Dit jaar op Roadburn: Blood Ceremony, foto Ester Segarra

Dit jaar op Roadburn: Blood Ceremony, foto Ester Segarra

Sumac

Sumac

Bijna Pasen… en daar is de nieuwe muziek van deze week dan! Zonder veel omhaal maar check zeker dat plaatwerk van Black Mountain, Biffy Clyro, Boris, Causa Sui, Sumac (nieuwe band Aaron Turner!), Chelsea Wolfe, Tacocat, Drive Like Maria en zoveeeeeeeeel meer. Plus: Charles Bradley goes Black Sabbath!

Twee weken terug geïntroduceerd, goed bevallen en dus wegens succes gecontinueerd: blokjes! Oftewel: eigen hoeken voor bepaalde festivals (het rap naderende Roadburn Festival in Tilburg vooral met een uitdijende sectie en zo zien we het graag!) en voor curatoren en tipgevers; NMTH-verslaggever Steven Gröniger en rusteloze duizendpoot Thomas Harteveld.

En dan nogmaals deze tip. Met het oog op de kracht van herhaling, omdat we er gewoon supertrots op zijn en vooral omdat JIJ dat wil horen: Check dus de radiovorm van deze rubriek op de gevleugelde radiozender:

Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Die uitzending is gebaseerd op deze rubriek Hier is nieuwe muziek van… en zo vind je hier veel nieuwe muziek, die we ook op Pinguin Radio gaan draaien! Niet alles, want daarvoor is hier veel te veel muziek en bovendien zijn veel verzamelde (pre-) streams nog niet op mp3 verkrijgbaar en daarmee draaibaar.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

 


BIFFY CLYRO – WOLVES OF WINTER (TRACK)
Teaser van een nieuw nummer van Biffy Clyro: Wolves Of Winter. Annie Mac draaide op BBC Radio 1 de hele track. De BBC-jock selecteerde de nieuweling terecht voor ‘Annie Mac’s Hottest Record In The World’ en knipte track en interview los voor je. Feast your ears below op het eerste echte geluid van de zevende plaat van de heavy Schotten! Dat belooft veel, heel veel voor het album en de show op Lowlands. Ellipsis komt 8 juli uit.

SUMAC – RIGID MAN (TRACK)
Nieuwe band van Aaron Turner, van de uiteengevallen post-metal band Isis en Old Man Gloom. Nu leidt Turner powertrio Sumac, waarin we ook Russian Circles-bassist Brian Cook en Baptists-drummer Nick Yacyshyn vinden. Rigid Man is de eerste track van het album What One Become, dat 10 juni verschijnt op Thrill Jockey. Het betreft een dubbelalbum dat opgenomen is bij Converge-gitarist Kurt Ballou en dit betreft een goede introductie van ruim 10 minuten. Sumac bracht vorig jaar al een album uit op Profound Lore, dat je op de Bandcamp hoort.

DRIVE LIKE MARIA – KEEPS ME GOING (TRACK)
Schreven we niet voor niks over: Keeps Me Going is de voorbode van deel 1 van een drieluik: de EP ‘Creator’ die 15 april bij Caroline Benelux moet verschijnen. Dan nog een EP en begin 20117 de plaat.

SOUL SISTER DANCE REVOLUTION – FENG SHUI (VIDEO)
Haagse rockers hebben weer een beste rocker in petto. De wekelijkse update brengt ditmaal de goede, catchy track Feng Shui in een video geregisseerd door Frank van der Steen enJamel Armand.

YOUR HIGHNESS – THE QUIETUS (TEASER)
Er komt een nieuwe Your Highness aan! Zoveel is zeker. The Quietus staat op het aanstaande en gelijknamige album, dat alleen deze song bevat (aan een kant van een LP). Ook bijzonder: de teaser heeft een rootsy inslag. Release op 21/05/2016 in Trix te Antwerpen.


ROADBURN HOEK
BLACK MOUNTAIN – IV (ALBUM)

Het vierde album van Black Mountain streamt! Bij NPR. Luister maar even waarom je op de Roadburn donderdag deze slotact wil zien. En lees de albumreview: Black Mountain – IV, ijzersterk geladen psychrock met symfonische input

BLOOD CEREMONY – LORD OF MISRULE (ALBUM)
Psychrock en doom met fluit van Blood Ceremony uit Toronto. De band bestaat sinds 2006, stond al eens in 2011 op Roadburn en is met Lord Of Misrule aan het vierde album toe. Met zang en blaaswerk van de ‘lovely dark priestess’ Alia O’Brien. Je hoort de hele plaat bij Noisey (met fiks interview door @grimkim!) en Old Fires hieronder. Verwacht de occulte rites van de Canadezen op Roadburn op het door Lee Dorrian gecureerde deel. De plaat komt dan ook uit via zijn Rise Above Records.

HEXVESSEL – WHEN I AM DEAD (VIDEO)
Nieuwe video van Hexvessel, de Finse psychfolkcuriositeit die we ook op Eurosonic zagen en die op de Roadburn donderdag op de grote Main stage staan.


CHELSEA WOLFE – HYPNOS (VIDEO)
En een verse video van de even fraaie Hypnos track die we je al eerder lieten horen en die we op Pinguin Radio voor je draaiden.

TACOCAT – LOST TIME (ALBUM)
Zeer charmante rockplaat van Tacocat uit Seattle, dat Lost Time 1 april uitbrengt op Hardly Art. De derde plaat streamt via Noisey. De groep maakte indruk op SXSW en staat in mei op de eerste verkorte editie van Incubate. Toffe boeking.

NIGHT BEATS – POWER CHILD (VIDEO)
Power Child stamt van Night Beats derde studioalbum “Who Sold My Generation”, 29 januari uitgebracht via Heavenly Recordings/[PIAS] Recordings. Wat ons betreft: de betere psych rock ’n roll, maar de Amerikanen schieten op die plaat ook richting soul en ander lekkers.

DEADSMOKE – DEADSMOKE (ALBUM)
De debuutplaat van Deadsmoke is net uit op Heavy Psych Sounds. Het Italaanse ‘überdoom’ trio streamt de plaat bij The Obelisk. Aanrader. Aan te schaffen en te luisteren op de Bandcamp.

RAW FLOWERS – SEMPER FI (TRACK)
Achterhoek fueled bluesy rock! Raw Flowers herbergt de Mul broeders (Bloody Honkies!), Paul Diersen (oa Shaking Godspeed en drummer Ilja Vaags (Beat Conspiracy). Semper Fi is het eerste wapenfeit van het aanstaande tweede album dat staat gepland voor later dit jaar.

SPUTNIK 9 – OUT OF GRACE (VIDEO)
Nieuwe Sputnik 9 track! Jawel. Van het fijne project van Lars Spijkervet waar we eerder over schreven. Ditmaal heeft de Automatic Sam-drummer met Wout Kemkens (Shaking Godspeed), Gertjan Gutman (Birth of Joy) en Jesse Hanssen van Statesmen een godde formatie gesmeed.

MANU ARMATA – LET IT OUT (TRACK)
Harlingen hardcore! Furieuze bazen van Manu Armata zijn terug met deze harde bazen hardcoretrack. Meteen een voorbode van de EP “All I Have”, die White Russian Records gaat uitbrengen. Beetje uitgesteld omdat de bassist z’n schouder brak, maar voor de optredens is al een vervanger gevonden in (broer) JJ.

THE LIMIÑANAS – PRISUNIC (TRACK)
Weer een nieuwe track van het zeer psychedelische Franse echtpaar The Limiñanas. Van het nieuwe album “Malamore” dat er 15 april moet liggen.

SAMAVAYO – OVERRUN (TRACK)
Berlin heavy rockers Samavayo gooien een nieuwe track eruit. Lekker. Overrun is meteen een voorproefje van de nieuwe LP Dakota, die 6 mei uitkomt via Setalight Records. Via The Obelisk.

OUTBLINKER – FARROKH BULSARA (TRACK)
Voor fans van Fuck Buttons, Blanck Mass, CAN en Holy Fuck, lezen we en jazeker gaat Outblinker richting die knisperende en steeds euforischer elektronica meets Kraut. Niet zo gek, aangezien Benjamin John Power (Fuck Buttons/Blanck Mass) meeschreef aan de EP, waar je nu Farrokh Bulsara van hoort. De EP brengen de Glaswegians 6 mei uit via Stabbed In The Back Records en de track is hieronder ook gratis te downen. E U F O R I E in ruim 8 minuten.


Thomas ‘Bang Your Radio’ Hartevelds hoekje:
CAUSA SUI – RETURN TO SKY (ALBUM)

Oh yes! Steengoede psychrock. Het Deense Causa Sui liet vorige week al de track Dust Meridian los en nu ligt de hele plaat er. Return to Sky is 18 maart verschenen op El Paraiso en hier te bestellen.

BORIS – “HEAVY RAIN” (TRACK)
Allejezus! Een nieuwe Boris! Heavy Rain is van de nieuwe samenwerking met Merzbow op album ‘Gensho’. Het idee is dat je de tracks van beide artiesten tegelijk afspeelt. Tamelijk briljant weer, zoals je hier bijna 8 minuten lang hoort. Uit op 2CD/2XLP/Deluxe 4XLP/Digital via Relapse Records en aldus te bestellen.

THE MURLOCS – YOUNG BLINDNESS (VIDEO/ALBUM)
Young Blindness is 18 maart uitgekomen, geregisseerd en geproduceerd door Dr D Foothead. The Murlocs zijn vijf skinny kids uit Melbourne, die met bluesy garage rock stoeien. Titelnummer in video en hele album daaronder.


THE FALCON – SERGIO’S HERE (VIDEO)
Punk dan. Van The Falcon uit Chicago. “Sergio’s Here” staat op het album “Gather Up The Chaps dat net op de iTunes staat.

SHEER MAG – NOBODY’S BABY (VIDEO)
Sheer Mag is sowieso de moeite van het zien en luisteren waard als we de verslaggever van 3voor12 mogen geloven. Die zag ‘de op 70s classics gestoelde rock en beestachtige punky frontvrouw Tina Halladay op SXSW. Thomas Harteveld kwam ze hier in Nederland ook tegen en gelukkig maar.

LORD MANTIS – SIG SAFER (TRACK)
Nieuwe Lord Mantis! De Amerikanen gaven de primeur aan CVLT Nation: “LORD MANTIS is fucking back, and their soon to be released EP entitled NTW is just as sonically diseased as their previous works!” Dat dus. Chicago Blackened Sludge it is.

AUDACITY – LOCK ON THE DOOR (TRACK)
US oer-garageband Audacity met weer een nieuwe track op Suicide Squeeze Records. Opgenomen door Ty Segall en van de plaat Hyper Vessels. Te zien op Eindhoven Psych Lab!


Steven Gröniger tipt!
WINDHAND – TWO URNS (VIDEO)

Evenals bij een aantal NMTH-redactieleden was het afgelopen jaar op menig ‘zwaarder’ platform het album Grief’s Infernal Flower in de eindejaarsjaarlijstje te vinden. En dat was met goede reden; Windhand bewees namelijk het Doom-genre verder te kunnen verrijken met beeldschone, tekstueel donkere liedjes, die de spanning behielden door inventief te arrangeren, maar het toch massief wist te blijven, niet in de laatste plaats door de puike productie van Jack Endino. Daarbij vooropgesteld en niet te vergeten de ziel bezwerende zang van Dorthia Cottrell. Bij single Two Urns is nu een videoclip gemaakt en geeft bijkans rede om onszelf weer eens onder te dompelen in de dikke doomstonerriff, bedwelmde gitaarsolo en hypnotiserende zang die de albumopener zo fenomenaal indrukwekkend maakt. Godsamme.

MAMIFFER – PARTHENOGENESIS (VIDEO)
Het uit Seattle afkomstige Mamiffer begon ooit in 2007 als solo-project van Pyramids bandlid Faith Coloccia vanwege de noodzaak om aan een veelvoud aan eigen creatieve ideeën te kunnen werken. Op het debuutalbum Hirror Enniffe uit 2008 wist ze een rijk blik aan sessie-muzikanten open te trekken met leden van These Arms Are Snakes, Helms Alee, Sunn O))) en Wolves in the Throne Room. Voor het opvolgende album Mare Decendrii uit 2011 kwamen daar ook bijdrage van Melvins, Earth, Circle bij. Ook volgde er een aantal samenwerkingen plaats met onder andere de onvermoeibare Daniel Menche en daarnaast een aantal split releases. Maar een vaste bijdrage was er vanaf het begin in ieder geval van ex ISIS lid Aaron Turner, waarmee ze trouwde en die nu als volledig bandlid wordt aangeduid. Op 1 april verschijnt het album waarvoor het in 2014 verschenen Statu Nascendi de opmaat vormde The World Unseen op het SIGE label. De muziek zelf valt vooral te omschrijven als experimentele minimalistische post-rock. Tot zover de achtergrond en relatieve meta-data, want een vorm om de muziek op zichzelf te duiden is een vrij lastige.

Wat vooral een rede is om deze band aan te halen is dus de veelvoud aan samenwerkingen en de nogal productieve inslag. De muziek biedt zelf vooral een uitvlucht uit de alle dagelijkse hyper-storingen, en weet je mee te nemen naar een abstracte minimalistische wereld waarin isolement niet alleen fijn is, maar misschien zelfs ook prettig vertoeven is. Althans, voor even dan. Bij albumafsluiter Parthenogenesis heeft Daniel Menche in ieder geval een bijzonder clip weten te maken. Eenvoudig en raak.

VALLEY OF THE SUN – THE HUNT (VIDEO)
Bijna gemist, maar dan alsnog maar even: de nieuwe Valley of The Sun. We zagen dit powertrio al eerder als support voor Truckfighters in de Melkweg. Daar viel vooral het stevige spel met hoog entertainment gehalte van de drumme Aaron Boyerr op waardoor we insta-fan werden. Het tweede album van de heren Volume Rock, dat op Fuzzorama verschijnt, is aanstaande en hierop zullen ze de Desert rock meer verlaten voor een meer 70’s variant van spacende heavy rock. Eerste voorproefje is er inmiddels in de vorm van de track The Hunt, waarbij een aardige clip is gebouwd.

PHIASCO – VIEH (ALBUM)
Duitse stonerrockers Phiasco met het album Vieh.

JONKOKLAPPER – SCHEDEL (VIDEO)
Andere koek, maar best wel tof ook: Jonkoklapper. Beetje occulte TV On the Radio shit. Via Noisey. Plaat uit op 7 april.

CHARLES BRADLEY – CHANGES (BLACK SABBATH COVER)
Holy shit! Indeed.


ETHEREAL RIFFIAN – I AM. DEATHLESS (EP)
Meer Oekraiense pyschstoner. Ethereal Riffian uit Kiev komt na het livealbum Youniversal Voice terug met de EP I AM. Deathless, waarvan je op Bandcamp de helft (eerste track) Drum of the Deathless hoort.

BLOODY KNEES – I WANT IT ALL (TRACK)
Lekkere bak gruizige shoegaze noise via Noisey. De jongens van Bloody Knees willen het allemaal. Tja, wij ook. Het is dat ze er zo’n lekkere track bij gemaakt hebben.

RIDEAU – SONG STAND STILL (VIDEO)
De Staat nam deze Zweden mee als voorprogramma tijdens de Duitse en Zwitserse tour. In de opmaat naar het nieuwe album (1 april uit) heeft Rideau nu alweer een clip voor je en Stand Still komt met een video die dat allesbehalve doet. Denk aan een roadmovie, maar dan met de benenwagen en deels achterwaarts. Ook niet onbelangrijk: Stand Still rockt nog net een tandje meer hardcore dan de vorige single Bloodshot.

POLAR – TIDAL WAVES AND HURRICANES (VIDEO)
Stukje pittige hardcore op Prosthetic Records. Met bijpassende live video. Tidal Waves And Hurricanes staat op het album No Cure No Saviour, dat Polar op 6 mei releaset.

CHARLIE & THE LESBIANS – REEFER MADNESS (VIDEO)
De Eindhovense/Tilburgse formatie Charlie & The Lesbians met de nieuwe video Reefer Madness. Volgens Hall Of Fame hebben ze ‘schijt aan alles en maken een vuige mix tussen punk en garagerock, of hoe ze het zelf bestempelen: fuzzy punk.’

BARTEK – 22 (LIVE VIDEO)
Nieuwe Nederlandse buzzband? Lekkere Amsterdamse garage en slackerrock in ieder geval. Bartek dus.

FIFTY FOOT COMBO – FIFTY FOOT COMBO (ALBUM)
Fifty Foot Combo is de band die al 20 jaar garant staat voor trashy rock ’n roll, surf, psych en garage, liefst luid, wild en sexy opgediend onder het welluidende motto ‘100 % brutaal – 95% instrumentaal’. Na een windstilte zijn ze sinds 2012 helemaal terug, op 28 maart ligt er een nieuwe langspeler en zes tracks zijn nu al te horen op NMTH.

Lees ook het interview met gitarist Rodrigo Fuentealba: “We willen ranzig doorgaan tot we er dood bij neervallen.”

THE GRAND MAL – BLACK SPIRAL (TRACK)
UK Stoner Metal band The Grand Mal met deze track van de EP “The Grand Mal”.

PETERLEES – G.M.F.B. (EP)
Ah daar zijn die Leidse hardcorepunkers die ons zo bevielen tijdens het Grote Prijs van Nederland van 2014 concours. EP:Deel dit artikel