloeden van garage, psych en surf.

GRIEVED – FOGBOUND (TRACK)
“Grieved’s brand of Stockholm Blues is dark hardcore at its finest”, schreef Terrorizer Magazine en dat was genoeg om de hele debuutplaat aan te zwengelen. Pittig. Komt wel pas 22 januari uit op Prosthetic Records, maar we hebben vast de track Fogbound. Bruut. Oh en 3 februari spelen ze met Employed To Serve in Little Devil, Tilburg. Aanrader.

ROADCREW – SNAKE IN THE DIRT (ALBUM)
Ja, daar is het album van Flevolandse rockers Roadcrew dan. Snake In The Dirt heet ie en het betreft de debuutplaat van de Urkers. Ook op Spotify en Soundcloud. Verwacht dikke stonerrock, flinke solo’s en een strot die de meeste bands al van het podium zou blazen. De plaat is net gepresenteerd.

ONE EYED WIZARD – THE LIGHT (CLIP)
Nieuwe vijfkoppige hardrockband uit Rotterdam laat zich zien met deze geinige clip. The Light smaakt vast naar meer mannen.

PARASOL CARAVAN – PARA SOLEM (ALBUM)
Fakkin heavy stonerrock met dikke psych uit Linz! De Oostenrijkers van Parasol Caravan weten duidelijk van wanten en wij van hun bestaan dankzij Stoned Meadow Of Doom. En dankzij die vette psychstonergrooves met smerige Southern grungy vocalen zaten we net drie kwartier met de vuist in de lucht.

MAMMOTH WEED WIZARD BASTARD – NOETH AC ANOETH (ALBUM)
Dat is goed bevallen, nog maar een Stoned Meadow Of Doom plaatje aanslingeren en het is er weer een met opvallende vocalen. De etherische, engelachtige zang is wel het laatste wat je zou verwachten bij de loodzware, distorted doom van Mammoth Weed Wizard Bastard en het werkt toch wonderwel. De plaat van de groep uit Wrexham kwam 4 december uit bij New Heavy Sounds.

THOSE FOREIGN KIDS – JIL SANDER MAKES YOUR PUSSY WET (CLIP)
‘Jil Sander Makes Your Pussy Wet’ is de tweede single van het aanstaande tweede Those Foreign Kids album ‘Oh, Nothing’, die 5 februari uit zal komen bij Geertruida. Nice video door Fangover. Verder spelen ze vanavond op Subbacultcha’s L.A.N.-party in de OT301 en lees je in dit interview ALLES over TFK.

BRETUS – ESCAPE (OFFICIAL MUSIC VIDEO)
Oh yes! Italo stoner doom, met zelfs brute vocalen. Heel niet gek dat Bretus dus. Uit ‘Catanzaro DOOM City’ en hier is de nieuwe video.

BURY TOMORROW – MEMORIES (TRACK)
Portsmouth metalcorecrew heeft Memories over de digitale kanalen geslingerd en dat is goed nieuws. De single stamt van vierde album Earthbound, dat – met gastvocalen van Hatebreed’s Jamie Jasta – op 29 januari uitkomt op Nuclear Blast. Vorige maand kreeg je de titeltrack al mee.

ABBATH – COUNT THE DEAD (TRACK)
Weer een nieuwe track van Abbath, die toch met een nare nasmaak zit na zijn vertrek uit Immortal. Solo gaat de Noor echter ook lekker. 22 januari komt debuutalbum ‘Abbath’ uit en de track Count the Dead luister je vast bij Metal Exposure. Zondag 5 juni te zien op Fortarock en Abbath speelt ook op Hellfest en Graspop Metal Meeting.

WAVVES – MY HEAD HURTS (CLIP)
Clip van de helden van Wavves! My Head Hurts komt van het heerlijke laatste album V en daar hebben Nathan Williams en co deze clip vol live-beelden bij gemaakt. Ter promotie van de najaarstour. Lekker verveeld clipje bij lekker verveelde surfgrunge.

ALIVE AGAIN – ALWAYS FORWARD (EP)
Poppunk van de Veluwe! De Nunspeters (is dat een woord?!) hebben net op 9 december een verse EP uitgebracht. Je beluistert Always Forward onder meer op Spotify, iTunes en Bandcamp. En er is alle reden om die vijf melodieus rijke songs aan te zwengelen.

TOOTHGRINDER – DIAMONDS FOR GOLD (TRACK)
Toothgrinder uit New Jersey liet je onlangs al het grinding, noisy The House (That Fear Built) horen en heeft nu de track Diamonds for Gold uit. En daarin hoor je ook Periphery vocalist Spencer Sotelo. Beide nummers staan op het album Nocturnal Masquerade, dat 29 januari uitkomt op Spinefarm. Nog meer voorproefjes? In november dropten ze deze clip al.

MAJOR KONG – GALACTIC CANNIBALISM (EP)
Raken we weer verzeild bij Stoned Meadow… en met reden, want deze band uit Polen wil je zeker horen. De nieuwe EP van het instrumental doom metal-trio uit Lublin gaat er lekker hard op.

CHARM DESIGNER – EVERLASTING (LYRIC VIDEO)
Stukje Colombiaanse doomstoner en goth en waarom niet? Belangrijker is dat Charm Designer hier best wat neerzet, inclusief synths en grunts. Everlasting is de titeltrack van het album dat 19 februari uitkomt via Inverse Records en geproduceerd is door Waldemar Sorychta (o.a. Lacuna Coil, Sentenced, Moonspell).Deel dit artikel