Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garagerock: vandaag presenteren we voor de twaalfde keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor december maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere At First, Illuster, Officium Triste en I Against I.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Late binnenkomers uit november met Antillectual, Stone In Egypt, Officium Triste en No Permission
Naast veel releases in december staan we eerst nog even stil bij november. Want op een of ander manier zijn we de nieuwe track ‘Fever’ van punkrockhelden Antillectual helemaal vergeten toe te voegen. De band waarschuwt hiermee voor de gevolgen van klimaatverandering, verpakt in een stampende punktrack. Daarnaast zijn er ook nieuwe platen van Rotterdoomers Officium Triste en de lompe stoners van Stone In Egypt. Van eerstgenoemde is Death of Gaia al enkele weken fysiek verkrijgbaar, maar de plaat is nu ook officieel gereleaset, met het vurige ‘World In Flames’ in de BNP. Laatstgenoemde heeft dan weer met Tectonic Electric een groovy, no-nonsense stoner metalplaat uitgebracht, met de loeizware mastodont ‘Tectonic’ voor uw allen oren. Eind november bracht tot slot het jonge No Permission een eerste voorproefje van hun opkomende ep uit met ‘Suddenly I Was Broken’, waar deathcore, beatdown en metalcore tot een vettig geproduceerde, zwaar op de maag liggende homp herrie wordt gekneed.

Singlefeestje met o.a. I Against I, The Tempest en Canshaker Pi
Een goede kick-off voor het BNP van deze maand komt van I Against I, die met ‘This Is My Life’ een toffe punktrack binnenheeft. Het verhaal van The Tempest is er een van een bitterzoete noot, daar de band tijdens het maken van hun eerste, opkomende ep Eulogy uit elkaar ging. Toch hebben de leden besloten vooralsnog deze ep uit te brengen, en luisterend naar de eerste single ‘Behind the Scenes’ en de bak potentie die deze laat horen, is het dan ook jammer dat dit het einde betekend. Een veelzijdige, onder de huid kruipende metal track, die smaakt naar meer! Van een ander staaltje is het zweverige ‘Balloonman’ van Tully Monster. De rockband van Marike Groot, die destijds nog op debuutalbum Always van The Gathering zong, brengt met deze single een atmosferische, haast psychedelische rocksong ten gehore. Afwisseling alom verder, want zo ga je van de old school death van God Dethroned met ‘Illuminati’ naar de Enschedese progrockers Vault met ‘Blindfolds Aside’, het slepende ‘Leave This Town’ van The Arthurs tot het pittige ‘Fuck Off’ van jonge rockers The Velvets. Voor garagerock kun je terecht bij Canshaker Pi en Yip Roc, eerstgenoemde met stuwende werkstuk ‘Potwash’ en laatstgenoemde met het pittige ‘Mishit’, die we eerder al als videoprimeur bespraken. Tot slot is er nog het heerlijk chaotische ‘Grace’ van noisepop/postpunkers Neighbours Burning Neighbours, die over een typische asgrauwe Rotterdam sound beschikken.

Metal op je muil met 2 YEARS, At First en Nephylim
Allereerst Nephylim, dat op 18 januari het nieuwe album ‘Severance of Serenity’ uitbrengt. En man, wat serveren ze met het eerste voorproefje ‘Fractured Existence’ een brute maar melancholische bak melodeath, slepend, divers en beeldschoon. Turia heeft dan weer een van de langste nummers in de lijst met het vervreemdende ‘Degen van het Licht’, een uitstekende black metal track inclusief een prachtig middenstuk met trompet. Verder kwam 2 YEARS eerder deze maand al met een te gekke nieuwe video uit van ‘Flame in the Flood’, waarvan het nummer ook verreweg van mis is. Een stampende, brute metalcoretrack met alles erop en eraan, uiteraard terug te vinden in de Spotify-lijst. Zo ook voor At First, dat met ‘For What It’s Worth’ een verfijnder, volwassener geluid laat horen.

Albums en ep’s vers van de pers met Illuster, Gramma, Katadreuffe en Sadotank
Qua nieuwe langspelers bleek december en wat rustigere maand, maar wat uitkwam was zeker niet verkeerd. Eerder bespraken we al het Haarlemse Illuster dat een ijzersterke postmetalplaat uitbracht, waarvan we ‘Onyx’ terughoren in het Bruut Nationaal Product. Ook Katadreuffe scoort hoge ogen met de nieuwe plaat To Stop and Stare and Start Again, een haast abstract muzikaal kunstwerk van mathrock, hardcore en noise waarvan het geflipte ‘Death Medal’ een uitstekende representatie is. Voor een pracht staaltje Nederlandse punk weet Gramma weer punten te scoren met hun nieuwe ep De Beuk (Volgende?). Man, wat een heerlijke, authentiek klinkende punk, energiek en recalcitrant zoals het hoort, waarvan het scherpe ‘Fugazi’ terug te horen in het Bruut Nationaal Product. Tot slot toppen de Friese blackened thrashers van Sadotank de lijst af met ´Alcoholic Hell Squad´, een heerlijke thrashgranaat afkomstig van het nieuwe album Black Thrash Assault.

Verder nog: Apollo de Novo met ´Raging Hell´, X-Raiders met ´Train Man´, Get Jealous met ´Sex After Parties´, Queen’s Pleasure met ´Big Boys Loan´ en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in januari? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 

 Deel dit artikel