BNP-logoWIT

Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden, dat je vergeet hoezeer Nederlandse bands er ook wat van kunnen. Internationaal wordt er weliswaar heel wat bruut werk neergezet, maar dit geldt evengoed voor ons compacte kikkerlandje. Van death metal tot punk, garage tot stoner, doom tot psych: vandaag presenteren we Bruut Nationaal Product, onze nieuwe maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks van de maand gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor de maand januari maar liefst 24 songs van onder andere Sisters of Suffocation, Grey Aura, Despicable Heroes, Ten Times a Million en Bong-Ra. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Last minute arrivals in december  
Nog even meegesmokkeld voor januari zijn Rhinorino (met de single Gone), Chief of Smoke, Mountain Eye en Ploegendienst. Zo kun je wegspacen op Chief of Smoke met hun 13 minuten durende sludgemonster Savages in the Wild. Verder weet het door Ray Fuego gefronte Ploegendienst (eerder enthousiast ontvangen door redacteur Steve Gröniger) met het heerlijk vuige Pikkie in Me Sok een punkpartijtje teweeg te brengen en is Mountain Eye met Misery een lekkere throwback naar metal anno 2001, en dan in een modern jasje.

Death metal-kwartiertje met Legion of The Damned, Sisters of Suffocation en Phlebotomized
Man man man, wat duurde het wachten op die nieuwe plaat van het Limburgse Legion of the Damned lang! Maar het resultaat mag er wezen. Betrouwbaar als altijd, die stampende death/thrash metal met Slaves of the Southern Cross. Het Eindhovense Sisters of Suffocation zet die dikke death groove voort met het furieuze Little Shits, afkomstig van het nieuwe album Humans Are Broken, dat in maart uitkomt. Phlebotomized doet er met hun 8 minuten durende bakbeest Chambre Ardente een symfonisch schepje bovenop.

Versgeperste albums van De Staat, RUV en Born From Pain
Met Antitown stampt het eveneens Limburgse Born From Pain de lijst binnen. Een lekker opgefokte hardcorestomp in het gezicht, van het nieuwe album True Love. De Staat bewijst met Out of Your Mind van Bubble Gum, dat ze de kunst van een lekkere alternatieve plaat nog lang niet verleerd zijn. RUV zet die alt-rock vibe voort en geeft met Echoes een voorproefje van het aanstaande album U.

EP’s in je face met Bong-Ra, Paracetamøl en Despicable Heroes
Jason Köhnen a.k.a. Bong-Ra blijft lekker zijn ding doen, of dat nu snoeiharde breakbeat is, pompende drum ‘n’ bass of, zoals met het nieuwe Antediluvian, een zielversplinterende hybride van doom en jazz. De metalcore van Despicable Heroes komt met Echelon minstens zo hard binnen, melodieus en catchy. Of je gaat voor die heerlijke garagerock van Paracetamøl met de meezinger I Let You Know.

Singlefeestje:
Grey Aura zit er met De Drenkeling ook tussen, eerder deze week ook besproken in het kader van hun Roadburn-deelname. We openen met een heerlijk springerige punktrack: het compacte Mormor van Tusky, terwijl GIZÅH verplettert en verwoest met hun gloednieuwe Act 1: Labour. Verder: Ten Times A Million met Silhouettes,  Midnight Motel met The Reason, Another Now met Echoes en nog meer…Volg dus nu ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, ep of album aan het uitbrengen in februari? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 

 Deel dit artikel