Ongelooflijk om voor te stellen, maar het Bruut Nationaal Product is zojuist twee jaar geworden! Onze allereerste BNP debuteerde op 1 februari 2019 en dat is uit de hand gelopen tot een maandelijkse rubriek en playlist. Heel tof dus, want soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van, hebben we gemerkt de laatste twee jaar. Dus, van black metal tot punk, hardcore tot prog: vandaag presenteren we voor de vijfentwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op januari met een eclectisch aanbod van 30 heavy tracks van o.a. Cornered, KIEFF, Cryptosis en Deveron. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Asphyx, Soothsayer Orchestra en Rats On Rafts
Wie had het kunnen verwachten vandaag de dag: Asphyx in de Top 100 Album Charts van Nederland! Met het ongelooflijk brute Necroceros is dat ook niet meer dan terecht. Opnieuw een ijzersterke plaat die laat horen waarom Asphyx tot de top van Nederlandse metal behoort, met bijvoorbeeld het doomy bakbeest Three Years of Famine, terug te horen in de lijst. Eerder bespraken we al Soothsayer Orchestra met de video voor de broeierige track Amidst the Coiling Snakes, en van het zelfgetitelde debuut hebben we nu ook het snedige The Rooster Calls toegevoegd aan de playlist. Tot slot is er Rats On Rafts, die weer een bijzondere, eigenzinnige postpunkplaat hebben uitgebracht met Excerpts From Chapter 3. Het heerlijk oldschool klinkende The Rise and Fall of the Plague mag dan ook niet ontbreken in het Bruut Nationaal Product.

Singlefeestje met o.a. Money & The Man, Cryptosis, Semistereo en A Minor Problem
Het is duidelijk nog even komkommertijd qua albums, want aan singles geen gebrek. Maar liefst 21 van de 30 track zijn singles, uitgebracht in januari. Teveel om op te noemen, maar onder de highlights hoor je de nieuwe Ziggy Splynt, die met Belle the Beast weer een zware altrock track heeft voortgebracht die moeiteloos je aandacht grijpt en doet denken aan de technische progrock die Muse ooit maakte. Qua punk zit je ook goed, want zo kwam WOKE met Ali Bomaye aanzetten, worden garagepunkers FuckFuckFuck geconfronteerd met hun Bad Habits en klimt A Minor Problem na Talk About It opnieuw naar een hoger niveau met het messcherpe The Rub. Cryptosis hakt er ook weer stevig in met het furieuze Transcendence, thrash metal van hoog niveau, technisch en proggy. Het is dan ook geen wonder dat ze een split uithebben met technothrash bazen Vektor, en getekend zijn bij Century Media. Qua prog zit je ook snor met de nieuwe van Semistereo en Ghost Echo. Eerstgenoemde laat met Unfamiliar een ijzersterke mix tussen prog metal en post-rock horen, terwijl laatstgenoemde met Conspiracy Leader weer een bijzondere concoctie van progrock, industrial en triphop laat horen. Ook een ontdekking is Colorwave, een van oorsprong Nederlandse band die met Thirst een woeste punktrack heeft voortgebracht. Verreweg van mis is de metalcore van Born From Chaos, een Hilversumse band met studenten van de Metal Factory, die met The Smell Of Blood een krachtig staaltje melodieuze metalcore laat horen vol blastbeats, snedige riffs en een sterke mix tussen cleane vocalen en grunts. Tot slot hebben we Money & The Man voor het eerst in de lijst, met het machtige Fiery Storm, inclusief dikke video:

Black metal beukwerk op je bakkes met Wesenwille, Yaotzin, Dodenkrocht en Sagenland
Het zijn goede tijden voor Nederlandse black metal, met een flinke hoop opkomende platen en verse singles. Zo is er Wesenwille uit de Domstad, die met The Descent een gruwelijke voorbode geeft van het opkomende album II: A Material God. Verder bracht Dodenkrocht Death Worship uit, een EP met enkele eerder uitgebrachte nummers en bonustracks van The Dying All, waaronder het epische Spirits of Saturn. Voor traditionele black metal kom je met Yaotzin goed aan je trekken, dat met nieuwe single Lucifer op vurige wijze binnen komt stormen. Tot slot is er nog een nieuwe ontdekking met leden van o.a. Meslamtae: Sagenland, Twentse black metal in de moerstaal die een toepasselijke plattelandse atmosfeer uitademt en met het fraaie, veelzijdige Bladval, afkomstig van debuut Oale Groond, niet ontbreekt in de playlist.

EP’s in je face met Savage Beat, Cornered, Deveron en PREY
Man, die nieuwe Cornered klapt er even hard in! De Friese hardcorebazen hebben met Failure een geslaagde EP in elkaar geknutseld, boordevol lompheid en brute breakdowns. Het venijnige Burn verzorgt dan ook de kick-off in het Bruut Nationaal Product deze maand. Ook de Amsterdamse punkers van Savage Beat zijn terug met New World, een EP die heerlijk rockt, effectief en to the point, zoals bijvoorbeeld in de track Killing Time. Verder ook niet te missen: de nieuwe EP Liars van Deveron die we hier eerder bespraken evenals de nieuwe Grey City EP van PREY (interview hier), respectievelijk met de track Feel It Still en Mycete I in de lijst.

Verder nog: Autarkh – Turbulence, The Wasters – Choose To Lose, Dripping Trees – Imaginary Order, Woke – Ali Bomaye, KIEFF – Torch, Docile Bodies – Only This, Green Policy – Killerbug, Crashing Bats – Cherry, Headfirst – Hey You en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in februari? Stuur dan een Spotify-link naar merijn@nmth.nl!

 

 Deel dit artikel