Parkway Drive op Graspop 2023

Dit had zomaar een driedaagse Graspop-editie kunnen zijn, ware het niet dat het Belgische festival na Covid besloten heeft om voortaan gewoon ieder jaar een Graspop XL (en dus vier dagen) neer te zetten. Vier dagen Graspop betekent meer bands, meer vette muziek. Maar ook afzien. Om 8 uur de tent uitgebrand worden, rode nekken en water drinken om het er vervolgens direct weer uit te zweten. En toch, blijven we het doen, blijven we overleven. Want de liefde voor metal en het gevoel van broederschap is alom aanwezig, resulterend in een steevast gemoedelijke metalfuif. Zo ook op de zaterdag, waarbij grote uiteenlopende namen als Parkway Drive, Pantera en Slipknot strijden om de hoogste headlinerpositie, terwijl ook bands als Danko Jones, I Prevail en Dark Angel voor een all over the place line-up zorgen vandaag. Zo hebben we het graag desondanks, dus ook de zaterdag was weer heen en weer rennen geblazen op die zonovergoten metalweide van Dessel. Hoe dat was lees je in ons verslag…

Tekst: Lodewijk Hoebens en Merijn Siben / Foto’s met dank aan de organisatie van Graspop Metal Meeting

Nothing More op Graspop 2023

Nothing More op Graspop 2023

Nothing More
Onlangs was Nothing More nog het voorprogramma van Slipknot in Amsterdam, maar op Graspop krijgen ze de South Stage tot hun beschikking. De Texanen brengen na Vended – met de zoon van Corey Taylor – het hoofdpodium verder in beweging, maar deze keer is het dus de zuidkant. Met drie albums op zak trekken ze op Graspop ten strijde en ‘Don’t Stop’ is een eerste hoogtepuntje. Met bijzondere body paint rent de frontman rond op blote voeten en de rood/zwarte kleurencombi op het lijf is een terugkerend thema op het podium. De man is goed bij stem en vol emoties en deze openbaren zich bij de track ‘Jenny’, wat een liedjes is over zijn zusje. Aaaw… Marcherende drums voeren de toon tijdens ‘Let’s Go to War’ en de samenzang zorgt voor verbroedering. In het veld heerst er wel ambiance, maar de hitte doet ook vandaag haar werk en begint z’n tol te eisen bij de festivalgangers. Het is tenslotte al dag drie van het oververhitte metalfestijn en vanavond komen Slipknot, Pantera en Parkway Drive ook nog voorbij! Die gedachte zetten we even opzij, want met ‘This is the Time’ trotseren de aanwezigen nog een keer de hitte gaan nog één keer voor Nothing Morde die vuisten in de lucht. (LH)

Skindred op Graspop 2023

Skindred op Graspop 2023

Skindred
Darth Vaders Imperial March klinkt over de wei in afwachting van Skindred op de North Stage. Het is niet de klassieke versie, maar een met breakbeats. En breken zullen we… Nee grapje, Skindred is gekomen voor een feestje! Ze verdienen al lang een plekje op het hoofdpodium en ze laten er op deze zaterdag van Graspop geen gras over groeien. Alleen al het stembereik van Benji Webbe kan met gemak het hele veld aan en het publiek heeft waarschijnlijk nog niet zo vaak gelachen deze editie. Met een snippet van Queens ‘Don’t Stop Me Now’ gaat de band uit Wales compleet los. De hele trukendoos wordt met speels animo opengetrokken; zwieren met shirts, Snollebollekes dansjes en een Woop-woop battle tussen links en rechts van het veld. Het is hilarisch en uiteindelijk is iedereen de winnaar. Frisse riffjes zorgen vervolgens voor zomerse taferelen en tropische toeters gaan af en worden onderling doorgegeven. “I’ve got sunshine when its raining”, schalt het uit de speakers en dat is juist wat we nodig hebben. Een andere track die opvalt is ‘Kill the Power’ en deze gaat uit naar al die negatieve mensen in je leven. Wat een show, wat een afwisseling en er zitten bovendien zitten genoeg gitaarsolo’s in de set voor de metalfans. Skindred brengt 4 augustus nieuw materiaal uit en een van de vier voorproefjes is ‘Gimme that Boom Boom’. Afsluiten doen ze met een sit down voor laatste ‘Warning’. Origineel wordt deze opgevoerd met Jacoby Shaddix van Papa Roach, maar die hebben ondertussen Hellfest achter de kiezen dus neemt de gitarist de zanglijnen voor zijn rekening. (LH)

I Prevail op Graspop 2023

I Prevail op Graspop 2023

I Prevail 
Na Skindred kan je gelijk doorhoppen naar I Prevail en daar duikt een een kleine tornado op. Dat belooft veel goeds… Beide frontmannen zijn klein van stuk, maar wat een vocale reikwijdte! De Amerikanen timmeren al zo’n tien jaar aan de weg naar succes en het meeste werk dat ze spelen vandaag komt van het laatste album ‘True Power’. Ze zijn al een tijdje hot in de metalcore-scene, maar voor shows in Nederland en België moesten we wachten tot dit jaar. Ze ontvangen een flinke moshpit als welkom tot de lage landen! Hun sound wisselt van raps naar cleane zang en puur gebrul. Het ramt alle kanten op en met name het jonge publiek lust het rauw. ‘Bad Things’ is een van die sterke singles die voorbij komt in de set list. Een strak covertje volgt van ‘Chop Suey’. Vooraan bij het podium vermaken mensen zich en lijkt de oplaadpaal voor extra energie te zijn gevonden. Een wall of death mag in deze setting uiteraard niet ontbreken en de band steekt de dankbaarheid voor al het enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Feeling good, finally playing at the famous fucking Graspop.” Na de mini-tornado is het tijd voor ‘Hurricane’ en op de vraag wie deze track kent, zijn er verbazingwekkend veel bevestigende reacties uit het publiek. Blijkbaar kent het publiek de songs beter dan ze zelf dachten. Het succes is ze voor. Pinkpop staat als volgende event op de kalender. Benieuwd wat ze daarvan vinden. (LH)

Danko Jones op Graspop 2023

Danko Jones op Graspop 2023

Danko Jones
Na vieren klinkt Ennio Morricone’s The Untouchables bij de Jupiler Stage en guess who’s back? Danko Jones! Er hangt een simpele backdrop, er staan Orange versterkers en het bekende drietal is present op de buhne. Meer is er niet nodig met de Mango Kid aan het roer. Sommige dingen veranderen niet. De laatste keer dat ondergetekende ze zag was op Werfpop in 2015 en het was de eerste klus voor Never Mind the Hype. De streken van de aanvoerder heeft hij verleerd en hij spreekt in duidelijke taal:  “I came here to fuck things up and have a good time!”  Met de track ‘First Date’ laait de boel even op en Danko Jones hapt lekker weg met hun drie minuten recht voor zijn raap songs. Het aanwezige publiek smult met mate. Met een dosis zelfoverschatting geeft hij tussen de nummers door wanneer het perfecte moment is om van hem een foto te maken. Na drie kwartiertjes zit het er op, nog even ‘Lovercall’, ‘My Little RnR’ en een foto voor de socials… van Danko’s moeder. Geintje! (LH)

Dark Angel op Graspop 2023

Dark Angel op Graspop 2023

Dark Angel
Er zijn al vele thrash metalbands opgestaan uit de dood. Maar als het op een kneiterlange wachttijd qua nieuw plaatwerk aan komt, spannen niet Toxik, Possessed of Sacred Reich de kroon, maar Dark Angel. ‘Time Does Not Heal’ dateert alweer uit 1991, maar het neemt niet weg dat de Californische thrashers geen plekje in de metalhistorie hebben bemachtigd. ‘Darkness Descends’ uit 1986 is een verpletterend debuut, dat mede bijdroeg aan het ontstaan van death metal, zo furieus, rauw en agressief als die plaat is. Voor velen is dit dan ook de eerste keer dat ze Dark Angel zien, hoewel de kleine Metal Dome wellicht wat beter had gepast. Helaas kampt ook Dark Angel met het wisselvallige geluid in de Marquee. Een openingstrack als ‘Time Does Not Heal’ hoort venijnig snijdend te vlammen, maar het wordt al gauw een brij van drums en gitaren, met Ron Rinehart die erbovenuit probeert te komen. En dat is jammer, want die hakkende riffs en moordende tempo’s worden er met verve uit gegooid door drumlegende Gene Hoglan en gitarist Eric Meyer. Tevens ook dikke pluim naar nieuwe gitariste Laura Christine, die begenadigd headbangt. Aan de nummers ligt het niet, want ‘Merciless Death’ weet nog steeds te snijden, zo vol gas en extreem. Ook afsluiters ‘Darkness Descends’ en ‘Perish In Flames’ weten te overtuigen, en tonen duidelijk hoe die jonge gasten uit Californië alles in een debuut als ‘Darkness Descends’ hebben gestopt, met een klassieker als gevolg. (MS)

Rancid op Graspop 2023

Rancid op Graspop 2023

Rancid
Net als vorig jaar met The Offspring en Dropkick Murphys staan er dit jaar ook weer wat punk grootheden op het hoofdpodium an Graspop en vandaag is dat Rancid. Hun motto is al jaren ‘Niet te veel zeiken, gewoon spelen!’ en dat houden ze al dertig jaar vol. Als het aan hen ligt maken ze met ons een ‘Journey to the End’ en bij de North Stage ontaard een waar ska/punk feest. De zon is inmiddels weggezakt, maar Rancid blijft voor fijn vertier zorgen en pogoërs leven zich uit alsof hun leven ervan af hangt. De track ‘Old Friend’ wordt opgedragen aan Bay Area collega’s Testament. “It doesnt matter if you like metal, punk or hiphop. If you like music you like music. And we like Testament!” Twee circle pits zijn mooi, maar eentje erbij zou mooi zijn voor elke tien jaar dat debuut ‘Rancid’ oud is. Tim Armstrong zingt mee net als tijdens één van hun bekendste songs ‘Time Bomb’. Tot slot volgt er met ‘Ruby Soho’ nog eentje van ‘…And Out Comes the Wolves’. Thanks ladies and gentlemen for giving punk a chance. Voor meer punk kan je na afloop gelijk door naar Less Then Jake op de Jupiler Stage maar wij wachten op Phil en zijn Pantera. (LH)

Pantera op Graspop 2023

Pantera op Graspop 2023

Pantera
Waar moet je beginnen bij een band als Pantera? De groove metalband vergaarde een legendarische status met platen als ‘Cowboys From Hell’, ‘Vulgar Display of Power’ en ‘Far Beyond Driven’, en beïnvloedde daarbij duizenden bands. Het stond buiten kijf dat een reünie controversieel zou zijn. Niet alleen Phil Anselmo en het Dimebash incident, die hen enkele annuleringen opleverden, maar ook vanwege het feit dat de Abbott broers, die Pantera samen met bassist Rex Brown eigenhandig hebben opgebouwd, heengegaan zijn. Maar met een meesterlijke drummer als Charlie Benante (Anthrax) en gitaargod Zakk Wylde als vervangers moet dat wel goedkomen toch? Toch….? Mwah. De band staat gesandwicht tussen intense shows van Parkway Drive en geweldenaren Slipknot, en maakt toch een ietwat ongeïnspireerde indruk. Misschien komt het omdat voor ondergetekende, die te jong is om de hoogtijdagen van Pantera te ervaren, de band mythische proporties heeft aangenomen middels een schat aan livemateriaal en docu’s op YouTube. Mythische proporties die dit eerbetoon niet haalt, waarbij het lijkt alsof de metalwereld Pantera voorbij gesneld is. Tracks als ‘Mouth For War’ en ‘Strength Beyond Strength’ worden kundig gespeeld, en die rollende double bass aanslagen in ‘Becoming’ (zo soepel door Vince in elkaar gezet destijds) weet Benante behoorlijk te nailen. Maar toch, het zijn niet meer de hardhitters van toen, met tracks die vooral uit nostalgie een reactie opwekken. Erger wordt het wanneer men denkt dat het legendarische ‘Cemetery Gates’ eraan komt, maar het enkel een cynische clipshow van de gebroeders Abbott is, met slechts het intro van tape. Om vervolgens maar gauw ‘Fucking Hostile’ er doorheen te rammen. Tenenkrommende beslissing. De meningen zullen vast verschillen, maar toch bekruipt ondergetekende het gevoel van leegte wanneer monsterhits ‘Walk’ en ‘Cowboys From Hell’ over het terrein schallen. Eentje die doet vermoeden dat Phil en Rex wellicht nog even een pensioentje binnen wilden harken voordat het stokje wordt overgedragen. (MS)

Parkway Drive op Graspop 2023

Parkway Drive op Graspop 2023

Parkway Drive 
Tussen Pantera en Slipknot geprogrammeerd worden is een uitdaging en dan moet je wel je best doen om één en ander waar te maken. Na een duistere opkomst onder begeleiding door veel fakkels gaan de Australiërs direct in overdrive met nieuweling ‘Glitch’, instant klassieker ‘Prey’ en golden oldie ‘Carrion’. Parkway Drive surft alweer twintig jaar door de heavy metal wateren, maar is sinds voorlaatste plaat ‘Reverence’ bezig zich stevig te nestelen in metal headliner land. “What the hell, this must be the best show ever. Where did this come from? Keep sending us your energy.” Woorden van zanger Winston McCall die diep uit zijn hart komen. De band heeft ondanks het succes toch te kampen gehad met tegenslagen de laatste jaren en verloor een beetje de zin in het spelen. Daar valt vanavond echter niks van te merken. Overal duiken vlammen op en de liefde brandt tussen band en publiek. De setlist is een perfecte presentatie van Parkway Drive’s evolutie. Titeltrack ‘Darker Still’ van de laatste plaat is een aangezwollen semi ballad met akoestische gitaren en strijkers, perfect voor de stadions. ‘Soul Bleach’ komt eveneens van dat album maar bezit een van de venijnigste riffs uit de carrière. Tijdens het optreden groeit het enthousiasme op het veld en wat daar allemaal gebeurt… Het valt in de categorie ‘daar had je bij moeten zijn’. Winston wil de sfeer van dichtbij proeven en duikt op in het midden van de twee velden. ‘’This is fucking nuts! I want a moshpit around me!” Hij kan het echt niet geloven en heeft een grijns van oor tot oor. “We bring you this energy back. This is ‘Bottomfeeder’!” We zijn inmiddels aanbeland bij de classics afkomstig van ‘Ire’, welke voor de die hard fans het hoogtepunt is binnen het oeuvre. Die headliner status zit met dit optreden wel in de pocket. (LH)

Slipknot op Graspop 2023

Slipknot op Graspop 2023

Slipknot
Na Pantera en Parkway Drive is de Iowa bende van Slipknot present en de vraag is; kunnen zij het beter? “Let me hear you scream!” is niet de meest originele oneliner van Corey Taylor, maar hij blijft wel een van de betere frontmannen. Hoe zou het eigenlijk zijn met Stone Sour? Never mind… Alle aandacht ligt bij Slipknot die een nieuwe plaat hebben te promoten. Eind vorig jaar kwam ‘The End, So Far’ uit en de puike single ‘The Dying Song’ passeert al vroeg de setlist. Door de albumtitel zou een fan bezorgd kunnen worden en denken dat Slipknot aan het einde van hun Latijn zou zijn. Enkele belangrijke leden zijn niet meer onder ons en recent was er veel gerommel binnen de band. Enkele weken geleden verliet origineel lid Craig ‘133’ Jones de band, terwijl Clown moest zorgen voor zijn zieke vrouw. In Amsterdam was een van de mede-oprichters er weer bij, maar die is inmiddels weer terug in de States. Doorbraakhit ‘Wait and Bleed’! neemt ons terug naar eind jaren negentig en de Graspopweide gaat los. Met een speelduur van onder de drie minuten blijft het een power trip met deze track. Vlammen schieten voor en achter in het rond en na een gestoorde mix van sounds – alsof een geit in de mixer en de blender zit – komen ze terug met ‘Snuff’. Clown maakt graag b-films in het horrorgenre (zie ook de intro van deze show met een curieus sfeertje. Die vibe hangt ook rond tijdens het concert, want met zo veel bandleden op het podium blijft er veel te zien; percussionisten die allerlei ongein uithalen achter hun vaten en trommels, Sid Wilson achter de turntables en dan de twee beren van gitaristen. Killer riffs gieren over het veld en de pyro maakt overuren. Dat maakt de nacht lekker warm en we naderen de klok van enen. Wat een tempo heeft deze band en ze zijn niet te stoppen. Net zoals in Amsterdam. “Turn the lights on. Let me see my family at one of the best metal festivals in the world!”, gilt Taylor. En durf hem eens ongelijk te geven. (LH)

Slipknot op Graspop 2023Deel dit artikel