Maandag laat altijd wat te wensen over qua gemoedstoestand. Het weekend is voorbij, de wekker ging waarschijnlijk vroeg en er is nog een hele week voor de boeg totdat er weer wat stoom afgeblazen wordt. Daarom verzamelden we drie harde nieuwe singles om die laatste uurtjes van na de middaglunch te doen versnellen. Met vandaag drie tracks uit diverse delen van het land, bestaande uit de Rotterdamse altmetal van Mxrcxl, de melodeath van Nephylim uit Brabant en de stomende hardcore van het Limburgse No Permission. 

Mxrcxl keert terug met het eigenzinnige ‘I Love Words More Than You Can Say’
Het is alweer even geleden dat het debuut In Alarm van Mxrcxl uitkwam, waar schrijver Lodewijk toen behoorlijk lekker op ging. Hoog tijd dus voor nieuw werk, gezien die plaat alweer uit 2015 stamt. En de hemel zij geprezen want 2020 begint al uitermate goed met een nieuwe single genaamd ‘I Love Words More Than You Can Say’, inclusief artwork door Hats & Tales. Mxrcxl is een project van muzikant Marcel Janssen, waarmee hij zijn creatieve geest volledig zijn gang laat gaan. Altmetal is daarmee inderdaad een goede benaming, want van sludge tot stoner, pop tot grunge: het experiment wordt niet geschuwd. Met het nieuwe album All About Tomorrow slaat Marcel dan ook een nieuwe richting in, waarvan ‘ILMTYCS’ een goed voorproefje is. Een track die enerzijds pakkend is, anderzijds tegendraads, met eigenaardige tempowisselingen, synthpartijen en intermezzo’s. Kortom: met het opkomende All About Tomorrow zijn we benieuwd wat Mxrcxl dit keer bekokstoofd heeft. Dit is alvast een goede binnenkomer:

Nephylim overdonderd met emotionele death metal in ‘The Bitter Inheritance’
Nephylim verscheen recentelijk op onze radar in het Bruut Nationaal Product. De band uit Den Bosch nam in 2015 nog de ep Torn op, maar vier jaar later is de band klaar voor de eerste langspeler genaamd Severance of Serenity, dat op 18 januari uitkomt. En dat klonk met vorige single ‘Fractured Existence’ al flink veelbelovend, maar met ‘The Bitter Inheritance’ vervolgen ze op vernuftige wijze die melodeath kannonade. Dat de heren beïnvloedt zijn door bands als Insomnium, At the Gates en Wolfheart is dan ook goed te horen, met eenzelfde sappige riffs en snelle tempo’s maar ook een goede inzicht in het schrijven van melancholische passages. Zo vervormd ‘The Bitter Inheritance’ zich halverwege tot een atmosferische opbouw, uitmondend in een stormachtige blastbeatsectie waar je u tegen zegt. Afgetopt door een sterke productie heeft de band met Severance of Serenity dan mogelijk ook een knaller van een debuutalbum te pakken. Beluister die track hier:

No Permission serveert een dampende bak hardcore met ‘Lifeless’
Vanuit Horst te Limburg komen de jonge hardcorehonden deze tweede week van 2020 binnen walsen, met eenzelfde stampende track als ‘Suddenly I Was Broken’ in de afgelopen BNP.  Ditmaal genaamd ‘Lifeless’ brengen de heren een pittige bak metalllic hardcore ten gehore, die blaast en briest dat het een aard heeft. Maar de band onderscheidt zich door de kleine foefjes, zoals een geniepige melodie in het refrein en een breakdown die steeds meer aan tempo wint. Die track beluister je hier:Deel dit artikel